Článek
Po dlouhé zimě je medvědí česnek jednou z prvních bylinek, kterou můžete obohatit jídelníček. Obsahuje vitamin C a spoustu dalších zdraví prospěšných látek, především ale skvěle chutná a i začínající kuchaři z něj dokážou připravit úžasné pokrmy.
Rostoucí popularita a s ní spojený nešetrný sběr jsou důvody, proč v některých lokalitách začíná mizet. Neznamená to, že si nemůžete z lesa přinést svazek medvědího česneku pro vlastní potřebu, pokud se ale vydáte na lov, sbírejte ho citlivě.
Jak sbírat medvědí česnek
Medvědí česnek sbírejte mimo chráněná území a na místech, kde se vyskytuje hojně. Lístky netrhejte silou, snadno tak vytáhnete ze země i cibulku a česnek zlikvidujete. Ideálně je stříhejte nůžkami a na každé rostlince nechte alespoň dva lístky.
Medvědího česneku je plný les, v Mikulčicích z něj upekli dobroty

Pozor! Nezkušení sběrači si mohou jeho hladké listy splést s jedovatou konvalinkou, nebo dokonce s ocúnem. Nejjednodušší cesta, jak jej poznat, je jeho aroma: utrhněte kousek listu a řádně ho promněte mezi prsty, až pustí šťávu, česnekovou vůni si nespletete.
Nasbírejte jenom tolik, kolik spotřebujete: nejlíp chutná čerstvý a jemné lístky rychle vadnou. Trvanlivost můžete prodloužit, když ho uložíte do krabičky, přidáte navlhčený papírový ubrousek a uložíte ho do zeleninové přihrádky lednice. A vůbec nejlepší způsob, jak ho uchovat na delší dobu, je připravit z něj aromatické pesto.

Pesto připravené v hmoždíři má výraznější barvu, chuť i vůni.
Nejlepší pesto připravíte ručně
Pesto snadno připravíte i v mixéru: bude to rychlovka a bude dobré. Pokud ale chcete opravdu výjimečné pesto, vsaďte na sílu paží a pořádný hmoždíř – vždyť i samotné slovo pesto je odvozené od italského pestare, které znamená roztloukat či roztírat.
Pesto utřené v hmoždíři má výraznější barvu a hrubší strukturu, výrazněji voní a líp chutná.
Boloňské špagety a další pokrmy, které byste si v Itálii nikdy neměli objednat

Jak na něj?
- Opláchněte velkou hrst lístků medvědího česneku a jemně je osušte. Ostrým nožem je nasekejte nahrubo a vložte do hmoždíře.
- Přidejte asi tři lžíce piniových semínek a velkou špetku hrubé mořské soli. Paličkou pečlivě a trpělivě roztírejte a drťte ingredience o stěny hmoždíře, až vznikne jemná aromatická pasta.
- Přidejte 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu a paličkou ho také jemně vetřete do směsi.
- Tenkým pramínkem pak přilijte 1/2 šálku extra panenského olivového oleje a pomocí malé vařečky ho zapracujte do směsi. Až se olej vstřebá, máte hotovo.
- Přeložte pesto do čisté skleněné lahvičky a povrch ještě štědře zalijte olivovým olejem. Hrdlo lahvičky otřete ubrouskem, pečlivě uzavřete a uchovávejte v lednici. Spotřebujte do dvou týdnů.

Pesto z medvědího česneku používejte jako bazalkové: využijete ho jako jednoduchou omáčku na špagety, ale skvěle chutná i jenom tak, namazané na kousku opečené světlé bagety
Jak připravit pesto v mixéru?
Budete potřebovat stejné suroviny jako u předchozího receptu, postup se ale mírně liší:
- Do mixéru vložte omyté a osušené lístky česneku, piniová semínka a sůl, přidejte olej a všechno rozmixujte do hladké konzistence.
- Nakonec už ručně vmíchejte najemno nastrouhaný parmazán, přeložte do lahvičky, povrch zakápněte olejem a uložte.
Nebojte se experimentů!
Jednoduchý recept si můžete upravit podle sebe:
- Ještě česnekovější: Pro výraznější chuť přidejte k medvědímu česneku i oloupaný stroužek klasického česneku.
- Británie věří citronu: Populární Jamie Oliver i Nigella Lawsonová shodně dochucují pesto z medvědího česneku citronovou šťávou.
- Experimentujte s olejem: Pestu sluší ty nejlepší oleje lisované za studena, nemusí to být ale jenom olivový. Zkusit můžete netradičnější olej z hroznových jader či konopný. Výrazný dýňový olej mu dodá chuť navíc a řepkový jeho chuť zjemní.
- Hrajte si s oříšky a semínky: Do pesta patří tradičně piniové oříšky, ale výborně se do něj hodí i loupané mandle, kešu oříšky, ale i vlašské ořechy, které mu dodají výraznou zemitou chuť. Zkusit můžete i slunečnicová a dýňová semínka nebo směs ořechů a semínek.
Pesto tak může pokaždé chutnat jinak a originálně.
Jak využít medvědí česnek v kuchyni. Recepty na pesto, pomazánky, polévku, halušky, palačinky či máslo

KVÍZ: Kolik toho víte o zemi pizzy, kávy a světově proslulých památek?
