Článek
Tři čtvrtiny Čechů uvedly, že vyhodit jídlo musí jen výjimečně, sedm procent dokonce nikdy nic nevyhazuje. Necelá pětina (17 procent) lidí vyhazuje potraviny párkrát do měsíce a dvě procenta dokonce několikrát týdně.
Šetrnost Čechů potvrzuje i fakt, že pouhých sedm procent lidí automaticky vyhodí prošlou potravinu.
„Dvě třetiny spotřebitelů se nejdříve podívají či ochutnají, zda je prošlé jídlo v pořádku, až poté se rozhodnou, jak s ním naloží. Třicet procent respondentů dokonce tvrdí, že doma žádné prošlé potraviny nemívá,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Kadlčík z Kupi.cz.

Proč vyhazujete jídlo?
Podle vlastních slov plýtváme tak málo, že vyhozené potraviny se na našem rozpočtu skoro neprojeví. O tom, že by změnou nákupních návyků ušetřili zásadnější položku v rozpočtu, je přesvědčeno méně než pět procent lidí. Téměř tři čtvrtiny dotazovaných říkají, že kdyby nemuseli žádné jídlo vyhazovat, úspora peněz by pro ně byla zanedbatelná.

Které potraviny vyhazujete nejčastěji?
Jaké jsou nejčastější důvody, proč jídlo končí v odpadkovém koši? Tři pětiny Čechů uvedly, že při nakupování jednoduše neodhadnou množství, a jídlo se tak zkazí dříve, než jej stihnou zkonzumovat. Třetina lidí vyhazuje potraviny proto, že nevydrží do doby trvanlivosti uvedené na obalu, neplýtvají tedy vlastní vinou.
Když už musíme nějaké potraviny vyhodit, jednoznačně nejčastěji je to ovoce a zelenina (52 procent), na druhém místě skončilo staré pečivo, na třetím mléčné výrobky.