Hlavní obsah

Obědy v restauracích přestaly zdražovat

Ceny obědů v restauracích, které meziročně vzrostly až o pětinu, se v posledních měsících stabilizovaly. V průměru za ně lidé v ČR v březnu zaplatili 182 korun, v porovnání s prosincem loňského roku jen o korunu více. Hospodští do cen promítli vyšší náklady a lidé už také nejsou ochotni platit víc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity.

„Z platebních dat uživatelů stravenkových karet vidíme, že celý loňský rok se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci roku 180 korun. Nejvýraznější skok o více než pět korun přišel v září. Potom ale růst začal zpomalovat a od prosince jsou změny spíše kosmetické,“ sdělil Právu Jan Michelfeit ze Sodexo Benefitů.

Během prvního čtvrtletí letošního roku rostly ceny minimálně. Zatímco v březnu dosáhla průměrná cena oběda v České republice 182 korun, o měsíc dříve to bylo 181,40 koruny a v prosinci loňského roku 180,40 koruny.

Hospodám na maloměstě a venkově zvoní hrana

Ekonomika

Hlavním důvodem je podle Michelfeita fakt, že podzimní zdražení pomohlo provozovatelům restaurací srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů, a také to, že lidé už nejsou ochotni vysoké ceny akceptovat.

Na jaře jsou všichni pod velkým tlakem, nikdo moc zdražovat nebude a očekávám stagnaci cen
Luboš Kastner, AMSP ČR

S tím, že teď se ceny obědových menu nějakou dobu hýbat nebudou, souhlasí i expert na gastronomii z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner.

Nejdražší je Praha

„Myslím, že se celkem vyděsili farmáři a dodavatelé, kteří zdražovali nejvíc. Pochopili, že to nemůže růst donekonečna, a zdražovací spirála se ochladila. Teď na jaře jsou všichni pod velkým tlakem, nikdo moc zdražovat nebude a očekávám stagnaci cen, “ řekl Právu Kastner.

Stejně jako v předchozích měsících byly i v březnu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 koruny. „Je to sice nejvíce v republice, ale na této sumě zůstává průměrná cena oběda v hlavním městě už čtvrtý měsíc v řadě,“ uvedl Michelfeit. Ve středních Čechách, které se dlouhodobě drží na druhé příčce, stál v březnu průměrný oběd 196,90 koruny. V únoru 2023 to bylo o 30 haléřů méně a ve srovnání s prosincem 2022 cena vzrostla o 1,20 koruny.

Jak se vyvíjely ceny
prosinec 2022 březen 2023
Praha 203,50 Kč 203,50 Kč
Středočeský kraj 195,70 Kč 196,90 Kč
Jihomoravský kraj 189 Kč 191,40 Kč
Jihočeský kraj 183,60 Kč 185,60 Kč
Plzeňský kraj 187,80 Kč 189,80 Kč
Liberecký kraj 181,50 Kč 184,40 Kč
Královéhradecký kraj 177,30 Kč 178,80 Kč
Pardubický kraj 178,90 Kč 182,10 Kč
Zlínský kraj 164,70 Kč 164,40 Kč
Olomoucký kraj 163,10 Kč 164 Kč
Moravskoslezský kraj 174 Kč 174,30 Kč
Vysočina 161,50 Kč 163 Kč
Ústecký kraj 161,80 Kč 162,90 Kč
Karlovarský kraj 164 Kč 167 Kč
Zdroj: Sodexo Benefity

Nejlevněji se obědvá na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde se dá menu pořídit o čtyřicet korun levněji než v Praze. V meziročním srovnání vzrostla průměrná cena oběda v tuzemských restauracích o 13 procent, tedy o 21,50 koruny.

Stravování ve vlastní kantýně, stravenkový paušál, dovozy obědů na pracoviště, elektronické nebo papírové stravenky a další stravovací benefity poskytuje svým zaměstnancům 93 procent firem.

Roste hlavně poskytování stravenkového paušálu. Vyplývá to z šetření Hospodářské komory mezi podniky napříč odvětvími a regiony České republiky. Počet firem, které zavedly stravenkový paušál, roste. Zatímco v červnu roku 2021 jej podle tehdejšího šetření Hospodářské komory poskytovaly zaměstnancům dvě pětiny zaměstnavatelů, v současnosti na něj dosáhnou zaměstnanci už skoro v polovině firem.

Hodnota nejvýhodnější stravenky je 194 korun, během roku vzrostla už podruhé

Finance

Výběr článků

Načítám