Hlavní obsah

Zaměstnavatel v insolvenci nevyplácí mzdu? O náhradu je možné požádat úřad práce

Až 65 tisíc měsíčně může poskytnout úřad práce na náhradě mzdy zaměstnancům, jejichž zaměstnavatelé se ocitnou v insolvenci a nedávají jim výplatu. Ale pouze za tři měsíce.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Úřad práce v centru Ostravy

Článek

Novinkám to sdělil Úřad práce ČR v souvislosti s problémy, kterým nyní čelí Liberty Ostrava. Tato hutní společnost, v níž většina provozů už půl roku stojí, na sebe podala insolvenční návrh a soud zahájil insolvenční řízení. Podnik podle svého vyjádření nyní hledá kupce.

O peníze na náhradu mzdy, za neschopenku, případně za dlužné odstupné tak jeho zaměstnanci mohou požádat právě úřad práce. Ten je vyplácí ze zákona. Ale v jejich situaci se mohou kdykoliv ocitnout i další lidé. Jak tedy o náhradu požádat a koho se to týká?

Jak přepsat elektřinu nebo plyn

Finance

„Podmínkou je, že je zaměstnavatel je v platební neschopnosti. To znamená, že neuspokojil splatné mzdové nároky zaměstnanců po dni, kdy na něho bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení, nebo po dni, kdy byl na něho podán insolvenční návrh u příslušného soudu,“ upozornil mluvčí Úřadu práce Martin Bušo. Insolvenční návrh podle něj mohou podat i zaměstnanci, kterým zaměstnavatel nevyplatil mzdu.

Náhrada se přitom netýká pouze klasických zaměstnaneckých poměrů na plný nebo částečný úvazek, ale i dohod o provedení práce nebo dohod o pracovní činnosti. „U dohody o provedení práce je to ale pouze za předpokladu, že se z odměny odvádí sociální pojištění. A odměna za celý měsíc musí být vyšší než deset tisíc korun,“ upřesnil Bušo.

Mzdové nároky je třeba uplatnit nejpozději do pěti měsíců a patnácti kalendářních dnů následujících po dni, kdy místní krajská pobočka úřadu zveřejní na úřední desce informace o vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení nebo o zahájení insolvenčního řízení se zaměstnavatelem. To lze nalézt na webu Úřadu práce ČR. Ale samozřejmě není nutné čekat tak dlouho, o výplatu náhrady je možné požádat hned po podání insolvenčního návrhu.

Žádost se podává písemně

Žádost je třeba podat písemně. Formulář pro její podání lze opět nalézt na webu Úřadu práce ČR, stejně jako formulář o doložení mzdových nároků. „Žadatel by měl k žádosti doložit zejména pracovní smlouvu, mzdový výměr, výplatní lístky za mzdové nároky, které uplatňuje, rozvázání pracovního poměru, potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a potvrzení zaměstnavatele nebo mzdové účetní o nevyplacených mzdách,“ uvádí se na webu úřadu.

Nárok je nutné uplatnit u příslušné krajské pobočky úřadu práce. „Tu určíte podle toho, v jakém kraji má zaměstnavatel své sídlo, místo podnikání či bydliště. Nárok tedy ne vždy uplatňujete tam, kde bydlíte,“ upozornil web Pravoprovsechny.cz s tím, že když člověk žádost omylem podá jinde, o peníze nepřijde. Jen se zpozdí jejich vyplacení.

Výše náhrady je stanovena až do 1,5násobku rozhodné částky, což je průměrná čistá mzda v ekonomice za daný měsíc. Momentálně tak náhrada dosahuje maximálně 65 tisíc korun za měsíc. Ale člověk může dostat méně, pokud měl mít nižší čistou mzdu.

Důchodový věk poroste, lidem pomůže odejít dříve do penze předdůchod

Finance

Výběr článků

Načítám