Článek
Pho
Vietnamská polévka pho, kterou si připravíte v pomalém hrnci, je oblíbená díky své bohaté chuti a aromatickému vývaru. Zatímco u nás hraje úlohu hlavního jídla, ve Vietnamu se často podává ke snídani či k obědu.
INGREDIENCE: | |
---|---|
hovězí morkové kosti | 3 jarní cibulky |
300 g hovězí oháňky | 1 snítka perily |
1 cibule | 1 malý svazek koriandru |
2 červené cibule | mungo výhonky |
2 cm čerstvého zázvoru | 2 chilli papričky |
3 semínka kardamomu | 1 limeta |
půl hvězdičky badyánu | sůl |
300 g falešné svíčkové | třtinový cukr |
400 g rýžových nudlí (v suchém stavu) | 2 lžíce rybí omáčky |
POSTUP:
- Do nádoby pomalého hrnce dejte oloupanou cibuli nakrájenou na čtvrtky, zázvor, který oloupete, rozpůlíte a rozklepete paličkou na maso.
- Přidejte koření, kosti a dejte do hrnce. Pokud máte čas, můžete vše společně opéct nasucho v troubě, poté přendat.
- Přidejte omyté maso a zalijte vodou, aby všechno bylo ponořené. Přidejte jednu až dvě lžíce soli, rybí omáčku a nechte vařit několik hodin v pomalém hrnci, klidně přes noc. Hotový vývar sceďte přes plátýnko. Nudle uvařte zvlášť podle návodu.
- Podávání: Do velké misky dejte nudle, opláchnuté nasekané bylinky, na tenké plátky nakrájené maso, cibuli na nudličky a mungo výhonky.
- Připravené ingredience zalijte horkým vývarem, ozdobte nakrájenými chilli papričkami, jarní cibulkou. Polévku dochuťte limetou a rybí omáčkou.
Jednoduché a chutné recepty ze sezonních surovin
Krůtí stehno s pancettou a mrkví
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 krůtí spodní stehna | 8 větviček tymiánu |
60 g másla | 3 bobkové listy |
50 ml rostlinného oleje | 250 ml vína Madeira |
2 střední cibule | 1 l kuřecího vývaru |
2 mrkve | pepř |
2 tyčky řapíkatého celeru | sůl |
3 stroužky česneku | voda nebo vývar k podlévání |
50 g pancetty | |
Příloha: | |
200 g malé mrkve | 8 malých brambor (grenaille) |
POSTUP:
- Máslo a olej vložte do nádoby remosky a na plotně nechte rozehřát. Mezitím připravte k pečení stehna: řezem okolo vrchní části uvolněte maso od kosti, okořeňte solí a pepřem a opečte stehna ze všech stran.
- Nádobu přesuňte do stojanu. Do výpeku přidejte najemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Zpočátku pečte bez podlití, až zelenina začne zlátnout.
- Poté přidejte kostičky pancetty a na plátky nakrájený česnek, bobkový list a tymián, přilijte víno. Podlijte vývarem, přiklopte víkem a nechte přibližně hodinu a půl péct.
- Průběžně přelévejte výpekem a podle potřeby doplňujte tekutinu. Po hodině stehna otočte a přidejte na půlky překrojené brambory, o čtvrt hodiny později i mrkve. Občas promíchejte a pečte, až jsou brambory měkké.
TIP: Spolu s mrkví můžete přidat i nakrájené houby.
Inspirace na obědové krabičky na cesty
Zeleninové kari s cizrnou
Je libo rychlovka z elektrického tlakového hrnce?
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 barevné papriky | 1 stonek citronové trávy |
100 g cukrového hrášku | 3 kafrové listy |
100 g lilku | 1 limeta |
80 g mrkve | 1 lžíce třtinového cukru |
100 g cukety | 280 ml kokosového mléka |
1 cibule | 1 lžíce červené kari pasty |
60 g rajčat | 1 menší svazek koriandru |
1 pak choi | 50 ml oleje |
10 g zázvoru | 50 g sekaných pražených mandlí |
1 stroužek česneku | 2 lžíce rybí omáčky (dá se nahradit vegetariánskou variantou nebo lžičkou miso pasty) |
1 menší chilli paprička | 1 lžíce solamylu |
150 g cizrny (uvařené nebo z konzervy) |
POSTUP:
- Na měsíčky pokrájenou cibuli restujte na plotně v nádobě tlakového hrnce na rozehřátém oleji dvě minuty.
- Přidejte nahrubo pokrájenou zeleninu a restujte další tři minuty. Poté zeleninu shrňte na stranu a přidejte posekané chilli, česnek, zázvor, rozklepanou citronovou trávu, kafrové listy a kari pastu, vše promíchejte a nechte rozvonět.
- Přidejte propláchnutou cizrnu. Zalijte kokosovým mlékem, dochuťte cukrem, rybí omáčkou a šťávou z limety. Hrnec přiklopte a vařte asi osm minut. Poté vypusťte páru, rozmíchejte solamyl s trochou vody a zahustěte s ním hotový pokrm.
- Při podávání kari ozdobte koriandrem a sekanými mandlemi. Podávejte s rýží nebo s indickým chlebem naan.
TIP: Masožravci mohou přidat nakrájená drůbeží prsa.
Recepty s letním ovocem
Kachní stehno v šouletu
Ideální jídlo z remosky do chladnějších dnů nebo po náročném výletě jako prevence křečí. Hrách totiž obsahuje jedinečnou kombinaci hořčíku a nukleových kyselin potřebných pro optimální kondici buněk. Bonusem jsou enzymy a vitaminy A, B1, B2, C, D, K.
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 kachní stehna | 6 lžic oleje (nebo sádlo) |
300 g suchého hrachu | 6 stroužků česneku |
1 lžíce kmínu | hrst majoránky |
2 velké cibule | sůl, pepř |
POSTUP:
- Hrách namočte přes noc. Slijte vodu, hrách nasypte do nádoby elektrického tlakového hrnce, zalijte vodou (nesolte ji) a uvařte. Nastavte program na luštěniny, pokud nemáte programy, vařte asi 20 minut, než vypustíte páru, a pak nechte ještě dalších deset minut odstát.
- Kachní stehna prosolte, posypte kmínem a upečte v remosce, zhruba 80 minut. Během pečení průběžně podlévejte a nakonec nechte téměř vydusit šťávu.
- Nakrájenou cibuli orestujte na oleji či sádle, nejdříve polovinu, a když začne zlátnout, přidejte druhou. Část tak bude zlatavá a část sklovitá. Nakonec přidejte česnek.
- Uvařený hrách slijte a promíchejte s orestovanou cibulí a majoránkou, opepřete, osolte. Z remosky vyndejte stehna, nasypte do výpeku hrách, promíchejte a povrch pokropte olejem nebo sádlem. Stehna položte navrch a zapečte.
Tradiční i netradiční recepty s jahodami
Čoko dort s cuketou à la sachr
Skvělý dort z remosky, který si oblíbíte stejně jako slavný rakouský originál.
INGREDIENCE: | |
---|---|
250 g hladké mouky | 1 prášek do pečiva |
300 g cukru krystal | 3 vejce |
300 g cukety (nejlépe mladá, bez semínek) | špetka soli |
100 g rozpuštěného másla (může být i Hera nebo směs) | tuk a hladká mouka na vymazání formy |
40 g kakaa | meruňková, rybízová nebo višňová marmeláda |
Poleva: | |
200 g kvalitní hořké čokolády | 30 g kakaového másla |
K podávání: | |
šlehačka a ovoce |
POSTUP:
- Povolené máslo, cukr a žloutky ušlehejte do pěny. Z bílků vyšlehejte sníh. Obojí zlehka smíchejte. Do směsi po lžičkách vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva, solí a kakaem.
- Poté do těsta opatrně, po částech, přimíchejte jemně nastrouhanou cuketu. Pokud použijete starší cuketu, předem odstraňte semínka a oloupejte ji.
- Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané remosky. Korpus pečte asi 40 minut. Pokud by se svrchu začínal připalovat, zakryjte jej pečicím papírem.
- Špejlový test ukáže, zda je dort upečený. Hotový vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Poté jej rozkrojte, promažte marmeládou a povrch polijte čokoládovou polevou. V kombinaci se šlehačkou a ovocem chutná nejlépe.
TIP: Čokoládu na polevu nahřejte na 37 °C, přilijte rozpuštěné máslo a vše dohladka rozmíchejte.