Hlavní obsah

Inspirace na chutný oběd nejen na chalupě

Užijte si volno a při vaření zapojte pomocníky – pomalý hrnec se postará o tažený vývar, remoska nahradí troubu a elektrický tlakový hrnec si poradí s masem i luštěninami.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Vietnamská polévka pho se těší velké oblibě

Článek

Pho

Vietnamská polévka pho, kterou si připravíte v pomalém hrnci, je oblíbená díky své bohaté chuti a aromatickému vývaru. Zatímco u nás hraje úlohu hlavního jídla, ve Vietnamu se často podává ke snídani či k obědu.

INGREDIENCE:
hovězí morkové kosti 3 jarní cibulky
300 g hovězí oháňky 1 snítka perily
1 cibule 1 malý svazek koriandru
2 červené cibule mungo výhonky
2 cm čerstvého zázvoru2 chilli papričky
3 semínka kardamomu 1 limeta
půl hvězdičky badyánu sůl
300 g falešné svíčkové třtinový cukr
400 g rýžových nudlí (v suchém stavu) 2 lžíce rybí omáčky

POSTUP:

  1. Do nádoby pomalého hrnce dejte oloupanou cibuli nakrájenou na čtvrtky, zázvor, který oloupete, rozpůlíte a rozklepete paličkou na maso.
  2. Přidejte koření, kosti a dejte do hrnce. Pokud máte čas, můžete vše společně opéct nasucho v troubě, poté přendat.
  3. Přidejte omyté maso a zalijte vodou, aby všechno bylo ponořené. Přidejte jednu až dvě lžíce soli, rybí omáčku a nechte vařit několik hodin v pomalém hrnci, klidně přes noc. Hotový vývar sceďte přes plátýnko. Nudle uvařte zvlášť podle návodu.
  4. Podávání: Do velké misky dejte nudle, opláchnuté nasekané bylinky, na tenké plátky nakrájené maso, cibuli na nudličky a mungo výhonky.
  5. Připravené ingredience zalijte horkým vývarem, ozdobte nakrájenými chilli papričkami, jarní cibulkou. Polévku dochuťte limetou a rybí omáčkou.

Jednoduché a chutné recepty ze sezonních surovin

Recepty

Krůtí stehno s pancettou a mrkví

Foto: Milan Malíček, Novinky

Krůtí stehno s pancettou a mrkví

INGREDIENCE:
2 krůtí spodní stehna 8 větviček tymiánu
60 g másla 3 bobkové listy
50 ml rostlinného oleje 250 ml vína Madeira
2 střední cibule 1 l kuřecího vývaru
2 mrkve pepř
2 tyčky řapíkatého celeru sůl
3 stroužky česneku voda nebo vývar k podlévání
50 g pancetty
Příloha:
200 g malé mrkve 8 malých brambor (grenaille)

POSTUP:

  1. Máslo a olej vložte do nádoby remosky a na plotně nechte rozehřát. Mezitím připravte k pečení stehna: řezem okolo vrchní části uvolněte maso od kosti, okořeňte solí a pepřem a opečte stehna ze všech stran.
  2. Nádobu přesuňte do stojanu. Do výpeku přidejte najemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Zpočátku pečte bez podlití, až zelenina začne zlátnout.
  3. Poté přidejte kostičky pancetty a na plátky nakrájený česnek, bobkový list a tymián, přilijte víno. Podlijte vývarem, přiklopte víkem a nechte přibližně hodinu a půl péct.
  4. Průběžně přelévejte výpekem a podle potřeby doplňujte tekutinu. Po hodině stehna otočte a přidejte na půlky překrojené brambory, o čtvrt hodiny později i mrkve. Občas promíchejte a pečte, až jsou brambory měkké.

TIP: Spolu s mrkví můžete přidat i nakrájené houby.

Inspirace na obědové krabičky na cesty

Recepty

Zeleninové kari s cizrnou

Je libo rychlovka z elektrického tlakového hrnce?

Foto: Milan Malíček, Novinky

Zeleninové kari s cizrnou

INGREDIENCE:
2 barevné papriky 1 stonek citronové trávy
100 g cukrového hrášku 3 kafrové listy
100 g lilku 1 limeta
80 g mrkve 1 lžíce třtinového cukru
100 g cukety 280 ml kokosového mléka
1 cibule 1 lžíce červené kari pasty
60 g rajčat 1 menší svazek koriandru
1 pak choi50 ml oleje
10 g zázvoru 50 g sekaných pražených mandlí
1 stroužek česneku 2 lžíce rybí omáčky (dá se nahradit vegetariánskou variantou nebo lžičkou miso pasty)
1 menší chilli paprička 1 lžíce solamylu
150 g cizrny (uvařené nebo z konzervy)

POSTUP:

  1. Na měsíčky pokrájenou cibuli restujte na plotně v nádobě tlakového hrnce na rozehřátém oleji dvě minuty.
  2. Přidejte nahrubo pokrájenou zeleninu a restujte další tři minuty. Poté zeleninu shrňte na stranu a přidejte posekané chilli, česnek, zázvor, rozklepanou citronovou trávu, kafrové listy a kari pastu, vše promíchejte a nechte rozvonět.
  3. Přidejte propláchnutou cizrnu. Zalijte kokosovým mlékem, dochuťte cukrem, rybí omáčkou a šťávou z limety. Hrnec přiklopte a vařte asi osm minut. Poté vypusťte páru, rozmíchejte solamyl s trochou vody a zahustěte s ním hotový pokrm.
  4. Při podávání kari ozdobte koriandrem a sekanými mandlemi. Podávejte s rýží nebo s indickým chlebem naan.

TIP: Masožravci mohou přidat nakrájená drůbeží prsa.

Recepty s letním ovocem

Recepty

Kachní stehno v šouletu

Foto: Milan Malíček, Novinky

Kachní stehno v šouletu

Ideální jídlo z remosky do chladnějších dnů nebo po náročném výletě jako prevence křečí. Hrách totiž obsahuje jedinečnou kombinaci hořčíku a nukleových kyselin potřebných pro optimální kondici buněk. Bonusem jsou enzymy a vitaminy A, B1, B2, C, D, K.

INGREDIENCE:
4 kachní stehna 6 lžic oleje (nebo sádlo)
300 g suchého hrachu 6 stroužků česneku
1 lžíce kmínu hrst majoránky
2 velké cibule sůl, pepř

POSTUP:

  1. Hrách namočte přes noc. Slijte vodu, hrách nasypte do nádoby elektrického tlakového hrnce, zalijte vodou (nesolte ji) a uvařte. Nastavte program na luštěniny, pokud nemáte programy, vařte asi 20 minut, než vypustíte páru, a pak nechte ještě dalších deset minut odstát.
  2. Kachní stehna prosolte, posypte kmínem a upečte v remosce, zhruba 80 minut. Během pečení průběžně podlévejte a nakonec nechte téměř vydusit šťávu.
  3. Nakrájenou cibuli orestujte na oleji či sádle, nejdříve polovinu, a když začne zlátnout, přidejte druhou. Část tak bude zlatavá a část sklovitá. Nakonec přidejte česnek.
  4. Uvařený hrách slijte a promíchejte s orestovanou cibulí a majoránkou, opepřete, osolte. Z remosky vyndejte stehna, nasypte do výpeku hrách, promíchejte a povrch pokropte olejem nebo sádlem. Stehna položte navrch a zapečte.

Tradiční i netradiční recepty s jahodami

Recepty

Čoko dort s cuketou à la sachr

Skvělý dort z remosky, který si oblíbíte stejně jako slavný rakouský originál.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Čoko dort s cuketou à la sachr

INGREDIENCE:
250 g hladké mouky 1 prášek do pečiva
300 g cukru krystal 3 vejce
300 g cukety (nejlépe mladá, bez semínek) špetka soli
100 g rozpuštěného másla (může být i Hera nebo směs) tuk a hladká mouka na vymazání formy
40 g kakaa meruňková, rybízová nebo višňová marmeláda
Poleva:
200 g kvalitní hořké čokolády 30 g kakaového másla
K podávání:
šlehačka a ovoce

POSTUP:

  1. Povolené máslo, cukr a žloutky ušlehejte do pěny. Z bílků vyšlehejte sníh. Obojí zlehka smíchejte. Do směsi po lžičkách vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva, solí a kakaem.
  2. Poté do těsta opatrně, po částech, přimíchejte jemně nastrouhanou cuketu. Pokud použijete starší cuketu, předem odstraňte semínka a oloupejte ji.
  3. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané remosky. Korpus pečte asi 40 minut. Pokud by se svrchu začínal připalovat, zakryjte jej pečicím papírem.
  4. Špejlový test ukáže, zda je dort upečený. Hotový vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Poté jej rozkrojte, promažte marmeládou a povrch polijte čokoládovou polevou. V kombinaci se šlehačkou a ovocem chutná nejlépe.

TIP: Čokoládu na polevu nahřejte na 37 °C, přilijte rozpuštěné máslo a vše dohladka rozmíchejte.

Recepty na gril s pivem pro milovníky masa i vegetariány

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám