Hlavní obsah

Ženy mají o 2500 Kč nižší důchody než muži

Ženy pobíraly na konci března průměrnou penzi ve výši 19 443 korun. To je o 2461 korun méně než muži. Důvodem jsou mimo jiné nižší příjmy během produktivního věku. Většina z nich tak tráví po smrti partnera svůj život v nedostatku. To částečně může pokrýt spoření na stáří, ale i to má svá rizika.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V minulosti bývaly rozdíly mezi penzemi obou pohlaví ještě větší, ale výrazně je snížila pětistovka výchovného, které dostávají především ženy za každé vychované dítě,“ okomentovala předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová.

Důvodů rozdílných příjmů ve stáří je podle ní několik. Jednak ženy donedávna odcházely do penze dříve než muži, takže měly odpracováno méně let, což se projevilo i na výpočtu penze. „Ale hlavně mají stále ještě nižší výdělky než muži, a to i na stejné pozici,“ dodala Desatová.

Přibývá bezohledných energošmejdů. Oběti lákají i po hospodách, varuje úřad

Finance

Aktuální průměrný rozdíl v příjmech populace mužů a žen je v Česku podle evropského statistického úřadu Eurostat na úrovni 17,9 procenta. Rozdíl mimo jiné způsobuje mateřská a rodičovská, během níž ženy přerušují na několik let svůj kariérní růst.

„Podíl mužů na rodičovské dovolené je mizivý. Zatímco v rámci zemí OECD trvá průměrná rodičovská dovolená mužů třináct týdnů, u nás činí aktuálně dva týdny,“ konstatovala Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Pokud ženy nebydlí ve vlastním, může se pro ně stát v penzi živobytí obtížně řešitelným rébusem. Průměrné nájmy činily v prvním čtvrtletí podle Deloitte v průměru 295 korun za metr čtvereční, přičemž v Praze to bylo už 400 a v Brně 329 korun. Pětačtyřicetimetrový byt tak v Česku na nájmu průměrně vyšel na 13 275 korun měsíčně.

Ženy, které zůstaly samy poté, co jim zesnul manžel, mají nárok na vdovský důchod. Ty svobodné či rozvedené si ale musí vystačit s vlastním důchodem.

Lidé v penzi mají jen málo možností, jak si zvýšit příjmy. Jednou z nich je přivýdělek, ale to lze často jen do určitého věku. Druhou možností je pak spoření na stáří. Ale i to má svá pravidla.

Na penze šla loni téměř třetina státního rozpočtu

Ekonomika

Možnosti spoření

Lidé si mohou sami spořit například na různých spořicích či termínovaných účtech, ale ty se dlouhodobě vzhledem k inflaci nevyplatí. Také mohou investovat do různých podílových fondů nebo akcií. A pak je tu možnost daňově zvýhodněných produktů.

„V dnešní době se nabízejí dva – doplňkové penzijní spoření a dlouhodobý investiční produkt,“ uvedla Svobodová.

Dlouhodobý investiční produkt je letošní novinka, doposud ho nebylo možné jakožto spoření na stáří daňově uplatnit. Oba produkty umožňují příspěvky od zaměstnavatele a daňové úlevy, které jsou podmíněny smluvní dobou alespoň do šedesáti let věku a délkou spoření minimálně deset let.

Jak uspořit milion na stáří

Dvacátnice

Andree je 26 let, má průměrný čistý výdělek okolo 29 000 korun měsíčně. Za sdílený byt platí 6 000 korun měsíčně. Pokud bude do doplňkového investičního produktu schopna posílat měsíčně 1000 korun, nashromáždí si do 60 let věku při průměrném výnosu 5 procent zhruba 1,07 milionu. Na daních ušetří celkem 61 200 korun.

Třicátnice

Janě je 38 let, je na rodičovské dovolené se dvěma dětmi. Pobírá rodičovský příspěvek. S manželem bydlí ve svém. Po odečtení všech výdajů jim zůstává na spoření asi 4000 korun. Pokud Jana vstoupí do doplňkového penzijního spoření a zvolí si středně rizikovou vyváženou strategii s pravidelným vkladem 1700 korun, naspoří milion do šedesáti let věku. Od státu na příspěvcích získá celkem 89 760 korun.

Padesátnice

Ivana je 50letá rozvedená máma dvou dětí. S alimenty má k dispozici jako střední manažerka částku 56 000 korun měsíčně. Na spoření na stáří chce posílat měsíčně 5700 korun. Pokud si zvolí konzervativního penzijní spoření (zhodnocení 2,5 procenta) s úložkou 1700 Kč a vyvážený doplňkový investiční produkt (zhodnocení 4 procenta) s úložkou 4000 korun, naspoří do 60 let 940 000 korun. Na příspěvcích od státu získá celkem 40 800 Kč a na daňových úlevách 72 000 korun.

Propočet: Uniqa

Oproti penzijku je dlouhodobý investiční produkt zvýhodněný v tom, že v daních si lze odečíst celou investovanou částku, nikoli jen její část jako v případě spoření v penzijních fondech. „V jeho rámci má člověk na výběr z široké škály fondů a regulovaných produktů, jako jsou investiční fondy, akcie nebo dluhopisy,“ řekl Adam Kaška, investiční specialista společnosti FinGO.

„Pokud se někdo rozhodne vybrat peníze předčasně, bude muset dodanit dříve získané daňové úlevy,“ varoval.

Většinou se přitom doporučuje volit si v mladším věku rizikovější a dynamičtější způsoby spoření. Lze na nich sice více tratit, ale i vydělat a dá se čekat, že se při dočasném propadu trhů hodnota úspor po čase opět vrátí nahoru. Ve vyšším věku je pak dobré spořit konzervativněji.

Nízkopříjmové domácnosti musejí počkat, populární dotace vyschly

Finance

Výběr článků

Načítám