Článek
Při sběru fialek buďte ohleduplní. Na zpestření jarního jídelníčku a dekoraci dezertů vám postačí dvě tři hrsti, zbytek květů nechte pro včely a další opylovače. Na sběr se vydejte za slunečného počasí v ranních hodinách, šetrně natrhejte pár květů a vydejte se s nimi rovnou do kuchyně.
Fialkový cukr
Představuje jednoduchý a zábavný způsob, jak dodat dezertům a nápojům originální fialkovou vůni. Na výrobu budete potřebovat jenom hrst květů fialek a šálek krupicového cukru. Vložte je do velkého hmoždíře a paličkou pořádně rozdrťte, až se fialky téměř ztratí, cukr se zbarví dofialova a začne omamně vonět. Pokud nemáte hmoždíř, můžete směs promixovat, výsledek pak bude více sypký.
Velikonoce provoněné bylinkami

Hotový fialkový cukr rozprostřete na tác, nechte krátce proschnout a poté ho nasypejte do uzavřené skleněné dózy a skladujte ve tmě. Takto připravený cukr vám vydrží i půl roku, poměrně rychle ale ztrácí barvu i vůni, snažte se ho proto spotřebovat rychle.

Fialkový cukr má poměrně intenzivní vůni, která nemusí vyhovovat všem, používejte ho střídmě.
Na co využijete fialkový cukr? S kapkou citronu z něj vytvoříte voňavou osvěžující limonádu a hodí se i na jednoduché oslazení čaje. Pokud ho přidáte do těsta, pečením jeho vůně zeslábne, využívejte ho proto spíše do krémů a na přípravu cukrové polevy.
Špetka hrubšího fialkového cukru dobře poslouží jako křupavá dekorace dezertů, hodí se k čokoládě a citronu, ale i k borůvkám, višním a fíkům.
Kandované květy fialek
Budete potřebovat hrst květů fialek, jeden bílek a moučkový cukr. Bílek krátce prošlehejte vidličkou. Pomocí čistého jemného štětce potřete lístky fialek bílkem a ukládejte je na tác vyložený papírem na pečení. Přes jemné sítko posypejte květy moučkovým cukrem a nechte proschnout do druhého dne. Dobře proschlé cukrové květy fialek můžete ve vzduchotěsné dóze skladovat i pár týdnů, nejlépe ale chutnají a vypadají pár dní po výrobě.

Výroba kandovaných květů fialek vyžaduje trochu trpělivosti a zručnosti, odměnou vám ale bude originální ozdoba na dezerty.
Věděli jste, že kandované květy fialek milovala i císařovna Sissi? Říká se, že do vídeňského císařského paláce jí je nosíval osobně pan Demel, majitel dvorního cukrářství. Kavárnu a prodejní salon Demel najdete ve Vídni dodnes a kulatá krabička s cukrovými fialkami patří mezi jejich nejoblíbenější výrobky i po více než sto padesáti letech.
Jak využít medvědí česnek v kuchyni. Recepty na pesto, pomazánky, polévku, halušky, palačinky či máslo

Nelámejte nad nimi hůl! Tyto rostliny jsou považované za plevel, ale využijete je v kuchyni i jinde
