Hlavní obsah

Zájezdy skoro nezdražily, Češi si připlácejí za lepší hotely a all inclusive

Velké cestovní kanceláře letos hlásí nárůst zájmu Čechů o zájezdy v průměru o 30 procent. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou Řecko, Egypt, Turecko, Španělsko, Itálie a Bulharsko. Průměrná cena letního zájezdu se pohybuje okolo osmnácti tisíc korun. Ukazuje se, že čím dál více Čechů si potrpí na pohodlí a kvalitu služeb, a to i za cenu vyšších nákladů.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si rádi zaplatí zájezd all inclusive, peněz nelitují.

Článek

„V letošním roce se ceny prodaných zájezdů zvýšily jen minimálně, o nižší jednotky procent. K vyšším cenám přispěla v minulých letech i poptávka Čechů po hotelech vyšší kategorie,“ sdělila Novinkám ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková.

Levnější než před dvěma lety je momentálně pro Čechy například Egypt. „Pokud máte štěstí, pořídíte týdenní letecký zájezd do Egypta do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive stravováním za osm tisíc korun. Totéž platí i pro Tunisko,“ řekla mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Češi si potrpí na pohodlí

A právě takovéto typy zájezdů jsou mezi Čechy čím dál oblíbenější. „Roste poptávka po zájezdech v pětihvězdičkových hotelech u moře, all inclusive stravování a dalších doplňkových službách, jako jsou privátní transfery z letiště, pokoje s výhledem na moře a místenky v letadle,“ dodala Chaloupková.

Expert: Náhrada škody kvůli zavazadlům může být až 35 tisíc korun

Ekonomika

Podle cestovní kanceláře Invia volí letos zájezdy s all inclusive nabídkou 75 procent a leteckou dopravu 87 procent zákazníků.

„Už nějakou dobu od zákazníků slýcháme, že než si nechat úspory znehodnotit inflací, raději část z nich procestují a vymění za zážitky,“ uvedl marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

Průměrná cena 18 000

Vloni se letecké zájezdy v cestovních kancelářích prodávaly v průměru za 19 200 korun. Autobusové pak za necelých 11 500. Letošní ceny stouply pouze o nižší jednotky procent.

„Průměrná cena letního zájezdu je v roce 2024 necelých osmnáct tisíc korun. Nejčastěji se jedná o čtyřhvězdičkový hotel s all inclusive stravováním na týden a letecky. Stejnou dovolenou si Češi v roce 2019 mohli dovolit v průměru za patnáct tisíc. Průměrná cena týdenní last minute dovolené v červenci činí zhruba patnáct tisíc korun,“ sdělila Jirušková.

Tato cena ale zahrnuje i zájezdy s podstatně levnější autobusovou dopravou. Co se týče leteckých zájezdů, měla by se podle Asociace českých cestovní kanceláří a agentur cena pohybovat mezi 19 a 20 tisíci korunami.

„Mezi nejvýhodnější destinace u zájezdů, z pohledu ceny i kvality služeb, patří Bulharsko, Egypt, Tunisko, Turecko nebo Albánie. Z řeckých ostrovů jsou to například Thassos nebo Lesbos,“ sdělila mluvčí kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Co se týče destinací, jsou Češi poměrně konzervativní a první příčky oblíbenosti se příliš nemění. Každý rok jsou ale v nabídce nějaké novinky. Letošním skokanem je Albánie, kde cena zájezdu začíná už na 6500 korunách, nebo Omán.

Češi ale nejezdí na dovolenou pouze v létě. Cestovní kanceláře se shodují, že zaznamenávají nárůst počtu zákazníků, kteří letí na dvě nebo tři dovolené za rok. V zimě Češi jezdí stále více do exotických míst, jako jsou Dominikánská republika, Thajsko nebo Zanzibar.

Nejčistší pobřežní voda ke koupání? Chorvatsko se stalo jasným vítězem

Cestování

Výběr článků

Načítám