Článek
Ačkoliv se naše země zdaleka nemůže kulturou kávy rovnat zemím, jako je například Itálie, a stále existuje velké procento těch, kteří raději uvítají kávu formou turka než espresso z pákového stroje, naše kavárenská kultura patří v Evropě mezi špičku.
Dnes už se kvůli flat white, cortadu nebo cold brew nemusíte vydávat do hlavního města. Stylových kaváren, kde vám tyto nápoje bez mrknutí oka připraví, přibývá rychleji než hub po dešti a najdete je nejen v krajských městech, ale i třeba v malých vesnicích.
Zatímco v minulých letech se na nápojový lístek ve většině kaváren dostal i nápoj se jménem espresso tonic, který kombinuje chuť kávy a hořkosladkého toniku, letos hrají prim citrusy. Ať už dáváte přednost masovým kavárenským řetězcům, nebo si potrpíte na výběrovou kávu, nápoje z kombinace kávy a citrusových čerstvých džusů nesmí uniknout vaší pozornosti.
Jak si doma připravit ledovou kávu s grepem
Ingredience na dva nápoje
- Dva šálky cold brew
- Jeden šálek čerstvého džusu z grepu (lze použít i pomerančový fresh nebo mix)
- sirup z medu nebo agáve pro doslazení (nemusí být)
- led
- pomeranč nebo grep na ozdobu
Příprava: Cold brew si můžete buď už hotový koupit například v plechovce, nebo si jej jednoduše udělat doma. Stačí den předem zalít čerstvě namletou kávu studenou vodou v poměru ideálně 1 díl kávy na 10 dílů vody a nechat kávu namáčet kolem 12 hodin.
Druhý den zasypte sklenici ledem, přidejte šťávu z čerstvého grepu a přes lžičku lijte opatrně cold brew, aby došlo ke dvoubarevnému efektu. Svůj nápoj můžete také dosladit sirupem z medu nebo agáve. Pak už stačí jen dozdobit plátkem grepu či pomeranče.
Tip: Při nákupu ingrediencí, vždy sáhněte po fresh džusech. Nesnažte se je nahrazovat obyčejnými džusy, v chuti je to opravdu znát. Nejlepší volbou je pak vymačkat si čerstvou šťávu z pomeranče nebo grepu přímo doma.