Hlavní obsah

Vyhnout se pokutě za starý kotel půjde i v září

Domácnosti musejí do konce srpna vyměnit asi 150 tisíc starých kotlů na uhlí. Jejich další používání pod pokutou zakazuje zákon. Značná část lidí problém ještě nezačala řešit. Výměna kotle přitom zabere týdny. Čím později se k ní majitelé budov odhodlají, tím menší šanci mají stihnout klíčový termín. Pokutě se ale dá vyhnout i na podzim, důležité je s procesem začít.

Foto: BLAZE HARMONY s.r.o.

Pořídit si nový kotel musejí statisíce lidí. Tempo výměn ale není nijak závratné.

Článek

Zákaz se od 1. září začne vztahovat na kotle vyrobené před rokem 2003 a také na zařízení první nebo druhé emisní třídy. Jaký kotel používají, mohou lidé zjistit z protokolu o jeho kontrole, kterou musí ze zákona každé tři roky podstupovat.

Ačkoli stát i firmy z oboru na zákaz dlouhodobě upozorňují, mnoho lidí výměnu nechává na poslední chvíli. Podle průzkumu, který na přelomu května a června prováděla agentura Ipsos pro výrobce obnovitelných zdrojů energie Stiebel Eltron, neměla poptanou firmu na výměnu kotle více než polovina dotčených domácností. Zhruba pětina Čechů pak o povinnosti vůbec nevěděla.

Nemá to budoucnost. Kotle na uhlí by měli vyměnit všichni, plánuje ministerstvo

Ekonomika

„Ať už budou chtít zůstat u stejného zdroje tepla, nebo se rozhodnou pro změnu, je nejvyšší čas začít se porozhlížet po dodavateli a realizátorovi. Topenářů je dlouhodobě nedostatek a čekací lhůty jsou poměrně dlouhé,“ uvedl David Šafránek, vedoucí technického oddělení ve společnosti Stiebel Eltron.

Stačí zažádat o dotaci

Výměna kotle zabere včetně čekání na topenáře i několik týdnů. Kdo výměnu kotle nestihne do konce srpna, může ze zákona dostat pokutu až 50 tisíc korun. Existuje ale šance, jak se sankci vyhnout. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že úřady budou při kontrolách přihlížet k tomu, zda lidé s výměnou alespoň začali. Těch by se pokuty týkat neměly. Záměr vyměnit kotel prokážou například smlouvou s dodavatelem nebo žádostí o dotaci.

Ministerstvo benevolentní přístup zdůvodňuje tím, že nechce primárně vybírat peníze z pokut. Cílem je hlavně dosáhnout výměny zdraví škodlivých kotlů produkujících prach a rakovinotvorný benzo[a]pyren.

„Analýza Českého hydrometeorologického ústavu na příkladu modelové obce ukázala, že při výměně jednoho tisíce starých uhelných kotlů na uhlí či dřevo za ekologičtější zdroj se sníží emise prachu o 88–91 procent a u benzo[a]pyrenu o 88–90 procent,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

I v září budou lidé moci žádat o dotace. Ty ale budou o něco nižší než dosud. Skončí totiž takzvané kotlíkové dotace určené pro nízkopříjmové domácnosti a seniory. Tito lidé budou moci využívat program Nová zelená úsporám Light. Na výměnu kotle půjde v jejich případě získat maximálně 150 tisíc korun místo současných 180 tisíc. Ostatní lidé pak budou mít strop na 130 tisících, o 10 tisíc níže než nyní.

Zkontrolujte komín i rozvody

Lidé by při výměně kotle také měli zkontrolovat další techniku. Například stav rozvodů a radiátorů. Nutné je též prověřit komín.

„Spaliny z moderních kotlů mají mnohem nižší teplotu, než tomu bylo u starších kotlů na uhlí a dřevo. Vlhkost tak může v komíně kondenzovat, proto se používají nerezové nebo keramické vložky,“ doplnil Vladimír Stupavský, předseda asociace Klastr Česká peleta, která mimo jiné sdružuje výrobce zmíněných moderních kotlů.

Stát dá další dvě miliardy na výměnu uhelných kotlů, dotace ale sníží

Ekonomika

Výběr článků

Načítám