Hlavní obsah

Jak uvařit dokonalé vejce? Vědci přišli s překvapivým způsobem přípravy. Trvá půl hodiny

1:57
1:57

Poslechněte si tento článek

Jak vypadá dokonale uvařené vejce? Podle vědců by mělo mít sametový žloutek a měkký, pevný bílek. Dosáhnout této rovnováhy může být ale výzvou, protože žloutek se vaří při nižší teplotě než bílek. Vědci se proto snažili uvařit stovky vajec různými způsoby, se zapojením matematiky, aby přišli na to, jaký způsob přípravy vajíčka natvrdo je ten nejlepší.

Foto: Profimedia.cz

Uvařit vejce s dokonalou strukturou nemusí být snadné.

Článek

Z výsledků jejich bádání tak vzešel poměrně překvapivý recept. Ten spočívá ve vaření vajec v napařovači ve dvou hrncích. Zatímco v jednom bude vařící voda, v druhém vlažná o teplotě 30°C. První dvě minuty jsou přitom vejce ve vařící vodě, poté je nutné je přesunout do hrnce s vlažnou vodou a po dvou minutách vše opakovat. Celkem musíte vejce přesouvat mezi dvěma hrnci 32 minut, poté se vejce ochladí pod tekoucí vodou a oloupou se.

V metodě navržené vědci, které se říká periodické vaření, se vaječné bílky ohřívaly a ochlazovaly, dokud nebyly zcela hotové. Žloutek se oproti tomu udržoval pevný při konstantní teplotě a vařil se, dokud nebyl krémový.

„Poté můžete vejce téměř namazat na chleba,“ upozorňuje autorka studie Emilia Di Lorenzová z Neapolské univerzity Fridricha II.

Aby vědci měli jistotu, že se skutečně jedná o ten nejlepší způsob přípravy vařeného vejce, otestovali rovněž chemické složení vajec a zároveň je servírovali i skupině ochutnávačů, a to společně s vejci vařenými tradičními způsoby.

Sice je tato technika přípravy časově náročnější, ale podle odborníků i ochutnávačů chuť rozplývající se na jazyku za to určitě stojí.

Zdravotní benefity vajíček aneb Proč je dobré zařadit je do jídelníčku častěji

Zdraví

Jak si doma udělat dokonale jemnou bramborovou kaši

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám