Hlavní obsah

Po úrazu mu řekli, ať se s prací kuchaře rozloučí. Dnes díky vychytávce „létá“ po kuchyni

Po úrazu na motorce v roce 2010 se zdálo, že kariéra kuchaře je pro Rakušana Petera Lammera u konce. Díky sérii operací a především pomoci kamaráda, který pro něj sestavil speciální konstrukci, dnes i přes všechny peripetie v profesi pokračuje. Záběry z kuchyně, v níž se Lammer s pomocí vychytávky doslova „vznáší“, poskytla agentura Reuters.

Rakouský kuchař se pohybuje po kuchyni na speciální závěsné konstrukciVideo: Reuters

Článek

Lammer podstupoval po nehodě na motorce po dobu šesti let mnoho operací. Jeho stav byl natolik komplikovaný, že mu lékaři a odborníci sdělili, že nikdy nebude moci vykonávat profesi, která vyžaduje, aby byl na nohou.

V roce 2016 Lammer oslovil kamaráda Bernharda Tichyho, jemuž řekl, že pokud mu nepomůže, svůj život ukončí. Jakkoli zoufale jeho prosba zněla, udeřil na hlavičku. Tichy je totiž horolezec, jenž v minulosti sestrojil zařízení pro volnočasové lezecké aktivity.

A nakonec se mu podařilo sestrojit i speciální konstrukci pro Lammera, pomocí které může Rakušan i nadále pokračovat ve svém oblíbeném povolání. Ta visí ze stropu kuchyně, je pružná a má nastavitelné sedadlo. Vychytávka ve tvaru C, která je připevněna ke kolejnici, mu umožňuje se po místnosti pohodlně pohybovat a připravovat pokrmy.

Foto: Reuters

Peter Lammer ve svém živlu

„Byl to pro mě milník, díky kterému jsem mohl mít ze života zase radost a vidět nějakou budoucnost. Věděl jsem, že od té chvíle se všechno může jenom lepšit,“ řekl agentuře Reuters Lammer s tím, že od zmíněného roku ve své vášni bez větších problémů pokračuje.

Zařízení, které pro něj Tichy zhotovil, mu navíc při práci umožňuje posilovat záda a střed těla.

Lammer, jenž řídí restauraci Johanneskeller v rakouském Salzburgu, společně s Tichym založil firmu Standing Ovation. Ta se specializuje na výrobu podobných zařízení a je podle nich jediná svého druhu na světě.

Společnost, jež si klade za cíl pomoci lidem se zdravotním hendikepem najít uplatnění na trhu práce, má podporu u rakouského ministerstva práce i zdravotnictví.

Své vášně se nevzdal ani na vozíku. Handicapovaný motorkář jezdí závody se zdravými jezdci

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám