Hlavní obsah

Kdysi slavný ivančický chřest se po letech vrací na výsluní

Kdysi to bývala pochutina, kterou z Ivančic a okolí vozili na císařský dvůr do Vídně, kde si na chřestu, nebo jak se dříve říkalo šparglu, pochutnávala i císařovna Sisi. Chřestoven postupně ubývalo především kvůli pracnému pěstování této sezonní zeleniny, ale možná i proto, že ji někdejší režim považoval za „buržoazní“.

Slavnosti chřestu v Ivančicích.Video: Miroslav Homola, Novinky

Článek

Slavnosti chřestu Ivančice už před lety obnovily, byť se na ně musel chřest dovážet ze Slovenska i odjinud. Situace je však už tři roky jiná. V roce 2018 město založilo vlastní chřestovnu. Má půl hektaru a už třetím rokem z ní zde sklízejí chřest pro slavnosti, které se letos konaly už po třicáté.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

O čerstvý chřest byl na slavnostech v rodišti Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka značný zájem.

„O chřest je velký zájem, a to takový, že jen na slavnostech se ho prodá tolik, co sami nemůžeme vyprodukovat. Proto jsme dříve nakupovali chřest na Slovensku, nyní ho vozíme z Hostína u Mělníka a sami si ho na slavnostech prodáváme. Je výborný stejně jako náš,“ řekla Novinkám Magdaléna Černá, ředitelka kulturního a informačního centra.

Při dobrých podmínkách se z ivančické chřestovny sklízí denně kolem půl metráku zeleniny, která rychle dozrává a nejlépe chutná zhruba do poloviny června. Na letošní slavnosti, kde nabízelo několik restaurací a známých kuchařů chřest v mnoha podobách, se přišlo podívat a ochutnávat zhruba deset tisíc lidí. Zájemci o pěstování si mohli koupit i sazenice šparglu, který je opředen řadou pověstí. Především však prý působí na mužskou sílu.

FOTO: České zlato. Začala sklizeň chřestu

Domácí

Blahodárné účinky chřestu a jeho využití v kuchyni

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám