Hlavní obsah

Zaměstnávání dohodářů bude složitější, přibývá proto živností

Žádostí o živnostenský list letos přibylo nejvíce za poslední desetiletí. Podílí se na tom vládní úprava podmínek pro lidi pracující na dohodu. Jejich zaměstnávání bude totiž od července pro firmy složitější a dražší, jelikož je musejí častěji hlásit sociální správě. Tím by navíc i do nižších příjmů těchto lidí mohli vidět například exekutoři.

Foto: Profimedia.cz

Práci na dohodu vykonávají často také matky s malými dětmi.

Článek

Od ledna do května začalo podnikat přes 36 tisíc lidí, což je o 12 procent víc než ve stejném období loňska.

„Může to být částečně způsobeno legislativními změnami u dohod o provedení práce a dohod o provedení činnosti, na jejichž základě mohou firmy upřednostňovat práci živnostníků oproti dohodářům,“ sdělila Novinkám Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Od července musí zaměstnavatelé nahlašovat všechny dohody o provedení práce České správě sociálního zabezpečení, tedy včetně dohod do 10 000 Kč, ze kterých se neodvádí pojistné.

Nabídek brigád je méně, studenti mohou poděkovat vládě

Ekonomika

Pro platbu odvodů na pojistném u dohod o provedení z práce nakonec zaměstnavatelé získali půlroční odklad do konce roku.

Díky nové povinnosti by mohli například exekutoři získat lepší přehled o lidech v exekucích, kteří pracují na takzvané podlimitní dohody: Ty by pak mohli zahrnout mezi srážky ze mzdy.

Komora daňových poradců upozornila, že limit, od jehož výše se bude odvádět sociální a zdravotní pojištění, se u všech dohod o provedení práce sníží na 4000 Kč.

Už od loňského října přitom takzvaní dohodáři mají nárok na příplatek za práci v noci či ve svátek a od ledna mohou čerpat dovolenou za stejných podmínek jako zaměstnanci.

S tím, jak se firmám komplikuje a prodražuje zaměstnávání lidí na dohodu, se dá podle expertů na pracovní trh očekávat, že některé z nich se budou uchylovat k nějakým formám švarcsystému a po lidech na dohodu budou chtít živnostenské listy, čímž bude přibývat „podnikatelů“.

Nutí lidi k živnostenským listům

Na to, že některé firmy začaly kvůli zákonným změnám u dohod o práci lidi nutit, aby si vyřídili živnostenský list, upozornila už dříve nezisková organizace Člověk v tísni.

„Přišla za námi klientka, že jí pracovní agentura poslala dopis. Napsala v něm, že buď bude pracovat na dohodu pouze do základního limitu, nebo ať přejde na živnostenský list,“ popsal za organizaci jeden takový případ Daniel Hůle.

Hospodářská komora poté zveřejnila výsledky průzkumu, podle kterého většina zaměstnavatelů v reakci na legislativní změny počty pracovníků s těmito smlouvami snížila. Uvedli, že jejich práci nejčastěji přerozdělili mezi ostatní zaměstnance, najali osoby samostatně výdělečné činné nebo dohody převedli na zkrácené či plné pracovní úvazky.

Nejvíce lidí podniká v obchodu

Aktuálně je registrováno 1,92 milionu fyzických osob podnikatelů. Naposledy se jejich počet výrazněji snížil v průběhu loňska se zavedením povinných datových schránek, které donutilo většinou již neaktivní podnikatele k ukončení činnosti, aby se této povinnosti vyhnuli.

Letos je úbytek osob samostatně výdělečně činných o poznání mírnější. Do května jich podnikání ukončilo 38 654, tedy o 199 tisíc méně než loni.

Co se týká odvětví, v nichž OSVČ přibývá, nejvíc letos stoupl počet nových podnikatelů ve vzdělávání, a to zhruba o polovinu. V odvětví nakládání s nemovitostmi přibyla třetina a v dopravě a skladování pak čtvrtina lidí s živnostenským listem.

„Dlouhodobě nejsilnějším segmentem z hlediska fyzických osob podnikatelů je v Česku odvětví obchodu, ve kterém podniká 364 tisíc lidí, dále profesní, vědecké a technické činnosti s 287 tisíci podnikateli,“ dodala analytička.

Jurečka: Mzdy od září nejvíc vzrostou školním kuchařkám, školníkům nebo lidem v kultuře

Ekonomika

Výběr článků

Načítám