Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje návrh penzijní reformy schválený vládou

Vláda poslala do Poslanecké sněmovny reformu důchodů. Jejím důvodem je rostoucí počet penzistů a naopak klesající množství lidí v produktivním věku, kteří do systému přispívají. Zatímco v roce 2020 připadalo 3,5 člověka v produktivním věku na jednoho seniora, v roce 2050 budou jen dva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Reforma důchodů má za cíl srazit očekávané schodky pilíře, z nějž se vyplácejí státní penze. Změn je ale daleko více, některé mají pomoci lidem pečujícím o nemocné členy rodiny nebo jiné blízké. Jaké jsou tedy hlavní plánované změny, které prošly vládou? Novela nyní putuje do Sněmovny, kde může doznat změn.

Pozdější odchody do důchodu

Prolomí se hranice penzijního věku nastavená na 65 let. Týkat se to bude lidí od ročníku 1966. Důchodový věk se bude řídit věkem dožití, poroste až o dva měsíce za rok. Kdy půjdou do penze, se lidé dozvědí v padesáti letech. Bude se to odvíjet od toho, aby člověk v budoucnu v průměru strávil v penzi asi 21,5 roku.

Vláda podpořila zvyšování věku odchodu do důchodu

Ekonomika

Například již zmíněný ročník 1966 by až na výjimku u žen s více dětmi, měl odcházet do penze nejdříve v 65 letech a dvou měsících.

Nižší nové penze

Od roku 2026 až do roku 2035 bude postupně docházet ke zpomalení meziročního nárůstu nově přiznaných důchodů. „Ten rozdíl je za deset let asi tisíc korun,“ konstatoval už dříve ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že i přesto důchody porostou.

Změny ve výchovném

Pravidla pro nárok na výchovné, které nyní dosahuje 500 korun za každého vychovaného potomka, se zcela promění. U budoucích penzistů ho postupně nahradí fiktivní rodinný vyměřovací základ. Výchovné zůstane jen u třetího a dalšího dítěte.

Bude zde ale přechodové období, kdy důchodci, kteří půjdou do penze v roce 2027, dostanou u prvního a druhého dítěte výchovné ve výši 300 korun měsíčně za každé, u těch v roce 2028 to bude po 200 korunách a u nastupujících penzistů v roce 2029 po stokoruně.

A změna se dotkne i lidí, kteří už tento příspěvek pobírají. V současnosti se totiž pravidelně valorizuje, což od roku 2027 skončí.

Vzroste minimální penze

Téměř se zdvojnásobí minimální důchod. Základní a procentní výměra starobního důchodu totiž vzroste z deseti na dvacet procent průměrné mzdy.

Navyšujte věk pro penzi mírněji, vybízejí Jurečku experti

Ekonomika

Rodinný vyměřovací základ

Pro výpočet důchodu za rodičovskou dovolenou se dnes používá individuální průměrný výdělek za dobu pracovní aktivity. Nově by se mělo vycházet z aktuální průměrné mzdy v ČR v daném roce. Tento základ se použije i za tu dobu, kdy lidé budou pečovat o těžce nemocného člena rodiny.

Sdílené odvody

Manželé a registrovaní partneři se budou moci dohodnout, že budou po dobu svého svazku sdílet své vyměřovací základy. Při výpočtu důchodu se na ně bude v tomto období pohlížet tak, jako by měli stejný příjem. Opatření má za cíl zajistit vyšší důchod partnerovi, který měl nižší příjem v produktivním věku.

Předčasné penze pro náročné profese

Pracovníci ve čtvrté rizikové kategorii a ve třetí rizikové kategorii ti, kdo v práci trpí nadměrnou fyzickou zátěží, vibracemi nebo vysokým teplem či chladem, budou odcházet do penze až o pět let dříve, než bude jejich důchodový věk. Penze by se jim přitom oproti klasickým předčasným důchodům neměla krátit.

Netýká se to ale úplně všech, bude zohledňováno posledních deset odpracovaných let do 1. ledna příštího roku.

Změna u pracujících seniorů

Pracujícím seniorům by se neměl nadále zvyšovat důchod za další odpracované roky. Klesne u nich ale sazba sociálního pojištění o 6,5 procenta. To by třeba u mzdy ve výši dvacet tisíc vedlo ke zvýšení příjmů o 1300 korun měsíčně.

Zlepšení pro doktorandy

Do výpočtu důchodů se bude nově započítávat také úspěšně dokončené doktorské studium, pro které bude zaveden nový typ náhradní doby pojištění.

Změny v nároku na vdovský důchod

Dojde k prodloužení lhůty pro obnovu nároku na vdovský či vdovecký důchod. Ta bude opět činit pět let namísto současných dvou, což umožní většímu okruhu vdov a vdovců čerpat pozůstalostní důchod.

Jurečka: Výpověď bez udání důvodu přes tlak ODS nedovolím

Domácí

Výběr článků

Načítám