Hlavní obsah

Zrušení letního tábora si lze pojistit, zahrne to i úrazy dětí

Letní tábory pro děti nepatří mezi nejlevnější záležitosti, často může jejich cena dalece přesáhnout i hranici deseti tisíc korun. Problém nastane, když dítě pár dní před zahájením pobytu onemocní a nemůže jet.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Někteří pořadatelé sice nabízejí možnost storna s tím, že vrátí plnou sumu, nebo aspoň její část. Vracená částka se ale v závislosti na blížícím se táboru většinou snižuje. A ne vždy musejí pořadatelé něco dávat zpět, pokud se k tomu předem nezavážou.

Možností, jak se zajistit pro nenadálé případy, je pak využití komerčního pojištění. To často zahrnuje i úrazové pojištění pro dítě během konání tábora.

„Rodiče sjednají pro dítě cestovní pojištění pro tuzemsko. To zahrnuje krytí pro trvalé následky úrazu, smrt úrazem, nemocniční denní odškodné, odpovědnostní pojištění a pojištění zavazadel,“ uvedla například Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Na letní dětské tábory zdravotní pojišťovny poskytnou i tisíce korun

Finance

Pro případ tábora v ceně osmi tisíc podle ní stojí na webu taková varianta pro jedno dítě 355 korun. Storno se vztahuje například na akutní onemocnění, úraz, úmrtí v rodině a podobně. Uniqa pak vrací osmdesát procent ceny.

Pojistit dítě na dětský tábor je možné v rámci tuzemského cestovního pojištění i u Kooperativy. „V základu se vztahuje na pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti. K tomu je potřeba připojit pojištění Storno,“ uvedl její mluvčí Milan Káňa. To je podle něj možné sjednat do tří dnů po zakoupení tábora a vztahuje se buď na sto, nebo osmdesát procent vrácení nákladů.

Pojištění na deset dnů stojí v základní verzi 32 korun za den, k tomu jsou pak čtyři procenta z ceny tábora.

Pozor na lhůty

U Allianz je možné pojistit v rámci cestovního pojištění buď samostatně stornovací poplatky, nebo i následky úrazu, pojištění odpovědnosti a pojištění zavazadel. „Je ale třeba dodržet lhůtu pro sjednání pojištění, což je třicet a více dnů před konáním tábora. Pokud ho kupujete méně než 30 dnů před začátkem akce, musíte sjednat pojištění nejpozději do následujícího dne,“ řekla mluvčí Marie Petrovová.

Pojištění storna s pětinovou spoluúčastí by zde u tábora v ceně deseti tisíc stálo 420 korun, bez spoluúčasti 616 Kč.

Drahé prázdniny. Zábava dětí vyjde rodiče i na 10 tisíc

Finance

U ČSOB Pojišťovny pojištění v základní variantě stojí tři procenta, v rozšířené 3,5 procenta z ceny tábora. „Nezbytnou součástí pojištění je balíček zahrnující úraz, odpovědnost a zavazadla, kdy je cena jedenáct nebo 21 korun za den podle zvolené varianty,“ řekl mluvčí Petr Milata.

U Direct pojišťovny je pojištění se spoluúčastí dvacet procent, při ceně deset tisíc stojí tři stovky. „Nemáme v podmínkách povinnost, kdy musí klient nejpozději toto pojištění, sjednat. Může to být tedy měsíc před odjezdem, ale třeba také týden,“ uvedla mluvčí Nela Maťašeje.

U České podnikatelské pojišťovny se pojistné pohybuje v řádu stokorun. U pojišťovny Slavia je u tuzemských táborů limit na storno pět tisíc korun. Včetně doplňkových pojištění zahrnujících úraz to stojí u desetidenního pobytu 120 korun.

U Komerční pojišťovny stojí tábor v ceně deseti tisíc bez spoluúčasti 257 korun, s ní 184. K tomu je třeba přičíst 88 korun na pojištění úrazu a odpovědnosti.

I u ERV Evropské pojišťovny se ceny liší podle toho, zda člověk nese spoluúčast, nebo ne. Tyto varianty se liší i podle množství důvodů, které lze uznat.

Podpojištění hrozí u domu už za pár let

Finance

Výběr článků

Načítám