Hlavní obsah

Snížení úrokových sazeb se projevilo na úrocích spořicích účtů. Zjistili jsme jak

Nedávné snížení základních úrokových sazeb centrální bankou se projevilo i na úrocích spořicích účtů. Ty klesají už od začátku roku a nyní začala další vlna jejich propadu. Lidé ale tento bankovní produkt stále neopouštějí.

Foto: Profimedia.cz

I přes klesající úroky jsou spořicí účty stále výhodnější než sklenice v kredenci

Článek

V pondělí čeká snižování ročních úrokových sazeb klienty J&T Banky a Partners Banky. V prvním případě klesnou ze 4,25 na čtyři procenta, v tom druhém z 5,06 na 4,53 procenta. Od srpna pak dojde k úpravě z pěti na 4,5 procenta u Raiffeisenbank.

„Netěší nás to, ale protože Česká národní banka snížila úrokovou sazbu, tak ji musíme snížit i my,“ uvedla na svém webu Partners Banka.

Poukázala tak na hlavní příčinu: ČNB totiž pomalu snižuje základní úrokové sazby, od nichž se ty na spořicích účtech odvíjejí. Naposledy tak učinila o 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta koncem června. Se snižováním přitom začala v prosinci. Od té doby klesají i sazby na spořicích účtech.

Jak nárokovat škodu způsobenou při dovolené? Vše raději zdokumentujte

Finance

Ne vždy je to ale vidět, protože banky často základní úrokovou sazbu navyšují různými marketingovými akcemi a bonusy. Ty jsou ale podmíněny řadou věcí, které ne vždy dokážou lidé splnit.

Občas se také vyskytují triky, kdy člověk má uzavřenou smlouvu na určitý produkt, kde se sazby snižují. Banka ale už na webu inzeruje jiný, kde jsou o něco vyšší. Je proto dobré si to ověřit a případně požádat banku o převedení na nový typ spořicího účtu.

I přes setrvalý letošní pokles pozice mezi střadateli spořicích účtů sílí. Z loňských 52 procent poskočil podíl českých domácností s úsporami na nich na 58 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kruk Česká a Slovenská republika.

Možností přechodu není mnoho

I nyní může člověk získat pětiprocentní roční úrok, který je nad meziroční inflací. To se ale může rychle změnit. Do čeho by tedy měli lidé své prostředky investovat?

Pokud je potřebují mít k dispozici v řádu dnů či týdnů, doporučují banky v podstatě jen jeden produkt. „A to termínovaný vklad, kde si lze zvolit úročení například na jeden měsíc,“ řekl Petr Plocek z UniCredit Bank.

Ale tam je stejný problém jako u spořicích účtů. Jejich sazby ovlivňuje postup centrální banky.

Jaké úroky nabízejí banky
Airbank3,75 %
Creditas4,00 %
Česká spořitelna5,00 %
ČSOB4,5 %
Fio banka4,5 %
J&T Banka*4,25 %
Komerční banka4,00 %
Max banka4,5 %
mBank5,00 %
Moneta Money Bank3,8 %
Oberbank4,0 %
Partners*5,06 %
Raiffeisenbank5,0 %
Trinity Bank5,08 %
UniCredit Bank4,5 %
* Od pondělí úroky snižují
Pozn.: Roční úrokové sazby u základních, nejnižších vkladů. Započítali jsme přitom i různé bonusy, takže se jedná o nejvyšší možné úroky.
Zdroj: weby bank

„Klient může využít i investici do některého z podílových fondů. U těch je vhodné dodržet zvolený investiční horizont, ale v případě nutnosti je možné podílové listy odprodat i před ním,“ konstatoval Ladislav Šlápota z České spořitelny s tím, že peníze pak bude mít člověk k dispozici zhruba do tří pracovních dnů. Jen je potřeba si dát pozor na poplatky, kvůli kterým by člověk mohl při krátké úložce i prodělat.

Na další úskalí pak upozornila Tereza Kaiseršotová z Raiffeisenbank. Obecně podle ní naprostá většina produktů nabízí dostupnost prostředků v řádu jednotek dní. „Nicméně ne vždy musí být vhodný čas na odprodej investic vzhledem k tržní situaci nebo jiným faktorům,“ upozornila s tím, že někdy může člověk získat zpátky méně, než kolik zainvestoval.

Notářská úschova peněz má být od srpna bezpečnější

Finance

Výběr článků

Načítám