Hlavní obsah

Chorvatské chutě za pár desítek minut

S tím, jak teploty padají pod bod mrazu, značná část lidí se slzou v oku čím dál častěji vzpomíná na sladké letní dny strávené u moře. Připomenout si Chorvatsko, jednu z nejoblíbenějších dovolenkových destinací Čechů, můžete snadno a rychle z pohodlí svého domova s jednoduchými recepty, které zvládnou i méně zkušení kuchaři. A co je pro balkánskou přímořskou stálici typičtější než lignje na žaru?

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Kalamáry jsou typickým chorvatským pokrmem, který si snadno můžete připravit i doma.

Článek

Neděste se, že k přípravě tradiční chorvatské pochoutky budete nutně potřebovat gril, kterým nedisponujete. Pro domácí verzi receptu plněných kalamárů postačí sporák a pánev.

Abyste imitovali vysokou teplotu grilu a olihně se vám na pánvi, kterou při tepelné úpravě zchladí, jen tak nečinně neválely a spíše nedusily, můžete si rozehřát pánve hned dvě a v případě potřeby plody moře přesouvat do té rozžhavenější. Tak zní alespoň jeden z tipů šéfkuchaře Karla Matyáše z pražské restaurace Chorvatský mlýn, který jednoduché recepty křičící „Chorvatsko“ připravil.

Kalamáry plněné špenátem

INGREDIENCE
očištěné kalamáryčesnek
listy mladého špenátusůl
parmezánpepř
olivový olej

POSTUP:

1. Mladý špenát v míse smíchejte s trochou olivového oleje, přidejte menší množství strouhaného parmezánu a podle chuti osolte, opepřete a doplňte nadrobno nakrájeným česnekem.

2. Touto směsí naplňte kalamáry zhruba do dvou třetin, nemají být příliš naducané, a uzavřete špejlí. Na jednu špejli, která by měla mít rozměry vaší pánve, se vejde zhruba pět plněných kalamárů vedle sebe.

3. Takto připravené kalamáry zprudka opečte na pánvi nebo grilu. Poté, co zezlátnou, je můžete opatrně stáhnout ze špejlí a ještě chvíli na pánvi obracet jednotlivě.

4. Plněné kalamáry servírujte podélně rozříznuté se svou oblíbenou přílohou. Chcete-li být středomořsky styloví, můžete k nim na olivovém oleji osmahnout plátky mladé cukety. K té podle chuti přidejte trochu soli, pepře, česneku, citronové šťávy a natrhaného kopru.

Recept na zeleninovou krémovou polévku

Recepty

Pečená paprika plněná balkánským sýrem

INGREDIENCE:
červené paprikyčesnek
balkýnský sýrrukola
olivový olejplocholistá petržel

POSTUP:

1. Papriky rychle opečte do spálení kůže na grilu, v troubě či napíchnuté na vidličku nad plamenem plynového sporáku. Výhodou posledního zvoleného postupu je, že vám paprika příliš nezměkne, je na to ale třeba dost času a potřebné opatrnosti.

2. Papriky dejte do misky a přiklopte talířem, aby se zapařily. Oloupejte je, odstraňte jadřince a stopky a překrojte napůl.

3. Nastrouhejte si nahrubo balkánský sýr a naplňte jím půlky vychladlých paprik tak, že je stočíte do jakéhosi balíčku.

4. Trochu olivového oleje smíchejte s nasekanou natí petrželky a česnekem a potřete jím naplněné papriky.

5. Plněné papriky podélně rozkrojte a servírujte na rukole.

Recepty s těstovinami z celého světa

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám