Hlavní obsah

Splátkové prázdniny u úvěru se mohou v budoucnu i vymstít

Lidé, kteří nemají dostatečnou rezervu pro nečekaný výpadek příjmů, mohou mít problém i se splácením úvěrů. Jako řešení se mohou jevit splátkové prázdniny, ty ale nemusí být vždy výhodné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

„Princip vábení na splátkové prázdniny je jednoduchý – jejich sjednáním se může spotřebitel každoročně rozhodnout nějaké splátky neplatit s tím, že o úroky se zvedne celková částka k doplacení a o dobu trvání splátkových prázdnin se prodlouží i doba splácení spotřebitelského úvěru,“ řekla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Alternativně někteří poskytovatelé úvěrů nabízí možnost po dobu trvání odkladu splátek hradit pouze část úroků, čímž dočasně dojde ke snížení měsíční splátky. V některých případech ale mohou tyto nabídky lidem v budoucnu způsobit potíže.

O 274 tisíc méně. Exekucí letos opět výrazně ubylo

Finance

Prázdniny je vždy potřeba s poskytovatelem úvěru sjednat. Člověk nejprve musí splnit stanovené podmínky, aby o ně mohl požádat, a následně vyčkat na jejich schválení. Nemusí být přitom zcela zdarma. U některých poskytovatelů úvěrů se za odklad splátek dokonce platí i poplatek za vyřízení.

„Než se rozhodnete využít této nabídky, je potřeba důkladně zvážit, jaké podmínky uplatňuje zrovna váš poskytovatel úvěru,“ varovala Hekšová.

Někteří totiž podle ní využití splátkových prázdnin promítají do bankovního, případně nebankovního registru jako odklad splátek s příznakem negativní informace, což může značně zkomplikovat schvalování žádosti o jiný úvěr v budoucnu.

Potíže s „benefitem“

Negativní zápis do bankovního či nebankovního registru obecně znamená, že klient řádně nesplácí své závazky. V praxi pak jiný než stávající poskytovatel úvěru, který posuzuje bonitu při žádosti o úvěr, jen obtížně odhalí, zda člověk dříve v pozici dlužníka požádal o odklad splátek pouze z důvodu čerpání „benefitu“ nabízeného poskytovatelem, nebo se dostal do skutečných finančních problémů.

V této pozici pak může čelit zpřísnění podmínek čerpání úvěru, nebo dokonce zamítnutí žádosti o úvěr. Dále je třeba vzít v úvahu, že pokud je proveden záznam o odkladu splátek, pak se vždy objeví v registru nejen u samotného dlužníka, ale i u případných spoludlužníků či ručitelů. „Důrazně proto doporučujeme, abyste vždy důkladně prozkoumali podmínky nabídky splátkových prázdnin u konkrétního poskytovatele spotřebitelského úvěru. V případě, že vás v dohledné době čeká refinancování hypotečního či jiného spotřebitelského úvěru, zvažte, zda vám to v budoucnu nezkomplikuje žádost o úvěr tím, že vám zhorší nabízenou úrokovou sazbu či samotné získání úvěru,“ upozornil dTest.

V případě poskytovatelů spotřebitelských úvěrů by se v konečném důsledku mohlo jednat také o účelné omezení konkurenčního boje o klienta. Tím, že by došlo k zápisu negativní informace v registru, a to na základě sjednání splátkových prázdnin deklarovaných poskytovatelem jako benefit, si poskytovatel úvěru svého zákazníka v podstatě připoutá. Spotřebitel se totiž může snadno ocitnout v situaci, že nabídku relativně výhodné úrokové sazby, nebo vůbec šanci na čerpání nového úvěru, napříště získá pouze u poskytovatele stávajícího úvěru.

„V případě požadavku na snížení měsíční výše splátky bez negativního záznamu v registru se přitom nabízí alternativa k úvaze v podobě refinancování stávajícího úvěru. V případě více úvěrů i konsolidace do jednoho úvěru s nižší měsíční splátkou,“ dodala Hekšová.

Jak přepsat elektřinu nebo plyn

Finance

Výběr článků

Načítám