Článek
Rýžová
Tato kaše je výživná díky vysokému obsahu sacharidů. Rýži pro obsah vlákniny ocení i lidé trpící zácpou.
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g kulaté rýže (např. Arborio) | 50 g cukru (ev. javorový sirup) |
500 ml mléka | 1 balíček vanilkového cukru (nebo vanilkový extrakt) |
500 ml vody | špetka soli |
2 semínka kardamomu | 1 lžíce másla |
K podávání: | |
jahody nebo jiné ovoce | džem |
šlehačka | ořechy |
máta | semínka |
máslo | med |
skořice či kakao | cukr |
čokoládový krém |
POSTUP:
- Rýži opakovaně propláchněte pod studenou vodou, dokud voda nepoteče čirá. Ve velkém hrnci s nepřilnavým dnem přiveďte k varu mléko s vodou (lze použít i wok).
- Přidejte rýži, sůl a kardamom. Zamíchejte a přiveďte opět k varu.
- Snižte teplotu na minimum a nechte rýži pod pokličkou vařit 10 minut. Odstavte z ohně a rýži nechte pod pokličkou asi 20 až 30 minut dojít, dokud nezměkne.
- Jakmile je rýže měkká a kaše má požadovanou konzistenci, přisypte cukr a vanilkový cukr a přidejte lžíci másla. Kaši zamíchejte. Kombinujte dobroty podle chuti.
Sladké i slané recepty s kokosem
Pohanková
Bezlepková kaše z pohanky chutná nasladko k snídani i naslano k obědu.
INGREDIENCE: | |
---|---|
300 g pohanky (lámanky) | 2 lžíce másla |
1 l mléka (může být i sójové nebo mandlové) | špetka soli |
K podávání: Sladká varianta: kakao nebo strouhaná čokoláda, rozpuštěné máslo, cukr nebo med, skořice, ovoce, datle, ořechy, mandle.
Slaná varianta: osmažená cibulka, houby, slanina, brynza, česnek, majoránka, vejce, klobása, uzené.
POSTUP:
- Výborně chutná pohanka s uzeným masem a kyselým zelím nebo s restovanou zeleninou (cibule, rajčata, papriky, cuketa). Milovníci zabijačky ji ocení v kombinaci se zelím a pečeným prejtem.
- Přebranou pohanku několikrát propláchněte, pak na deset minut namočte do vody. Slijte vodu a ve větším množství čisté osolené vody vařte pohanku asi 5 minut.
- Pak opět vodu slijte, pohanku nasypte do vroucího mléka, dobře promíchejte, přiveďte k varu a odstavte z plotny. Zakryjte a nechte dojít.
- Kaši lze nechat zrnitou, anebo rozmixovat. Sladkou ji můžete promíchat s kakaem nebo nastrouhanou čokoládou. Přelijte ji poté rozpuštěným máslem, oslaďte, posypte skořicí a doplňte ovocem.
Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky
Kukuřičná
Na snídani před nabitým dnem ideální volba, protože kukuřičná kaše je lehce stravitelná a plná živin.
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g kukuřičné mouky | špetka soli |
1 litr mléka | 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu |
200 ml vody | |
Na dochucení: | |
máslo | ovoce |
100 g cukru (ev. med) | do studené varianty šlehačka nebo ušlehaný tvaroh |
skořice |
POSTUP:
- Kukuřičnou mouku nasypejte do mísy a postupně přilévejte vodu, dokud nezískáte hustou kaši. Míchejte metličkou, aby se netvořily hrudky.
- V hrnci s nepřilnavým dnem přiveďte k varu nepatrně osolené mléko. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a semínka vyškrábněte do mléka. Vanilkový extrakt se přidává později, těsně před koncem vaření.
- Do vroucího mléka postupně zašlehejte kukuřičnou hmotu, stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud kaše nezhoustne. Míchejte často, aby se kaše nepřipálila.
- Dochuťte uvedenými přísadami.
TIP: Kaše chutná teplá i studená. Teplou zkuste s rozpuštěným máslem, studenou se šlehačkou nebo ušlehaným, lehce oslazeným tvarohem. Můžete ji vrstvit do sklenic a prokládat ovocem.
Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich
Slaná ovesná
Našli jsme způsob, jak ke společné ranní snídani zlákat i muže v rodině.
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 šálky ovesných vloček | 2 stroužky česneku |
4 šálky vody nebo vývaru (zeleninového či kuřecího) | 1/2 šálku strouhaného sýra (např. parmezán, čedar) |
1 šálek smetany | sůl |
2 lžíce másla nebo olivového oleje | pepř |
K podávání: | |
lučina | pražená slanina |
restovaná zelenina (špenát, houby, paprika, rajčata) | ořechy |
avokádo | bylinky (pažitka, petrželka, kopřivy) |
ztracená vejce nebo volská oka |
POSTUP:
- Na pánvi rozehřejte máslo nebo olivový olej (můžete kombinovat obojí). Přidejte nasekaný česnek a restujte, dokud nezačne světle zlátnout a uvolňovat vůni. Přidejte ovesné vločky a krátce je opražte s česnekem, asi 3 minuty.
- Přilijte tekutiny, přidejte sůl (opatrně, počítejte se slaností sýra) a přiveďte kaši k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte za občasného míchání, dokud vločky nezměknou a směs nezačne houstnout (asi 10 až 15 minut). Pokud se kaše zdá příliš hustá, přidejte vodu či vývar.
- Jakmile je kaše hotová, odstavte ji z plotny a vmíchejte strouhaný sýr, dokud se nerozpustí a kaše nebude krémová. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
- Hotovou slanou ovesnou kaši podávejte teplou, navrch každé porce položte lžíci lučiny a doplňte přísadami podle chuti, jako je vejce nebo žampiony.
TIP: Do kaše lze přidat i kopřivy (hrst listů na porci). Otrhejte listy, důkladně je vyperte a opakovaně spařte horkou vodou. Poté je nasekejte nadrobno a do kaše zarestujte v momentě, než vločky zalijete tekutinou.