Hlavní obsah

Na Slovácku mají důvod k radosti. Vinařem roku je Štěpán Maňák z Žádovic u Kyjova

2:48
2:48

Poslechněte si tento článek

Je rozhodnuto. Hlavní cena v prestižní soutěži Vinařství roku 2024 putuje na Slováckou vinařskou podoblast do žádovického vinařství Štěpán Maňák, které se stalo absolutním vítězem i vítězem kategorie velké vinařství (nad 200 000 litrů roční produkce). Jak zaznělo ve středu na vyhlašovacím galavečeru v Brně, hodnotící komisi přesvědčila nejen Maňákova vína, ale i prostředí, ve kterém vinařství vína servíruje, a jeho gastronomie.

Foto: Archiv vinařství Štěpán Maňák

Štěpán Maňák se synem, který jde v otcových vinařských stopách.

Článek

Mezi malými producenty (do 50 000 litrů) kraluje šaldorfské Vinařství rodiny Špalkovy a mezi středními (do 200 000 litrů) byl jako nejlepší vyhlášen Gotberg z Popic. Enologem roku se pro letošek stal hustopečský Roman Fabig, známý svými víny odrůdy Sauvignon.

Hodnotí se nejen víno

Soutěž Vinařství roku každoročně oceňuje nejlepší tuzemská vína a producenty, kteří je umějí servírovat a nabízet zákazníkům v zajímavém prostředí a přidávat k tomu skvělé zážitky.

Ocenění v soutěži jsou výkladní skříní toho nejlepšího, co v oboru umíme a na co jsme opravdu hrdí. Vinaři skvěle pečují o půdu, vytvářejí řemeslně výborná vína a dělají pro svoje zákazníky a jejich pozitivní zážitek pestrou škálu aktivit. Jsou to lídři oboru, kteří zároveň motivují další vinaře, aby je následovali. V případě Štěpána Maňáka a dalších letošních oceněných to platí beze zbytku,“ uvedl Martin Chlad, prezident pořádajícího Svazu vinařů České republiky.

KVÍZ: Nalejme si čistého vína. Kolik toho o něm víte?

Bydlení

V kraji, kde ještě vládne klid

Zakladatelé vinařství manželé Štěpán a Helena Maňákovi převzali malé vinice v podhůří Chřibů na Kyjovsku po předcích v roce 1992. Postupně z nich vybudovali jedno z nejúspěšnějších vinařství v regionu, kde je rozhodně víc klidu než na „módní“ Pálavě. Jejich filozofií je spojení tradice, poctivé práce a inovací s cílem zachovat autenticitu a zároveň posouvat ekologické přístupy a kvalitu. Hospodaří na 25 hektarech vinic, mezi kterými si nejvíce považují viniční trať Žádovský Fěruňk.

Specializují se na odrůdy jako Sauvignon, Chardonnay a Pinot Noir a jsou průkopníky pěstování PIWI odrůd, tedy těch nových, odolných vůči houbovým chorobám. Do rodinného podniku se daří zapojovat i další mladé lidi z okolí, což byl rovněž jeden z momentů, kterého si komise všimla a cenila.

Nejlepším malým vinařům v zemi učarovala oblast francouzské Provence

Lifestyle

Výběr článků

Načítám