Článek
Vyplynulo to z průzkumu on-line supermarketu Košík.cz. Podle něj zhruba pětina domácností plánuje výdaje za jídlo kolem pěti tisíc korun, více než třetina pak do tří tisíc. Šest procent domácností se však bude muset vejít do tisícovky.
Češi se shodují, že si kvůli dražším potravinám připlatí. Maximálně o pět set korun více chce utrácet 33 procent domácností, do tisícovky navíc si připraví 32 procent a více než třetina Čechů očekává, že se za jídlo jejich útrata zvýší o více než tisíc korun.
„To, že domácnosti šetří, je vidět v podstatě na každém kroku,“ řekla za server Zuzana Magálová. Slevová sekce podle ní patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším místům na tomto webu.
Kapr k večeři až na druhém místě
Průzkum se zajímal také o to, jak se mění hlavní chod štědrovečerní večeře. Většinou budou mít strávníci na výběr z více možností. Nejčastěji se na svátečním stole neobjeví kapr, nýbrž kuřecí řízek. Upřednostní ho 58 procent domácností, zatímco u tradiční ryby zůstává 51 procent. Více než třetina lidí si navíc dopřeje i vepřový řízek.
A jaké další chody se dostaly do desítky nejoblíbenějších kromě ryb a řízků? Především bezmasá jídla. Vegetariánské řízky nebo karbanátky připravují čtyři procenta domácností a překvapivými skokany roku se stal smažený sýr, který si dají tři procenta lidí, a sushi. Po tom ale prahne jen procento domácností.