Článek
Uličkou mezi seřazenou šedesátkou festivalových kuchyní z celého světa bylo leckdy těžké projít. Největší gurmánská akce v Královéhradeckém kraji přitáhla tisíce lidí. Návštěvníci festivalového kotle prosyceného vůněmi jídel měli včetně doprovodného programu vstup zdarma.
„Festival reprezentuje půlroční přípravu. Zájemců o prezentaci pokrmů z celého světa bývá obvykle víc, než můžeme přijmout. Letos jsme jich museli odmítnout dvacet. Důraz klademe na pestrost, chuť, originalitu a čerstvost,“ konstatovala pořadatelka gurmánského festivalu Lenka Černá.
Lokše se ujaly
Počasí kuchařům, vinařům a cukrářům v mobilních kuchyních a stáncích přálo. Podle nich bylo tak akorát a lidi pěkně a hodně jedli. Být horko, spíš by víc pili, být zima, tak by nepřišli.
Petr Ďurač společně s manželkou připravuje v obytném autě předělaném na regulérní kuchyň slovenské lokše. Placky z vařených brambor, které se pečou nasucho a ve finále se potřou husím sádlem. Plněné jsou třeba trhaným kachním masem s bílým a červeným zelím. Jedna lokše dokáže dokonale zasytit.
Úspěch ale sklízejí i lokše nasladko s mákem a tvarohem. „Brázdíme všemožné akce napříč republikou. Chtěli jsme namísto běžných klobás přijít s originálnějším a jednoduchým pokrmem. A chytlo se to,“ chválí živnost Ďuračovi.
Festival provoněly i vůně Moravy.
Vsadila na gruzínské chačapuri
Věra Brejchová z Dobřichova na Kolínsku vsadila na gruzínské chačapuri. Jednoduché jídlo z kynutého chlebového těsta ochuceného bylinkami a plněného nastrouhaným sýrem, v Česku nejčastěji eidamem, balkánem nebo nivou. Pokrm, jehož přípravu zvládne kdokoliv. Brejchovým stačí k přípravě placek stánek, vál a elektrický gril.
„Matka měla kdysi kamarádku Gruzínku, která ji tohle gruzínské národní jídlo naučila, načež v naší rodině zdomácnělo. Nabízíme ho zájemcům už léta. Mám prodávat párky, nebo něco originálnějšího? Volila jsem druhou cestu,“ přiblížila Věra Brejchová.
Nechyběla ani africká kuchyně.
Africká, asijská nebo balkánská jídla nabízeli v Hradci Králové i přímo lidé z těchto oblastí. „Většinou dlouhodobě žijí v Česku, jiní přijeli z mateřských zemí,“ doplnila pořadatelka Černá.
Hojné zastoupení na hradeckém food festivalu měli producenti klasického pouličního občerstvení od burgerů po sendviče. Ochutnat bylo možné i hmyz, považovaný za pokrm budoucnosti, který se dnes chová ve speciálních farmách pomalu jako hospodářská zvířata.
Návštěvníkům food festivalu chutnalo.
Strávníci na gurmánském festivalu měli šanci na vlastní oči vidět, z čeho a jakým způsobem kuchaři jídla připravují a servírují. „Hygiena je samozřejmost. Hygienikům hlásíme, co se tady bude nabízet. Nikdo z prodejců si žádný švindl nedovolí. Nic takového se tady neděje. To by tady skončil. Prodejci ručí za čerstvost surovin,“ ujišťuje Černá.
Po dobrém jídle přišel k duhu flašinet.
Anketa
Na kterých letištích se nejlépe najíte? Evropa se pyšní třemi premianty

Španělské restaurace mohou účtovat více za stoly na sluníčku nebo ve stínu
