Hlavní obsah

Festival receptů proslavených z děl stříbrného plátna

Některé drinky a jídla jsou tak výjimečné, že se obtiskly i do názvu filmu. Zveme vás na festival receptů proslavených z děl stříbrného plátna.

Foto: Profimedia.cz

Cocktail Old Fashioned

Článek

Smažená zelená rajčata

Foto: Profimedia.cz

Smažená zelená rajčata

Ačkoli v americkém romantickém filmu z roku 1991 jde mnohem víc o vztahy než o jídlo, poklad tradiční americké jižanské kuchyně rozhodně stojí za vyzkoušení.

Fried green tomatoes (Smažená zelená rajčata)

INGREDIENCE:
4 velká zelená rajčata (můžete použít i nedozrálá červená) 1 lžička soli
1 šálek podmáslí 1 lžička černého pepře
1 šálek hladké mouky 1/2 lžičky kajenského pepře
1 šálek kukuřičné mouky rostlinný olej na smažení
1 šálek strouhanky oblíbený dip

POSTUP:

  • Omytá rajčata nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Plátky rajčat obalte v hladké mouce, poté je namočte do podmáslí. V míse smíchejte kukuřičnou mouku, strouhanku, sůl, černý pepř a kajenský pepř.
  • Vyjměte plátky rajčat z podmáslí a pečlivě je obalte v připravené směsi. V hlubší pánvi rozehřejte olej, přičemž by měl být dostatečně horký, aby v něm rajčata začala hned syčet.
  • Opatrně je do něj vložte a smažte, dokud nejsou zlatohnědá a křupavá, což by mělo trvat asi 3 minuty z každé strany. Osmažené plátky pokládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.

TIP: Podávejte rajčata teplá, s dipem, například s tatarkou nebo česnekovým jogurtem.

Letní recepty plné sezonního ovoce a zeleniny

Recepty

Koktejl

V roce 1988 byl Tom Cruise ještě ucho, i tak coby šestadvacetiletý ustál roli v romantickém filmu Koktejl, kde se musel hodně učit, mimo jiné i míchat drinky. Proměňte se stejně jako on na chvíli v barmana.

Cocktail Old Fashioned

INGREDIENCE:
60 ml bourbonu (nebo žitné whiskey) pár kapek vody
1 kostka cukru nebo 1 lžička krystalu, příp. 5 ml cukrového sirupuvelká kostka ledu
3 střiky Angostura Bitters pomerančová kůra a koktejlová třešeň na ozdobu

POSTUP:

  • Použijte sklenici na whiskey, tzv. old fashioned. Na její dno nasypte cukr nebo nalijte sirup. Na cukr nakapejte aromatické kapky Angostura Bitters.
  • Přilijte trochu vody, maximálně jednu lžíci, a pomocí muddleru neboli drtítka či lžičky cukr rozmíchejte. Přidejte led, poté bourbon nebo žitnou whiskey. Vše promíchejte, aby se ingredience propojily.
  • Koktejl ozdobte pomerančovou kůrou a koktejlovou třešní.

TIP: Pomerančovou kůru před přidáním do koktejlu lehce zmáčkněte nad sklenicí, aby se do nápoje uvolnily éterické oleje. A pamatujte, s pitím se nepospíchá, aby se z ledu mohla uvolnit voda, která tomuto koktejlu svědčí.

Věděli jste?

Cocktail Old Fashioned vznikl v USA koncem 19. století, kdy se proslavil v době prohibice. A jak nejlépe přeložit jeho název? Jako Staromódní, možná volně také Stará vesta. Každopádně se říká, že pokud byste v životě měli ochutnat jen jediný míchaný drink, měl by to být právě Old Fashioned.

Tradiční i netradiční recepty s jahodami

Recepty

Křidýlko nebo stehýnko

Foto: Profimedia.cz

Francouzské pečené kuře

Francouzskou komedii natočil Claude Zidi před téměř půlstoletím a legendární herec Louis de Funés v ní nejen bavil diváky, ale také zviditelnil úlohu hodnotitelů restaurací.

Poulet Rôti (Francouzské pečené kuře)

INGREDIENCE:
1 celé kuře (asi 1,5 kg) 3 větvičky čerstvého tymiánu
sůl 1 malý svazek čerstvého rozmarýnu
pepř4 mrkve
3 lžíce olivového oleje 2 cibule
3 lžíce povoleného másla 4 stonky řapíkatého celeru
4 stroužky česneku 250 ml bílého vína
1 citron

POSTUP:

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Kuře omyjte zevnitř i zvenčí a osušte papírovými utěrkami. Vnitřek kuřete osolte a opepřete.
  • Naplňte ho citronovými čtvrtkami, rozmačkaným česnekem, částí tymiánu a rozmarýnu. Nyní osolte a opepřete kuře zvenčí. Zeleninu včetně cibule nakrájejte na velké kusy a nasypejte do pekáče, promíchejte se zbylými bylinkami. Máslo a olivový olej smíchejte a touto směsí potřete kuře ze všech stran.
  • Položte kuře prsy nahoru na zeleninový základ v pekáči. Podlijte ho vínem. Vložte pekáč do předehřáté trouby, po deseti minutách stáhněte teplotu na 170 °C a pečte kuře asi 90 minut. Během pečení povrch několikrát polijte výpekem.
  • Ke konci zvyšte teplotu, aby kůže zezlátla. Poté kuře vyjměte z trouby a nechte ho asi 10 minut odpočívat před krájením. Zeleninu můžete podávat jako přílohu nebo ji použít jako základ pro omáčku.
  • Pro přípravu omáčky slijte výpek z pekáče do rendlíku, přiveďte k varu a případně zredukujte na požadovanou konzistenci.

Recepty na gril s pivem pro milovníky masa i vegetariány

Recepty

Ratatouille

Foto: Profimedia.cz

Zeleninové ratatouille

Režie oblíbeného animovaného filmu z francouzské kuchyně se ujal spolu s autorem scénáře Bradem Birdem český tvůrce Jan Pinkava. Ožil díky nim sympatický krysák Remy, který si podmaní gurmánskou Paříž. Mimochodem všimli jste si, že tenhle krysák je vlastně potkan?

Zeleninové ratatouille

INGREDIENCE:
1 velký lilek 4 velká rajčata
2 cukety 4 lžíce olivového oleje
1 červená paprika 1 snítka tymiánu
1 žlutá paprika 1 snítka rozmarýnu
1 zelená paprika sůl
2 střední cibule pepř čerstvá bazalka na ozdobu
4 stroužky česneku

POSTUP:

  • Lilek, cukety a papriky nakrájejte na přibližně stejně velké kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata spařte, oloupejte a také nakrájejte na kostky. Ve velké pánvi zahřejte dvě lžíce olivového oleje. Přidejte nakrájený lilek a opékejte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne. Poté lilek vyjměte z pánve a odložte stranou.
  • Do pánve přidejte další lžíci oleje a opékejte cukety, dokud také nezměknou a nezhnědnou. Cukety odložte stranou k lilku.
  • Přilijte zbývající olej a orestujte cibuli do sklovata. Přisypte česnek a restujte další minutu. Do pánve přidejte nakrájené papriky a duste je asi 5 minut, dokud nezměknou. Poté vraťte do pánve lilek a cukety.
  • Nakonec přihoďte nakrájená rajčata, tymián, rozmarýn, sůl a pepř, vše promíchejte. Snižte teplotu, zakryjte pánev pokličkou a nechte dusit cca 20 minut, dokud zelenina není měkká a chutě se nepropojí. Občas promíchejte, aby se jídlo nepřipálilo.

TIP: Ratatouille podávejte horké či studené, ozdobené bazalkou. Chutná skvěle samotné, můžete jej ale podávat i s bagetou nebo rýží. Hodí se také jako příloha k masu či rybám.

Recepty na levná jídla z drahých surovin

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám