Článek
Důvodem je podle školství zdražování potravin kvůli vyšší DPH. Vyhláška také stanovuje, že v této ceně musejí školy kromě hlavního chodu nabízet polévku, nápoj, případně dezert. Změny se dotknou i výživových norem, kvůli obezitě školáků už školy budou moci překročit limity ovoce a zeleniny a nedodržet limity pro tuky a cukry.
Současné finanční limity platí od roku 2008. Oběd pro žáka prvního stupně se musí vejít do ceny 13,50 až 23 korun, nově bude stát 17 až 32,50 Kč. Na druhém stupni podraží obědy z 15 až 24,50 na 19 až 34,50 korun. U žáků se limit rovná ceně oběda, takže navýšení zaplatí rodiče.
Omezí se tuky a cukry
U středoškoláka zdraží obědy z 16 až 26 korun na 20 až 37. V průměru o čtvrtinu podraží i snídaně, svačiny a večeře ve školkách, až o 80 procent i svačiny pro středoškoláky. Limit 3,50 až pět korun byl prý totiž naprosto nedostatečný, a svačinky pro žáky starší 15 let proto budou nově stát až devět korun.
„Informace o zdražení průměrné ceny školních obědů skoro o 10 korun považuji za špatnou zprávu pro všechny rodiče, jejichž děti navštěvují mateřskou, základní nebo střední školu,“ uvedl stínový ministr soc. dem. Marcel Chládek.
Ve vyhlášce také stojí, že „s ohledem na stále se zvyšující dětskou obezitu je žádoucí omezovat co nejvíce spotřebu tuků a cukrů, které jsou zdrojem největšího množství nadbytečné energie“. Jídelny se musejí řídit takzvaným spotřebním košem, kde jsou stanoveny minimální a maximální hodnoty, kolik gramů masa, mléka, vajec, zeleniny nebo ovoce má dostat dítě příslušného věku.
Studená večeře maximálně dvakrát týdně
Nově má ale platit, že jídelny by nemusely dodržet minimální množství tuků a cukrů, a nebude jim ani vytýkáno, když překročí nejvyšší stanovené normy ovoce, zeleniny a luštěnin. Vyhláška také stanoví, že poměr živočišných a rostlinných tuků by měl být v poměru 1:1, do budoucna by ale měl převažovat rostlinný tuk.
Od nynějška také budou moci jídelny s celodenním provozem, například v dětských domovech a internátech, podávat studenou večeři jen dvakrát týdně.
V Česku funguje skoro 9000 školních vývařoven. Pracuje v nich 35 tisíc zaměstnanců, stravuje se zde 75 procent školáků z celkového počtu 1,2 miliónu žáků, tedy 900 tisíc dětí. Pokud by si každý připlatil 10 Kč denně za oběd, každý školní den by rodiče celkem vydali devět miliónů korun navíc.