Hlavní obsah

Chutě z celého světa se potkaly na hradeckém talíři

Dobré jídlo a pití za přijatelnou cenu představuje v Česku sázku na jistotu. Oba tyto atributy se protnuly v sobotu na osmém ročníku food festivalu Hradecké nábřeží gurmánů v centru Hradce Králové. Dosyta se najíst bylo možné za dvě stovky. Lidé vesměs odcházeli s plnými břichy.

Královéhradecký food festival přilákal tisíce lidí Video: Vladislav Prouza, Novinky

Článek

Uličkou mezi seřazenou šedesátkou festivalových kuchyní z celého světa bylo leckdy těžké projít. Největší gurmánská akce v Královéhradeckém kraji přitáhla tisíce lidí. Návštěvníci festivalového kotle prosyceného vůněmi jídel měli včetně doprovodného programu vstup zdarma.

„Festival reprezentuje půlroční přípravu. Zájemců o prezentaci pokrmů z celého světa bývá obvykle víc, než můžeme přijmout. Letos jsme jich museli odmítnout dvacet. Důraz klademe na pestrost, chuť, originalitu a čerstvost,“ konstatovala pořadatelka gurmánského festivalu Lenka Černá.

Lokše se ujaly

Počasí kuchařům, vinařům a cukrářům v mobilních kuchyních a stáncích přálo. Podle nich bylo tak akorát a lidi pěkně a hodně jedli. Být horko, spíš by víc pili, být zima, tak by nepřišli.

Petr Ďurač společně s manželkou připravuje v obytném autě předělaném na regulérní kuchyň slovenské lokše. Placky z vařených brambor, které se pečou nasucho a ve finále se potřou husím sádlem. Plněné jsou třeba trhaným kachním masem s bílým a červeným zelím. Jedna lokše dokáže dokonale zasytit.

Úspěch ale sklízejí i lokše nasladko s mákem a tvarohem. „Brázdíme všemožné akce napříč republikou. Chtěli jsme namísto běžných klobás přijít s originálnějším a jednoduchým pokrmem. A chytlo se to,“ chválí živnost Ďuračovi.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Festival provoněly i vůně Moravy.

Vsadila na gruzínské chačapuri

Věra Brejchová z Dobřichova na Kolínsku vsadila na gruzínské chačapuri. Jednoduché jídlo z kynutého chlebového těsta ochuceného bylinkami a plněného nastrouhaným sýrem, v Česku nejčastěji eidamem, balkánem nebo nivou. Pokrm, jehož přípravu zvládne kdokoliv. Brejchovým stačí k přípravě placek stánek, vál a elektrický gril.

„Matka měla kdysi kamarádku Gruzínku, která ji tohle gruzínské národní jídlo naučila, načež v naší rodině zdomácnělo. Nabízíme ho zájemcům už léta. Mám prodávat párky, nebo něco originálnějšího? Volila jsem druhou cestu,“ přiblížila Věra Brejchová.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Nechyběla ani africká kuchyně.

Africká, asijská nebo balkánská jídla nabízeli v Hradci Králové i přímo lidé z těchto oblastí. „Většinou dlouhodobě žijí v Česku, jiní přijeli z mateřských zemí,“ doplnila pořadatelka Černá.

Hojné zastoupení na hradeckém food festivalu měli producenti klasického pouličního občerstvení od burgerů po sendviče. Ochutnat bylo možné i hmyz, považovaný za pokrm budoucnosti, který se dnes chová ve speciálních farmách pomalu jako hospodářská zvířata.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Návštěvníkům food festivalu chutnalo.

Strávníci na gurmánském festivalu měli šanci na vlastní oči vidět, z čeho a jakým způsobem kuchaři jídla připravují a servírují. „Hygiena je samozřejmost. Hygienikům hlásíme, co se tady bude nabízet. Nikdo z prodejců si žádný švindl nedovolí. Nic takového se tady neděje. To by tady skončil. Prodejci ručí za čerstvost surovin,“ ujišťuje Černá.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Po dobrém jídle přišel k duhu flašinet.

Anketa

Navštěvujete rádi food festivaly?
Ano, často za nimi vyrážíme i do vzdálených míst
4,5 %
Ano, ale především v blízkém okolí bydliště
53,6 %
Zatím jsme na žádném nebyli, ale brzy to snad napravíme
18,2 %
Ne, asi nejsme správní gurmáni
5,5 %
Ne, tyhle akce nás vůbec nelákají
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 110 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám