Hlavní obsah

Pozor na předražené půjčky. Úrok může dosáhnout i 700 procent

Nejlevnější krátkodobé půjčky lze sehnat s úrokovou sazbou kolem 30 procent. To při úvěru 20 tisíc korun na měsíc představuje zhruba pětistovku na úrocích. Takto levná půjčka je ale spíše výjimkou. Mnohem častější jsou roční úrokové sazby ve výši 300 až 400 procent. Dlužník tak musí vracet až o sedm tisíc korun více, než si půjčil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Uvedl to Člověk v tísni ve svém pravidelném Indexu odpovědného úvěrování, kde hodnotí podmínky půjček u bank a nebankovních společností.

„Vůbec nejhůře vychází Půjčka7 od firmy Kontext Trade International, kde kombinace poplatku a úrokové sazby odpovídá efektivní úrokové sazbě asi 700 procent ročně,“ uvedl analytik organizace David Borges.

„V praxi to znamená, že domácnost, která si u této společnosti půjčí 20 tisíc korun, za měsíc při jejich vrácení zaplatí o zhruba 11,5 tisíce více,“ dodal. Při prodlení se splacením pak vyjdou nejdražší půjčky už na desítky tisíc korun.

Důchodový věk poroste, lidem pomůže odejít dříve do penze předdůchod

Finance

Na dalších příčkách, pokud jde o nevýhodnost půjčky, se umístila společnost CreditPortal, kde dlužník při vrácení zaplatí 9278 korun, a Creditgo s náklady 9252 Kč.

„Naše podnikání probíhá v souladu se všemi platnými zákony. Veškeré podmínky našich půjček jsou transparentní a jasně uvedené ve smluvních dokumentech, které zákazníkům poskytujeme před uzavřením smlouvy,“ vyjádřila se k tomu Eliška Fuxová ze společnosti CreditPortal. Zbývající dvě firmy na žádost redakce o vyjádření nereagovaly.

Pozor na poplatky

Někteří poskytovatelé se podle Člověka v tísni snaží maskovat vysoké úrokové sazby tím, že na webových stránkách uvádějí měsíční nebo denní úrok místo ročního. Setkat se lze i s tím, že účtují nízký nebo žádný úrok, zároveň ale zahrnují do splátek úvěru vysoké poplatky.

Některé pak lákají na první půjčku zdarma. Je to obdobný model jako kreditní karty, které také lákají na bezúročné období, ale samozřejmě spíše spoléhají na to, že nebude dodrženo.

„Pocit spotřebitele, že jde o výhodnou nabídku, se často rozplyne po měsíci, kdy nedá dohromady dostatek peněz na její řádné splacení a musí si půjčit znovu, tentokrát už ale s vysokým úrokem,“ řekla Eva Kroupová z Člověka v tísni. Podobně podle ní fungují i různé slevy a akční nabídky, na které mnozí spotřebitelé také slyší.

Lidé by si proto podle Kroupové měli úvěr a to, kolik za něj zaplatí, napřed ověřit na úvěrové kalkulačce dané společnosti. Neměli by ovšem na ni spoléhat za každou cenu. Je potřeba podívat se i na ceník sankcí a zpoždění a upomínek.

Hypotéky zamrzly, zlevnění se nekoná

Finance

Výběr článků

Načítám