Hlavní obsah

Barvy na talíři: recepty na mangový salát, brokolicovou polévku, řepové rizoto a shakshuku

Novinky, Alena Kolaříková
6:31
6:31

Poslechněte si tento článek

Jaro už je za dveřmi a je tak nejvyšší čas vyhnat z domu zimní šeď a do našich životů zakomponovat pestré barvy. Rozzářená jídla jsou nejen chutná, ale i bohatá na vlákninu, vitaminy a antioxidanty.

Foto: Profimedia.cz

Mangový salát

Článek

Mangový salát

INGREDIENCE
2 zralá manga 1 až 2 menší hlávky červené čekanky
300 g čerstvého lososa 2 lžíce namletých vlašských ořechů
150 g dýně hokkaidoolivový olej
200 g rukoly sůl a pepř
Na zálivku:
4 lžíce olivového oleje 1 lžička dijonské hořčice
šťáva z 1 limetky špetka soli a čerstvě mletého pepře
2 lžičky medu

POSTUP:

  1. Všechny suroviny na zálivku prošlehejte metličkou a nechte je odpočinout. Mezitím si připravte vše ostatní.
  2. Dýni hokkaido oloupejte, i když se běžně loupat nemusí. Nakrájejte ji na kostičky, vsypte do misky, jemně osolte a opepřete a zakápněte olivovým olejem. Pak ji na střední teplotě opečte na pánvi, dokud trochu nezměkne. Její barva se změní lehce dohněda. Nechte vychladnout.
  3. Mango nakrájejte na stejně velké kostičky jako dýni. Vložte do velké mísy. Přidejte rukolu, natrhané listy čekanky, opečenou (a vychladlou) dýni. Všechno spolu opatrně promíchejte.
  4. Lososa nakrájejte na větší kostky, ochuťte solí a pepřem a opečte na trošce olivového oleje.
  5. Salát rovnoměrně přelijte připravenou zálivkou a jemně promíchejte. Posypte namletými nebo najemno nasekanými ořechy. Navrch naskládejte kousky lososa. Ihned podávejte.

TIP: K salátu se hodí také plátky opečených kuřecích prsou.

Borůvkové smoothie

Foto: Profimedia.cz

Borůvkové smoothie

INGREDIENCE
300 g mražených borůvek 1 lžíce chia semínek
2 banány 1 lžička skořice
300 ml mléka (rostlinného nebo klasického)

POSTUP:

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru. Borůvky předem nerozmrazujte, smoothie bude díky tomu osvěžující.
  2. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Pokud je smoothie příliš husté, přidejte ještě trochu mléka.
  3. Nalijte do sklenice a podávejte.

TIP: Díky banánu nemusíte smoothie dodatečně sladit. Kdo by ho přece jen chtěl sladší, skvělou volbou je javorový sirup.

Brokolicová polévka se špenátem

Foto: Profimedia.cz

Brokolicová polévka se špenátem

INGREDIENCE
1 brokolice 1 litr zeleninového vývaru
200 g čerstvého špenátu200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce olivového olejesůl a pepř
1 cibulešpetka muškátového oříšku
2 stroužky česneku 1 lžička čerstvého tymiánu
2 středně velké brambory

POSTUP:

  1. V hrnci si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli nakrájenou nadrobno, dokud nezprůhlední. Přidejte česnek a krátce orestujte.
  2. Přisypte brokolici rozebranou na růžičky a oloupané i nakrájené brambory. Zalijte zeleninovým vývarem, jemně osolte a přiveďte k varu. Vařte na mírnou teplotu, dokud brambory a brokolice nezměknou (asi 15 minut).
  3. Přidejte čerstvý špenát a vařte už jen dvě minuty, dokud špenát nezavadne. Odstavte hrnec z plotny a pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka.
  4. Přilijte smetanu, přisypte špetku muškátového oříšku, tymián, sůl a pepř podle chuti. Polévku krátce prohřejte, ale už nevařte.
  5. Podávejte ji horkou, ideálně s opečeným pečivem a s kopečkem zakysané smetany na každé porci.

TIP: Zkuste brokolici vyměnit za květák. Polévka nebude tak barevná, ale bude stejně výborná.

Řepové rizoto

Foto: Profimedia.cz

Řepové rizoto

INGREDIENCE
1 středně velká červená řepa (uvařená nebo upečená doměkka) 100 ml suchého bílého vína
300 g rýže Arborio (nebo jiné, která je vhodná na rizoto)1 litr horkého zeleninového vývaru
1 šalotka 100 g parmezánu
2 stroužky česneku 100 g másla
3 lžíce olivového olejesůl a pepř podle chuti
2 lžíce másla
Dokončení:
čerstvý tymián nebo petrželka 50 g parmezánu
100 g hub ve sladkokyselém nálevu

POSTUP:

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a restujte na střední teplotě, dokud nezprůhlední. Poté přidejte česnek a krátce orestujte.
  2. Přisypte rýži a za stálého míchání ji pár minut opékejte, dokud nebudou zrnka lehce průsvitná. Poté rýži osolte, přibližně lžičkou soli. Je důležité osolit ji právě v tomto kroku, protože jen tak bude rýže nejlépe dochucená.
  3. Přilijte bílé víno, mírně zvyšte teplotu a nechte jej za stálého míchání zcela odvařit. Opět teplotu stáhněte. Začněte přidávat po naběračkách horký zeleninový vývar. Po každém přidání vývaru míchejte a počkejte, až se tekutina vstřebá, než přidáte další naběračku. Opakujte, dokud rýže nebude měkká, ale stále mírně na skus (al dente).
  4. Když je rýže téměř hotová, přidejte nastrouhanou červenou řepu a dobře promíchejte. Zahřejte a nechte rýži nasáknout barvu a chuť řepy.
  5. Odstavte rizoto z ohně, přidejte nastrouhaný parmezán a máslo a velice zprudka vmíchejte vařečkou do rizota. Tím rizoto lehce prochladne, parmezán se rozpustí a díky máslu bude rizoto krásně krémové. Ještě můžete lehce dosolit a doladit pepřem.
  6. Rizoto servírujte do nahřátých talířů, dlaní zprudka bouchněte zespodu do dna talíře, aby se rizoto krásně rozprostřelo po talíři. Podávejte horké, ozdobené čerstvým tymiánem nebo petrželkou a posypané trochou parmezánu. Na každou porci dejte na kousky nakrájené naložené houby.

Shakshuka

Foto: Profimedia.cz

Shakshuka

INGREDIENCE
1 cibule2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku1 lžička papriky (sladké nebo uzené)
1 červená paprika1 lžička mletého římského kmínu
800 g loupaných rajčat v konzervě1 špetka chilli
4 vejcesůl a pepř podle chuti
Dokončení:
hrst čerstvé petrželky nebo koriandru čerstvý chléb

POSTUP:

  1. Připravte si velkou a hlubokou pánev. Zahřejte na ní olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte na střední teplotě, dokud cibule nezměkne a nezprůhlední. Poté přidejte česnek a krátce restujte společně.
  2. Přisypte nakrájenou papriku a opékejte 5 minut, dokud nezačne měknout. Okořeňte paprikou, římským kmínem a špetkou chilli. Promíchejte, aby se koření rozvonělo.
  3. Přidejte rajčata z konzervy. Ochuťte solí a pepřem. Směs přiveďte k varu, poté ztlumte teplotu a nechejte dusit asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Lžící vytvořte ve směsi čtyři malé důlky a do každého opatrně vyklepněte vejce. Pánev přikryjte pokličkou a vařte na mírnou teplotu, dokud bílky neztuhnou, ale žloutky zůstanou tekuté (asi 5–7 minut).
  5. Posypejte shakshuku nasekanou petrželkou nebo koriandrem a ihned podávejte. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem, který můžete namáčet do omáčky.

TIP: K tomuto jídlu se hodí nejen tradiční chléb, ale také opečená pita.

Související témata:

Výběr článků

Načítám