Hlavní obsah

Zaměstnancům přidala téměř polovina firem, ale jen minimálně

Mzdy letos zvýšilo 47 procent českých firem. K plošné valorizaci platů pak přistoupilo 27 procent z nich. Dalších šestnáct procent se k tomu chystá. Asi třetina naopak letos na mzdách přidávat nehodlá.

Foto: Profimedia.cz

Navýšení mezd bylo většinou jen nízké

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který provedla poradenská společnost RSM mezi 350 podniky. Ty nejčastěji svým zaměstnancům letos zvyšovaly výdělky o pět až deset procent, a to v necelé třetině případů. V necelé čtvrtině to pak bylo o dvě až pět procent.

Nejštědřeji na mzdách přidávali zemědělci a potravináři, následováni retailem a strojaři. Nejčastěji individuálně, ale často o více než deset procent mohly růst mzdy jednotlivcům v IT a technologickém sektoru, poradenství a consultingu nebo finančnictví.

„Jasně se ukazuje proměna ve strategii firem. Přestože více než čtvrtina z nich má za sebou plošnou valorizaci, u řady oborů už vidíme větší opatrnost a přidávání jen na základě individuální domluvy,“ řekla Monika Marečková, řídící partnerka RSM.

Jedete na tábor jako vedoucí či zdravotník? Máte nárok na volno i náhradu mzdy

Finance

Je to podle ní logické – firmy si chtějí lidi udržet, ale peníze, které na ně mají, už jsou takřka vyčerpané „I proto platí, že kdo ještě letos přidáno nedostal, pravděpodobně se mu zvýšení mzdy vyhne, pokud se sám neozve,“ uvedla.

Propouštět se bude minimálně

Přestože totiž firmy a podniky plošné zvedání mezd spíš neplánují, nedostatek lidí na trhu práce je může donutit k individuálnímu jednání.

Scénář masového propouštění se tak nekoná. S propouštěním nepočítá 82 procent firem, proběhlo asi v sedmi procentech případů a plánují ho jen tři procenta z oslovených podniků.

Anketa

O kolik vám letos vzrostla mzda?
Maximálně o pět procent
21,6 %
O pět až deset procent
15,4 %
Mezi deseti a dvaceti procenty
5 %
O více než pětinu
1,9 %
Mzda mi letos nevzrostla
56,1 %
Celkem hlasovalo 1874 čtenářů.

Stavební řízení zdraží, za studnu místo tří stovek 10 tisíc korun

Finance
Související témata:

Výběr článků

Načítám