Článek
Mangový salát
INGREDIENCE | |
---|---|
2 zralá manga | 1 až 2 menší hlávky červené čekanky |
300 g čerstvého lososa | 2 lžíce namletých vlašských ořechů |
150 g dýně hokkaido | olivový olej |
200 g rukoly | sůl a pepř |
Na zálivku: | |
4 lžíce olivového oleje | 1 lžička dijonské hořčice |
šťáva z 1 limetky | špetka soli a čerstvě mletého pepře |
2 lžičky medu |
POSTUP:
- Všechny suroviny na zálivku prošlehejte metličkou a nechte je odpočinout. Mezitím si připravte vše ostatní.
- Dýni hokkaido oloupejte, i když se běžně loupat nemusí. Nakrájejte ji na kostičky, vsypte do misky, jemně osolte a opepřete a zakápněte olivovým olejem. Pak ji na střední teplotě opečte na pánvi, dokud trochu nezměkne. Její barva se změní lehce dohněda. Nechte vychladnout.
- Mango nakrájejte na stejně velké kostičky jako dýni. Vložte do velké mísy. Přidejte rukolu, natrhané listy čekanky, opečenou (a vychladlou) dýni. Všechno spolu opatrně promíchejte.
- Lososa nakrájejte na větší kostky, ochuťte solí a pepřem a opečte na trošce olivového oleje.
- Salát rovnoměrně přelijte připravenou zálivkou a jemně promíchejte. Posypte namletými nebo najemno nasekanými ořechy. Navrch naskládejte kousky lososa. Ihned podávejte.
TIP: K salátu se hodí také plátky opečených kuřecích prsou.
Borůvkové smoothie

Borůvkové smoothie
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g mražených borůvek | 1 lžíce chia semínek |
2 banány | 1 lžička skořice |
300 ml mléka (rostlinného nebo klasického) |
POSTUP:
- Všechny ingredience vložte do mixéru. Borůvky předem nerozmrazujte, smoothie bude díky tomu osvěžující.
- Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Pokud je smoothie příliš husté, přidejte ještě trochu mléka.
- Nalijte do sklenice a podávejte.
TIP: Díky banánu nemusíte smoothie dodatečně sladit. Kdo by ho přece jen chtěl sladší, skvělou volbou je javorový sirup.
Brokolicová polévka se špenátem

Brokolicová polévka se špenátem
INGREDIENCE | |
---|---|
1 brokolice | 1 litr zeleninového vývaru |
200 g čerstvého špenátu | 200 ml smetany ke šlehání |
1 lžíce olivového oleje | sůl a pepř |
1 cibule | špetka muškátového oříšku |
2 stroužky česneku | 1 lžička čerstvého tymiánu |
2 středně velké brambory |
POSTUP:
- V hrnci si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli nakrájenou nadrobno, dokud nezprůhlední. Přidejte česnek a krátce orestujte.
- Přisypte brokolici rozebranou na růžičky a oloupané i nakrájené brambory. Zalijte zeleninovým vývarem, jemně osolte a přiveďte k varu. Vařte na mírnou teplotu, dokud brambory a brokolice nezměknou (asi 15 minut).
- Přidejte čerstvý špenát a vařte už jen dvě minuty, dokud špenát nezavadne. Odstavte hrnec z plotny a pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka.
- Přilijte smetanu, přisypte špetku muškátového oříšku, tymián, sůl a pepř podle chuti. Polévku krátce prohřejte, ale už nevařte.
- Podávejte ji horkou, ideálně s opečeným pečivem a s kopečkem zakysané smetany na každé porci.
TIP: Zkuste brokolici vyměnit za květák. Polévka nebude tak barevná, ale bude stejně výborná.
Řepové rizoto

Řepové rizoto
INGREDIENCE | |
---|---|
1 středně velká červená řepa (uvařená nebo upečená doměkka) | 100 ml suchého bílého vína |
300 g rýže Arborio (nebo jiné, která je vhodná na rizoto) | 1 litr horkého zeleninového vývaru |
1 šalotka | 100 g parmezánu |
2 stroužky česneku | 100 g másla |
3 lžíce olivového oleje | sůl a pepř podle chuti |
2 lžíce másla | |
Dokončení: | |
čerstvý tymián nebo petrželka | 50 g parmezánu |
100 g hub ve sladkokyselém nálevu |
POSTUP:
- V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a restujte na střední teplotě, dokud nezprůhlední. Poté přidejte česnek a krátce orestujte.
- Přisypte rýži a za stálého míchání ji pár minut opékejte, dokud nebudou zrnka lehce průsvitná. Poté rýži osolte, přibližně lžičkou soli. Je důležité osolit ji právě v tomto kroku, protože jen tak bude rýže nejlépe dochucená.
- Přilijte bílé víno, mírně zvyšte teplotu a nechte jej za stálého míchání zcela odvařit. Opět teplotu stáhněte. Začněte přidávat po naběračkách horký zeleninový vývar. Po každém přidání vývaru míchejte a počkejte, až se tekutina vstřebá, než přidáte další naběračku. Opakujte, dokud rýže nebude měkká, ale stále mírně na skus (al dente).
- Když je rýže téměř hotová, přidejte nastrouhanou červenou řepu a dobře promíchejte. Zahřejte a nechte rýži nasáknout barvu a chuť řepy.
- Odstavte rizoto z ohně, přidejte nastrouhaný parmezán a máslo a velice zprudka vmíchejte vařečkou do rizota. Tím rizoto lehce prochladne, parmezán se rozpustí a díky máslu bude rizoto krásně krémové. Ještě můžete lehce dosolit a doladit pepřem.
- Rizoto servírujte do nahřátých talířů, dlaní zprudka bouchněte zespodu do dna talíře, aby se rizoto krásně rozprostřelo po talíři. Podávejte horké, ozdobené čerstvým tymiánem nebo petrželkou a posypané trochou parmezánu. Na každou porci dejte na kousky nakrájené naložené houby.
Shakshuka

Shakshuka
INGREDIENCE | |
---|---|
1 cibule | 2 lžíce olivového oleje |
2 stroužky česneku | 1 lžička papriky (sladké nebo uzené) |
1 červená paprika | 1 lžička mletého římského kmínu |
800 g loupaných rajčat v konzervě | 1 špetka chilli |
4 vejce | sůl a pepř podle chuti |
Dokončení: | |
hrst čerstvé petrželky nebo koriandru | čerstvý chléb |
POSTUP:
- Připravte si velkou a hlubokou pánev. Zahřejte na ní olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte na střední teplotě, dokud cibule nezměkne a nezprůhlední. Poté přidejte česnek a krátce restujte společně.
- Přisypte nakrájenou papriku a opékejte 5 minut, dokud nezačne měknout. Okořeňte paprikou, římským kmínem a špetkou chilli. Promíchejte, aby se koření rozvonělo.
- Přidejte rajčata z konzervy. Ochuťte solí a pepřem. Směs přiveďte k varu, poté ztlumte teplotu a nechejte dusit asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Lžící vytvořte ve směsi čtyři malé důlky a do každého opatrně vyklepněte vejce. Pánev přikryjte pokličkou a vařte na mírnou teplotu, dokud bílky neztuhnou, ale žloutky zůstanou tekuté (asi 5–7 minut).
- Posypejte shakshuku nasekanou petrželkou nebo koriandrem a ihned podávejte. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem, který můžete namáčet do omáčky.
TIP: K tomuto jídlu se hodí nejen tradiční chléb, ale také opečená pita.