Hlavní obsah

Dobrá kaše dělá den. Recept na rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a slanou

Rychlé snídaně slaví návrat na gastronomickou scénu. My jsme kromě různých obilovin vyzkoušeli i slanou variantu. A teď už hrnečku, vař!

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rýžová

Tato kaše je výživná díky vysokému obsahu sacharidů. Rýži pro obsah vlákniny ocení i lidé trpící zácpou.

INGREDIENCE:
200 g kulaté rýže (např. Arborio) 50 g cukru (ev. javorový sirup)
500 ml mléka 1 balíček vanilkového cukru (nebo vanilkový extrakt)
500 ml vody špetka soli
2 semínka kardamomu 1 lžíce másla
K podávání:
jahody nebo jiné ovocedžem
šlehačkaořechy
máta semínka
máslo med
skořice či kakao cukr
čokoládový krém

POSTUP:

  1. Rýži opakovaně propláchněte pod studenou vodou, dokud voda nepoteče čirá. Ve velkém hrnci s nepřilnavým dnem přiveďte k varu mléko s vodou (lze použít i wok).
  2. Přidejte rýži, sůl a kardamom. Zamíchejte a přiveďte opět k varu.
  3. Snižte teplotu na minimum a nechte rýži pod pokličkou vařit 10 minut. Odstavte z ohně a rýži nechte pod pokličkou asi 20 až 30 minut dojít, dokud nezměkne.
  4. Jakmile je rýže měkká a kaše má požadovanou konzistenci, přisypte cukr a vanilkový cukr a přidejte lžíci másla. Kaši zamíchejte. Kombinujte dobroty podle chuti.

Sladké i slané recepty s kokosem

Recepty

Pohanková

Bezlepková kaše z pohanky chutná nasladko k snídani i naslano k obědu.

INGREDIENCE:
300 g pohanky (lámanky) 2 lžíce másla
1 l mléka (může být i sójové nebo mandlové) špetka soli

K podávání: Sladká varianta: kakao nebo strouhaná čokoláda, rozpuštěné máslo, cukr nebo med, skořice, ovoce, datle, ořechy, mandle.

Slaná varianta: osmažená cibulka, houby, slanina, brynza, česnek, majoránka, vejce, klobása, uzené.

POSTUP:

  1. Výborně chutná pohanka s uzeným masem a kyselým zelím nebo s restovanou zeleninou (cibule, rajčata, papriky, cuketa). Milovníci zabijačky ji ocení v kombinaci se zelím a pečeným prejtem.
  2. Přebranou pohanku několikrát propláchněte, pak na deset minut namočte do vody. Slijte vodu a ve větším množství čisté osolené vody vařte pohanku asi 5 minut.
  3. Pak opět vodu slijte, pohanku nasypte do vroucího mléka, dobře promíchejte, přiveďte k varu a odstavte z plotny. Zakryjte a nechte dojít.
  4. Kaši lze nechat zrnitou, anebo rozmixovat. Sladkou ji můžete promíchat s kakaem nebo nastrouhanou čokoládou. Přelijte ji poté rozpuštěným máslem, oslaďte, posypte skořicí a doplňte ovocem.

Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky

Recepty

Kukuřičná

Foto: Profimedia.cz

Kukuřičná kaše s ovocem

Na snídani před nabitým dnem ideální volba, protože kukuřičná kaše je lehce stravitelná a plná živin.

INGREDIENCE:
200 g kukuřičné mouky špetka soli
1 litr mléka 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu
200 ml vody
Na dochucení:
máslo ovoce
100 g cukru (ev. med) do studené varianty šlehačka nebo ušlehaný tvaroh
skořice

POSTUP:

  1. Kukuřičnou mouku nasypejte do mísy a postupně přilévejte vodu, dokud nezískáte hustou kaši. Míchejte metličkou, aby se netvořily hrudky.
  2. V hrnci s nepřilnavým dnem přiveďte k varu nepatrně osolené mléko. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a semínka vyškrábněte do mléka. Vanilkový extrakt se přidává později, těsně před koncem vaření.
  3. Do vroucího mléka postupně zašlehejte kukuřičnou hmotu, stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud kaše nezhoustne. Míchejte často, aby se kaše nepřipálila.
  4. Dochuťte uvedenými přísadami.

TIP: Kaše chutná teplá i studená. Teplou zkuste s rozpuštěným máslem, studenou se šlehačkou nebo ušlehaným, lehce oslazeným tvarohem. Můžete ji vrstvit do sklenic a prokládat ovocem.

Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich

Recepty

Slaná ovesná

Našli jsme způsob, jak ke společné ranní snídani zlákat i muže v rodině.

Foto: Profimedia.cz

Slaná ovesná kaše

INGREDIENCE:
2 šálky ovesných vloček 2 stroužky česneku
4 šálky vody nebo vývaru (zeleninového či kuřecího)1/2 šálku strouhaného sýra (např. parmezán, čedar)
1 šálek smetany sůl
2 lžíce másla nebo olivového oleje pepř
K podávání:
lučinapražená slanina
restovaná zelenina (špenát, houby, paprika, rajčata) ořechy
avokádo bylinky (pažitka, petrželka, kopřivy)
ztracená vejce nebo volská oka

POSTUP:

  1. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olivový olej (můžete kombinovat obojí). Přidejte nasekaný česnek a restujte, dokud nezačne světle zlátnout a uvolňovat vůni. Přidejte ovesné vločky a krátce je opražte s česnekem, asi 3 minuty.
  2. Přilijte tekutiny, přidejte sůl (opatrně, počítejte se slaností sýra) a přiveďte kaši k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte za občasného míchání, dokud vločky nezměknou a směs nezačne houstnout (asi 10 až 15 minut). Pokud se kaše zdá příliš hustá, přidejte vodu či vývar.
  3. Jakmile je kaše hotová, odstavte ji z plotny a vmíchejte strouhaný sýr, dokud se nerozpustí a kaše nebude krémová. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
  4. Hotovou slanou ovesnou kaši podávejte teplou, navrch každé porce položte lžíci lučiny a doplňte přísadami podle chuti, jako je vejce nebo žampiony.

TIP: Do kaše lze přidat i kopřivy (hrst listů na porci). Otrhejte listy, důkladně je vyperte a opakovaně spařte horkou vodou. Poté je nasekejte nadrobno a do kaše zarestujte v momentě, než vločky zalijete tekutinou.

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce
Související témata:

Výběr článků

Načítám