Hlavní obsah

I chlebový kvásek má svoji knihovnu. Od loňska je v ní zastoupeno také Česko

Hradec Králové

Belgičana Karla De Smedta uchvátila historie i současnost chleba, a to včetně technologie jeho pečení. I proto cestuje po celém světě, hledá staré tradice a recepty na chléb. Od roku 2013 pečuje o takzvanou Knihovnu kvasů, v níž se uchovávají nejzajímavější chlebové kvásky, pro pekaře z celého světa nezbytná ingredience při pečení. Od loňska tam nechybí ani český kvásek.

Výroba kvásku v Hradecké pekárně.Video: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

Nejstarší chléb je známý už ze starověkého Egypta. A v Chammurapiho zákoníku v Mezopotámii se píše, že se kvašené nápoje nesmí konzumovat na ulici, ale v tavernách. Což vede k myšlence, že když znali kvašené nápoje, znali i kvásek a pekli chleba, míní De Smedt.

Zmíněná knihovna sídlí v městečku Sankt Vith na jihu Belgie a kvásky se tu nejen uchovávají, ale i analyzují.

Kvásek je pro výrobu chleba zásadní záležitostí. Díky kvasinkám a bakteriím jde vlastně o „živý organismus“ a pekaři o něj musí pečovat. A stále ho obnovovat. A tak vždy odeberou dvě třetiny kvásku k pečení a třetinu uchovají, aby mohli těsto zadělat i příště.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Karl De Smedt chlebu propadl. Má ho ráda i Hana Kynychová, která si raději odpustí sladké, aby si mohla dát pečivo.

Kvásek se takto předával z generace na generaci až do 19. století, kdy ho prakticky zcela vytlačily průmyslově vyrobené kvasnice. Pomáhají pekařům péci sice rychleji a levněji, ale chleba ztrácí na originalitě. Není divu, že v posledních letech prožívá kvásek renesanci.

Co země, to jiný chleba

„Každá země má svůj specifický chléb. Nelze proto příliš porovnávat náš s těmi ze severu nebo naopak třeba z Itálie. Na jihu se peče více z pšeničné mouky, my jsme zvyklí na vyšší podíl žita,“ poznamenal Petr Mlíka z firmy Puratos, která kváskový institut v Belgii provozuje. A dodal, že v současné chvíli je v databázi na 3000 kvasů. Ale jen necelých 160 nejoriginálnějších jich je v Knihovně. Pocházejí z třiceti zemí.

Tajemství kvásku, jak na něj a jak s ním pracovat

Zdraví

„Teprve vloni se do této historické banky kvasu dostala pražská Pekárna Kabát. Ukázalo se, že jejich kvas obsahuje jednu zcela unikátní kvasinku Pichia bruneiensis. Dosud byla izolována jen z květu ibišku na Borneu. Nyní, když se Karl De Smedt dozvěděl, že připravují nový, pšeničný kvas, vypravil se pro něj osobně.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Chleba se v Hradecké pekárně peče z kvásku z roku 1966.

Kromě toho navštívil Karl De Smedt také Hradeckou pekárnu. A zdá se, že právě zdejší kvásek by mohl být dalším adeptem zařazení do Knihovny.

„Náš kvásek se narodil roku 1966 a od té doby se o něj staráme,“ poznamenal hrdě výrobní ředitel pekárny Bohumír Nykodym, původní profesí strojař. Ovšem hned po škole se jeho osudem stala pekařina a jen v Hradecké pekárně už pracuje dvacet let. Karla De Smedta pozvali, aby jim pomohl s vývojem nového chleba.

Co je to kvásek?

- Je nejstarší přirozenou metodou kypření těsta.

- Vzniká z vody a žitné mouky. Díky vlastnostem žita začne tato směs za pokojové teploty přirozeně kvasit a přítomné mikroorganismy postupně rozkládají obsažené sacharidy na oxid uhličitý. Jeho bublinky těsto kypří a vzniklé kyseliny mléčná a octová dodávají kvásku typickou nakyslou chlebovou chuť a vůni.

- Je plný látek posilujících naši střevní mikroflóru, a tím i naši imunitu.

„Naše novinka bude obsahovat pětatřicet procent prokvašené žitné mouky, jeden a půl procenta stabilizovaného sušeného žitného kvasu pro posílení chuti a čerstvosti a od Karla nyní čekáme nějaké vylepšení. Ingredienci pro lepší vůni, vláčnost, nadýchanost,“ prozradil Nykodym a znovu dodal, že když De Smedt uviděl zdejší kvásek, byl nadšený. A hned doporučil, že by měl být součástí jeho Knihovny. Za úschovu v této instituci se nic neplatí, jen se jeho předáním majitel zavazuje, že bude dodávat mouku k výživě kvásku.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Bohumír Nykodym hovoří o použití kvásku.

„Aby byl opravdu původní, s originální recepturou, musí být kvásek živený stále ze stejných ingrediencí. Jednou za čtvrt roku tak musí putovat do Belgie pytel mouky,“ dovysvětlil Petr Mlíka.

Nejlepší chléb je ten s jednoduchým složením, péct domácí je spíše radost než úspora

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám