Hlavní obsah

Téměř tři pětiny lidí o dovolené pracují

Pár dnů, ale třeba i pět týdnů. Tak vypadá letošní letní dovolená Čechů. Nejvíce, 36 procent, si vzalo nebo ještě vezme čtrnáctidenní dovolenou, 23 procent se spokojí s týdnem a volno v délce čtyř a více týdnů si užívá 21 procent lidí. Ne vždy ale dovolená znamená úplný odpočinek. Většina lidí totiž během ní odvádí práci pro svého zaměstnavatele.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho lidí se ani na dovolené nedokáže odtrhnout od firemního e-mailu.

Článek

Téměř 60 procent Čechů totiž během dovolené alespoň občas pracuje, když kontroluje e-mail a přijímá pracovní telefony. „Tato práce během dovolené může být důsledkem stále se zvyšujícího tlaku na dostupnost a flexibilitu a také kvůli stále modernějším zařízením, která jsou zcela mobilní a lze je vzít s sebou kamkoliv,“ okomentoval to Miroslav Dravecký z portálu Platy.cz. Právě tento server čísla na základě aktuálního průzkumu zveřejnil.

Celá třetina se však podle něj v době dovolené zcela od práce odstřihne a nezapíná vůbec e-mail ani nebere pracovní hovory, 29 procentům zaměstnanců to ale nedá a alespoň občas zkontrolují e-mail a naléhavé pracovní telefony berou.

Na dovolenou se psem či kočkou? Musí mít pas a očkování

Finance

Třináct procent pak nezapíná vůbec e-mail, ale telefon alespoň občas bere. Stejný podíl lidí pak kontrolovat e-mail či brát telefon nechce, ale jejich pracovní pozice to vyžaduje.

Dovolenou prodlužují svátky

Češi přitom nejčastěji čerpají dovolenou průběžně během celého roku. Vyhovuje jim to zejména proto, že odpočívají průběžně, často v režimu školních prázdnin a svátků. Čtvrtina si pak šetří dny na jednu dlouhou dovolenou a několik dní si vždy nechává na období kolem svátků.

Necelá desetina respondentů odpověděla, že dovolenou čerpají průběžně během roku, zejména v návaznosti na státní svátky, kterými si pak volno prodlužují.

Drtivá většina Čechů, 92 procent, podle průzkumu svou letošní dovolenou vyčerpá a do dalšího roku si přenese maximálně několik dnů. Zbytek pak dovolenkové dny čerpá minimálně a přenáší si je, co nejvíce to jde.

Anketa

Pracujete během dovolené alespoň občas pro svého zaměstnavatele?
Bohužel to po mně požaduje
13,3 %
Nemusím, ale nedá mi to
15,2 %
Vyřizuju jen naléhavé drobnosti
26,8 %
Ani náhodou. O dovolené má člověk odpočívat
44,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1283 čtenářů.

Hádky na dovolené nemusí být důvodem k rozchodu

Sex a vztahy

Související články

Stovky Čechů si vyzvedly léky v cizině

Víc než osm set lidí si už vyzvedlo léky předepsané lékařem v zahraničí přes eRecept. Novinka platí teprve rok. Nejčastěji proto, že je zapomněli doma, nebo si...

Výběr článků

Načítám