Článek
Domácí kurzy vaření jsou v posledních letech v módě. Zdokonalování stávajících i výuka nových receptů probíhá u účastníků kurzu doma a předchází mu telefonická konzultace.
„Povíme si, jak to chodí u klientů doma, jaké suroviny mají rádi a kolik času tráví v kuchyni. Hlavně mě zajímá, co se chtějí naučit nebo změnit, aby se při vaření cítili komfortně a jistě,“ vysvětlila kuchařka Tereza Pidrmanová.
Součástí kurzů je také nahlédnutí do lednice a mrazáku s cílem naučit se využívat potraviny, které tam máme. Zbavit se tak zbytečného skladování a následného vyhazování.
„Můj kurz je hlavně o kvalitních a zdravých surovinách, organizaci kuchyně, a tím i úspoře času a celkovém probuzení kuchyňského ‚flow‘. V kuchyni můžeme být rychlí, efektivní a hlavně kreativní,“ uvedla dále kuchařka.
„Když si stanovíme cíl, sejdeme se u vás v kuchyni nebo na domluveném místě a začneme. Předtím můžeme vyrazit na společný nákup do vašeho oblíbeného obchodu, na trh nebo projít regály se zdravou výživou. Jinak domluvené suroviny přivezu,“ dodala.
Kurzy většinou trvají několik hodin. Cenově se pohybují kolem tří až pěti tisíc korun. Některé jsou i specializované na různé mezinárodní kuchyně.
Naše natáčení proběhlo u paní Evy, která se chtěla zaměřit na luštěniny. Ty podle jejích slov rodinnému stravování chybí. Naučila se nejen nové recepty, ale také více využívat zdravější suroviny. Všechny ingredience jsou určeny pro dvě porce.
Černá čočka s lilkem a rajčaty
INGREDIENCE: | |
---|---|
150 g čočky Beluga nebo čočky Puy | 200 g bílého jogurtu (ideálně řeckého typu) |
2 ks menšího lilku (nebo jeden větší) | Na zálivku: |
1/2 paličky česneku | citronová šťáva |
150 g rajčátek cherry | olivový olej |
1 ks citronu | pečený česnek |
4 lžíce olivového oleje + na pokapání | sůl |
4 lžíce lístků čerstvého oregana | pepř |
sůl a pepř | nasekané oregano |
POSTUP:
- Propláchnutou čočku dáme do osolené vody a vaříme cca 20 minut (nerozvařit, ale nechat na skus).
- Lilek rozkrojíme na půl, pomažeme olivovým olejem, opepříme, dáme na plech a společně s půlkou paličky česneku zakápnutou olejem pečeme na 180–200 stupňů cca 25 minut.
- Poté dáme do trouby opéct cherry rajčátka, pokapeme olejem a dáme na gril na 8 minut.
- Po upečení lilek vydlabeme a nasekáme na hrubo, posolíme a dáme do mísy. Česnek vymačkáme ze slupek.
- Zálivka: Do mísy vložíme uvařenou čočku, nasekaný lilek, zalejeme zálivkou, přidáme jogurt, čerstvé oregano a olivový olej.
- Podáváme s chlebem nebo jako přílohu k rybě či kuřecímu masu.
Bulgur s křupavou hlívou, fetou a koprem
INGREDIENCE: | |
---|---|
150 g bulguru | 1 velká lžíce římského kmínu |
300 g čerstvé hlívy | 2 lžíce balzamikového octa |
1 lžíce ghí | 100 g sýru feta |
hrst kopru | sůl |
olivový olej | pepř |
POSTUP:
- Bulgur krátce povaříme v osolené vodě a necháme pod pokličkou dojít, zakápneme olivovým olejem.
- Hlívu natrháme na tenké proužky a na pánvi opékáme do křupava, během opékání přidáme římský kmín, ke konci posolíme.
- Kopr obereme od stonků a nasekáme.
- Bulgur přendáme do mělké mísy, zakápneme balzamikem a olivovým olejem, přidáme část kopru, rozdrobíme fetu, posypeme trochou římského kmínu.
- Nakonec přidáme opečenou hlívu a zbytek kopru.
Recepty na zdravá a odlehčená jídla s bylinkami
Kromě dvou receptů v úvodu článku přinášíme další zvlášť v následujícím videu.
Bílé fazole s chorizem na topince
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g uvařených bílých fazolí (nebo plechovka) | 1 větvička rozmarýnu |
80 g choriza | 1 stroužek česneku |
1 šalotka | bylinky dle chuti na dozdobení (petrželka, hráškové výhonky, kopr) |
2 lžíce olivového oleje | 2 krajíce chleba |
POSTUP:
- Chorizo opečeme na pánvi, přidáme šalotku, rozmarýn a česnek.
- Dáme stranou do misky.
- Na pánev dáme fazole s olivovým olejem a prohřejeme, poté přidáme část směsi s chorizem a promícháme.
- Směs z pánve naneseme na opečený krajíc chleba a navrch dáme chorizo a bylinky.