Článek
Uličkou mezi seřazenou šedesátkou festivalových kuchyní z celého světa bylo leckdy těžké projít. Největší gurmánská akce v Královéhradeckém kraji přitáhla tisíce lidí. Návštěvníci festivalového kotle prosyceného vůněmi jídel měli včetně doprovodného programu vstup zdarma.
„Festival reprezentuje půlroční přípravu. Zájemců o prezentaci pokrmů z celého světa bývá obvykle víc, než můžeme přijmout. Letos jsme jich museli odmítnout dvacet. Důraz klademe na pestrost, chuť, originalitu a čerstvost,“ konstatovala pořadatelka gurmánského festivalu Lenka Černá.
Lokše se ujaly
Počasí kuchařům, vinařům a cukrářům v mobilních kuchyních a stáncích přálo. Podle nich bylo tak akorát a lidi pěkně a hodně jedli. Být horko, spíš by víc pili, být zima, tak by nepřišli.
Petr Ďurač společně s manželkou připravuje v obytném autě předělaném na regulérní kuchyň slovenské lokše. Placky z vařených brambor, které se pečou nasucho a ve finále se potřou husím sádlem. Plněné jsou třeba trhaným kachním masem s bílým a červeným zelím. Jedna lokše dokáže dokonale zasytit.
Úspěch ale sklízejí i lokše nasladko s mákem a tvarohem. „Brázdíme všemožné akce napříč republikou. Chtěli jsme namísto běžných klobás přijít s originálnějším a jednoduchým pokrmem. A chytlo se to,“ chválí živnost Ďuračovi.
Vsadila na gruzínské chačapuri
Věra Brejchová z Dobřichova na Kolínsku vsadila na gruzínské chačapuri. Jednoduché jídlo z kynutého chlebového těsta ochuceného bylinkami a plněného nastrouhaným sýrem, v Česku nejčastěji eidamem, balkánem nebo nivou. Pokrm, jehož přípravu zvládne kdokoliv. Brejchovým stačí k přípravě placek stánek, vál a elektrický gril.
„Matka měla kdysi kamarádku Gruzínku, která ji tohle gruzínské národní jídlo naučila, načež v naší rodině zdomácnělo. Nabízíme ho zájemcům už léta. Mám prodávat párky, nebo něco originálnějšího? Volila jsem druhou cestu,“ přiblížila Věra Brejchová.
Africká, asijská nebo balkánská jídla nabízeli v Hradci Králové i přímo lidé z těchto oblastí. „Většinou dlouhodobě žijí v Česku, jiní přijeli z mateřských zemí,“ doplnila pořadatelka Černá.
Hojné zastoupení na hradeckém food festivalu měli producenti klasického pouličního občerstvení od burgerů po sendviče. Ochutnat bylo možné i hmyz, považovaný za pokrm budoucnosti, který se dnes chová ve speciálních farmách pomalu jako hospodářská zvířata.
Strávníci na gurmánském festivalu měli šanci na vlastní oči vidět, z čeho a jakým způsobem kuchaři jídla připravují a servírují. „Hygiena je samozřejmost. Hygienikům hlásíme, co se tady bude nabízet. Nikdo z prodejců si žádný švindl nedovolí. Nic takového se tady neděje. To by tady skončil. Prodejci ručí za čerstvost surovin,“ ujišťuje Černá.