Hlavní obsah

Jak na dovolené ušetřit za jídlo

Ušetření peněz na dovolené může být výzvou, zejména pokud jde o stravování. To je totiž jednou z největších položek v rozpočtu cestovatelů. Zde je několik tipů, jak se vyhnout nadměrnému utrácení za jídlo, aniž byste museli obětovat kvalitu a zážitek z místní kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Využijte snídaně v ceně

Pokud se nechcete vzdát večeří ve vyhlášených místních restauracích, najděte si ubytování, které nabízí snídaně v ceně pobytu.

„Jedním z nejjednodušších způsobů, jak ušetřit, je plně využít všech bezplatných jídel, která vaše ubytování nabízí. Mnoho hotelů poskytuje bezplatné snídaně, které často zahrnují i vydatná jídla, jež vás zasytí na velkou část dne,“ uvádí pro Huffpost expertka na osobní finance Erika Kullbergová.

Omezte alkohol

Dalším tipem, jak se vyhnout nejen velké útratě, ale i kocovině, je omezit konzumaci alkoholických nápojů.

Nezbytnosti pro letní dovolenou

Móda a kosmetika

„Nápoje, zejména ty alkoholické, mohou snadno navýšit rozpočet. Vynechte proto raději drahé koktejly a víno a místo toho vsaďte na nealkoholické osvěžení nebo lokální pivo. Pokud se ani tak nechcete ochudit o místní speciality, zvažte omezení na jeden alkoholický nápoj a vychutnejte si ho jako součást kulinářského zážitku,“ pokračuje Kullbergová.

„Nebo si najděte slušný podnik, kde nabízejí happy hour,“ doplňuje hoteliér Joshua Scott.

Zásobte se svačinami

Svačiny dokážou zahnat hlad a ochránit vás před unáhlenými nákupy předražených sendvičů a jiných potravin v turistických destinacích. Ať už si je dovezete z domova, nebo koupíte v místním obchodě s potravinami, věřte, že uděláte dobře.

„Pokud plánujete navštívit špičkové restaurace, je zbytečné během dne utrácet peníze za běžné jídlo, pár ovesných tyčinek vám pomůže vyhnout se chutím,“ říká odborník Scott Lieberman.

Najděte jiné způsoby, jak snížit výdaje

Pokud je při cestování vaší hlavní prioritou jídlo, odbornice na levné cestování a osobní finance Danielle Desir Corbettová doporučuje spoustu dalších způsobů, jak ušetřit.

„Najděte si restaurace v blízkosti svého ubytování, ideálně v docházkové vzdálenosti, abyste se vyhnuli výdajům na veřejnou dopravu, za jízdu taxíkem nebo parkovací poplatky,“ radí.

„Některé hotely mohou navíc spolupracovat s místními restauracemi, které nabízejí možnost využít speciální slevy. Nezapomeňte se podívat na webové stránky turistických rad, kde najdete exkluzivní nabídky a nadcházející akce v restauracích.“

Vynechte maso

Ačkoliv se z výživového hlediska jedná o nepopulární radu, pravdou je, že bezmasé pokrmy jsou obecně levnější. „Chcete-li ušetřit, vyhněte se jídlům, která obsahují mořské plody nebo steaky. Pokud chcete ochutnat širší sortiment, zvažte výběr dvou předkrmů místo hlavního jídla,“ doporučuje Corbettová.

Jezte jako místní

„Abyste se skutečně ponořili do místní kuchyně, aniž byste utratili jmění, nepřehlížejte pouliční jídlo a místní trhy. Tato místa často nabízejí některé z nejautentičtějších a nejchutnějších vhledů do místní kultury jídla za zlomek ceny, kterou najdete v restauracích. Je to také skvělý způsob, jak komunikovat s místními obyvateli a objevovat jídla, která byste ve formálnějším prostředí možná nenašli,“ je přesvědčena Kullbergová.

Dobrým způsobem, jak poznat autentickou gastronomii, je také zeptat se přímo místních obyvatel namísto sledování recenzí na internetu.

„Pokud má restaurace vysoké hodnocení na Googlu, obvykle to znamená, že je oblíbená u turistů, a tudíž dražší. Zeptejte se proto raději lidí na ulici, kam chodí na jídlo,“ dodává Kullbergová.

Jaké to je cestovat se čtyřmi dětmi

Dítě a rodina

Chaos na Ruzyni: Na co máte nárok při zpoždění zavazadla či letadla

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám