Článek
Dílo „In Italian“ z roku 1983, vytvořené tímto neoexpresionistou, si tak milovníci šampaňského mohou poskládat třeba v obýváku. Kompletní vizuální kompozice tří boxů, propojující Basquiatovu typickou techniku asambláže, případné zájemce vyjde na třikrát 6 900 korun. Tedy žádná láce.
Kdo spíše než po uměleckém přesahu prahne po jedinečné chuti tohoto francouzského šumivého vína z oblasti Champagne-Ardenne, může sáhnout po o něco levnější lahvi v klasickém designu. Lahev stejného obsahu stojí o více než tisícikorunu méně.
Nově uvedený ročník přijel do Prahy představit vinař vyhlášeného šampaňského domu Amine Ghanem. Síly spojil se šéfkuchařem Lukášem Havlíčkem z pražské Terasy u Zlaté studně, který k prezentaci připravil speciální menu s plody moře, pstruhem a se steakem z argentinského hovězího.
Nevšední ročník 2015
Asi každý milovník jiskřivého moku ví, že Dom Pérignon je striktně ročníkové šampaňské, které nevzniká každou sezonu. Za každou lahví pak stojí alespoň osm let práce. Často ale i výrazně víc.
Nejvíc cool čtvrtí světa se pyšní Marseille. Náboj jí dodává pestré obyvatelstvo
Rok 2015 byl pro vinaře ze Champagne opravdovou výzvou. Chladné jaro vystřídalo nejteplejší léto od roku 1961. Deště v jeho závěru ale opětovně nastartovaly proces zrání. Ročník 2015 voní po praženém kakau a květinách. V chuti je patrná svěžest broskví a nektarinek, která se snoubí s trpkými tóny citrusů.
Brand manager šampaňského domu Baptiste Fretel je však toho názoru, že lidé nemusejí vínu rozumět, aby si jej mohli užít.
„Nemusíte cítit všechny tóny, znát odrůdy a rozumět technologiím výroby. Je to o osobní zkušenosti. Buď vám chutná, nebo ne. Nemusíte rozumět tomu, proč vám něco chutná. Je to jako s láskou,“ sdělil Novinkám Fretel, který poslední roky žije v Praze a považuje ji za nejkrásnější město na světě.
„Rok 2015 byl zpočátku velmi extrémní. Ročník 2015 je plné, strukturované, velmi vyzrálé šampaňské s množstvím fenolů, které vytvořily hrozny a vína, protože v horkém stresujícím počasí se tak hrozny brání před teplem. V ročníku 2015 se proto snoubí výrazná vyzrálost s množstvím energie, čerstvosti a elegance, pocházející z procesu míchání zejména z některých pozemků,“ vysvětlil Ghanem s tím, že obrovská variabilita různě situovaných vinohradů vinařům dovoluje vybrat si přesně to, co zrovna potřebují.
Takže ač srdce šampaňských pozemků Dom Pérignon tvoří zhruba 200 hektarů vinic orientovaných převážně na jih a jihozápad s teplejším klimatem, v roce 2015 mohli vinaři sáhnout pro hrozny z periferií orientovaných východně, protože měly potřebnou energii a čerstvost, zatímco ty v srdci byly až příliš zralé.
„Právě tato dualita, kdy si můžeme vybrat z 800 základních vín z 800 hektarů vinic, nám dovoluje zachytit jedinečnost daného roku s naším typicky kreativním procesem míchání,“ dodal Ghanem.
Však jeho kolega Fretel to shrnul tichou, s úsměvem pronesenou poznámkou: „Vinaři jsou tak trochu čarodějové.“