Hlavní obsah

Nová povinnost: od července se musejí registrovat zaměstnavatelé i dohodáři

Od července přibude zaměstnavatelům nová povinnost. Budou muset povinně hlásit České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) všechny své lidi zaměstnané na dohodu o provedení práce (DPP). Doposud se to týkalo pouze těch, kteří si u nich vydělali více než deset tisíc korun. Budou také muset hlásit výši jejich příjmů. Jinak jim hrozí pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Novou evidenci povede Česká správa sociálního zabezpečení

Článek

„Zavádí se sankce spojená s nepředložením výkazu dohody o provedení práce, kde je možná pokuta až do výše padesáti tisíc korun,“ sdělila Novinkám advokátka Tereza Lugmajerová z advokátní kanceláře Langmeier & Co.

Vedle toho jsou ale už v zákoně i sankce za neoznámení nástupu zaměstnance do zaměstnání nebo jeho odchodu pro účely pojištění ve výši sto tisíc korun.

Dohodáře je přitom nutné hlásit zpětně do dvacátého dalšího měsíce. „Za měsíc červenec od 1. do 20. srpna,“ uvedla mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová. Je ale samozřejmě nutné dát dohromady všechny podklady průběžně, aby se to v srpnu jen odeslalo.

Stavební řízení zdraží, za studnu místo tří stovek 10 tisíc korun

Finance

Musí se evidovat i zaměstnavatelé

Nově se bude muset do 31. července na ČSSZ evidovat i řada zaměstnavatelů. A to ti, kteří zaměstnávali pouze lidi, kteří si vydělali méně než deset tisíc měsíčně a nevznikla tak u nich povinnost platit nemocenské a důchodové pojištění. Ti ostatní už evidováni jsou.

U „sociálky“ se tak budou muset evidovat třeba i malí živnostníci, kteří mají jen někoho na občasnou výpomoc. Učinit tak lze přes formulář Přihláška do registru zaměstnavatelů na ePortálu ČSSZ. Dotyčný v něm v vyplní základní identifikační údaje o sobě, své mzdové účtárně i o bankách nebo družstevních spořitelnách, kde má účty.

Zaměstnance na dohodu pak bude možné hlásit tak, jak jsou zaměstnavatelé zvyklí. To znamená přes formulář Oznámení o nástupu do zaměstnání či skončení zaměstnání, který může být součástí jejich mzdového a personálního softwaru.

„Případně je tato funkce zahrnuta i v nově připravovaném formuláři pro hlášení příjmů dohodářů. „To znamená, že vyplněním výkazu příjmů lze rovněž registrovat zaměstnance. Zaměstnavatel má na výběr, kterou možnost využije. Nový elektronický formulář bude na webu k dispozici od 1. srpna,“ uvedla Drmolová. Přes tento formulář se budou hlásit i příjmy dohodářů.

Firmy začínají nutit pracovníky na dohodu k vyřízení živnosti

Finance

Každý měsíc dva formuláře

Zaměstnavatel, který bude zaměstnávat někoho vykonávajícího pracovní činnost na základě dohody o provedení práce, tak bude měsíčně podávat dva tiskopisy – Přehled o výši pojistného, který podávají standardně všichni zaměstnavatelé, a Výkaz DPP, na kterém se budou vykazovat údaje pouze za dohodáře.

„Konkrétně se jedná o jméno a příjmení, rodné číslo nebo datum a místo narození, nebylo-li rodné číslo přiděleno, datum nástupu tohoto zaměstnance do zaměstnání, datum skončení zaměstnání a výše příjmů za předcházející měsíc,“ uvádí se na webu ČSSZ.

Pokud zaměstnavatel v určitém měsíci nezúčtuje svým zaměstnancům žádné příjmy, nemá povinnost podat přehled o výši pojistného. Je ale vhodné tuto skutečnost sdělit sociálce. „Stále přitom platí, že sociální a zdravotní pojištění se odvádí až při překročení příjmu ve výši deseti tisíc korun měsíčně,“ upozornila Lugmajerová.

Nabídek brigád je méně, studenti mohou poděkovat vládě

Ekonomika

Výběr článků

Načítám