Hlavní obsah

Zavřete okna, vypněte vodu. Jak se o dovolené chránit před zloději i vytopením

Prázdniny tradičně patří z hlediska nemovitostí mezi riziková období. A to jak kvůli zlodějům, tak kvůli možným škodám způsobeným třeba prasklým potrubím. Například loni bylo jenom během července a srpna nahlášeno téměř 570 vloupaček do bytů či rodinných domů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

„Jedním z nejrizikovějších faktorů jsou otevřená okna. I ta otevřená na mikroventilaci zlodějům ulehčují cestu dovnitř,“ upozornila Marie Petrovová z pojišťovny Allianz s tím, že mít zavřená okna se rozhodně vyplatí nejen jako prevence proti zlodějům, ale i jako ochrana před vytopeným interiérem kvůli přívalovým dešťům či nezvanou zvířecí návštěvou.

Na problémy s okny upozornilo před časem i ministerstvo vnitra. „Nedejte lupičům ani minutu. Právě tolik totiž stačí pachatelům k vloupání do vašeho domu či bytu. Ti prostě jen narazí na okno, které majitelé místo klasického zavření nechali zavřené na takzvanou mikroventilaci,“ uvedla Klára Dlubalová z jeho tiskového odboru.

Dobře zamčené by měly být i vstupní a balkonové dveře. Právě přes špatně zavřené dveře a okna se totiž podle ministerstva pachatelé do obydlí dostávají nejčastěji.

Jedete na tábor jako vedoucí či zdravotník? Máte nárok na volno i náhradu mzdy

Finance

Na zahradě by pak lidé neměli nechávat volně ležet věci, jako jsou například žebřík, nářadí, sekačka či zahradní nábytek.

Ukliďte houpačky i trampolíny

Jejich odklizení, ale třeba i uschování slunečníků, houpaček či trampolín lidé ocení nejen kvůli zlodějům, ale především, když nastane silný vítr nebo kroupy. „Tyto živelní události umí zahradní nábytek nejen poničit, ale i odnést k sousedům. Pokud by lidé přece jen před cestou zapomněli zahradní nábytek odklidit, stojí za to požádat někoho z rodiny či přátel, aby během nepřítomnosti obyvatel zahradu zkontroloval,“ řekla Petrovová.

Dalším důležitým pravidlem před odcestováním na dovolenou by měl být uzavřený přívod vody. Je to velmi dobré preventivní opatření před většími škodami, které může způsobit prasklé potrubí. Podle údajů České asociace pojišťoven totiž byly loni vodovodní škody druhou nejčastější škodou z pojištění majetku.

Odpojením elektrospotřebičů se pak lze vyhnout nejen riziku vzniku nechtěného požáru, ale i ochránit spotřebiče před škodou způsobenou přepětím z případné bouřky.

Diskrétnost na sítích se vyplácí

Při ochraně před zloději by si lidé měli dát pozor i na to, co a s kým sdílejí na sociálních sítích. Zveřejněné fotografie a videa včetně polohy, či dokonce detailních informací o tom, kolik dní daleko od domova ještě stráví, pro lupiče představují atraktivní příležitost.

„Pokud se i tak chcete se svými blízkými o své zážitky prostřednictvím fotografií na sociálních sítích podělit, je vhodné, upravit v nastavení okruh uživatelů, kteří tyto příspěvky smějí vidět,“ dodala Petrovová. V žádném případě by to nemělo být viditelné veřejně.

Zaměstnancům přidala téměř polovina firem, ale jen minimálně

Finance

Výběr článků

Načítám