Článek
Z výsledků jejich bádání tak vzešel poměrně překvapivý recept. Ten spočívá ve vaření vajec v napařovači ve dvou hrncích. Zatímco v jednom bude vařící voda, v druhém vlažná o teplotě 30 °C. První dvě minuty jsou přitom vejce ve vařící vodě, poté je nutné je přesunout do hrnce s vlažnou vodou a po dvou minutách vše opakovat. Celkem musíte vejce přesouvat mezi dvěma hrnci 32 minut, poté se vejce ochladí pod tekoucí vodou a oloupou se.
V metodě navržené vědci, které se říká periodické vaření, se vaječné bílky ohřívaly a ochlazovaly, dokud nebyly zcela hotové. Žloutek se oproti tomu udržoval pevný při konstantní teplotě a vařil se, dokud nebyl krémový.
„Poté můžete vejce téměř namazat na chleba,“ upozorňuje autorka studie Emilia Di Lorenzová z Neapolské univerzity Fridricha II.
Aby vědci měli jistotu, že se skutečně jedná o ten nejlepší způsob přípravy vařeného vejce, otestovali rovněž chemické složení vajec a zároveň je servírovali i skupině ochutnávačů, a to společně s vejci vařenými tradičními způsoby.
Sice je tato technika přípravy časově náročnější, ale podle odborníků i ochutnávačů chuť rozplývající se na jazyku za to určitě stojí.
Zdravotní benefity vajíček aneb Proč je dobré zařadit je do jídelníčku častěji

Jak si doma udělat dokonale jemnou bramborovou kaši
