Hlavní obsah

Notářská úschova peněz má být od srpna bezpečnější

Úschova peněz u notáře, například při nákupu nemovitosti, má být bezpečnější a transparentnější než dosud. Notářská komora informovala, že bude od léta na peníze v úschově dohlížet přísněji. Spouští proto nový systém, který má upozorňovat na podezřelé transakce. Zpřísnění by se do budoucna měla týkat i advokátních úschov.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Notářská komora reaguje na nedávný případ advokátky Hany Sukové. Ta údajně podvedla 44 klientů, kteří k ní dali peníze do advokátní úschovy. Způsobila jim tak škodu přes 153 milionů korun.

Úschova funguje tak, že notář, případně advokát, uloží peníze kupujícího na speciálním úschovním účtu. Prodávajícímu je vyplatí až ve chvíli, kdy je majetkové právo k prodávané věci přepsáno na kupujícího. To může u nemovitostí trvat i měsíc či déle.

Nový systém Notářské komory má fungovat od srpna. Bude zasílat SMS, e-maily a datové zprávy lidem, kteří peníze k notáři složili, i těm, kteří je mají obdržet, a to při jakýchkoliv pohybech na účtu. Dotyční dostanou informaci například tehdy, když notář odešle platbu (po zapsání nového majitele nemovitosti do katastru) z úschovního účtu na účet prodávajícího. Dosud pohyby na úschovních účtech jednotliví notáři zadávali sami ručně.

Pražská advokátka zpronevěřila 153 milionů, zjistila policie

Krimi

„Nový systém zabezpečení funguje tak, že všechny transakce na účtech pro notářské úschovy jsou povinně notifikovány bankou a všechny úschovní účty jsou na základě přímé komunikace s bankou povinně registrovány u Notářské komory. V případě pohybu na účtu bude systém rozesílat SMS, e-mail a datovou zprávu o tom, na jaký účet se suma přesouvá,“ upřesnil prezident komory Radim Neubauer.

„V případě, kdy by notář poslal peníze jinam, než má, dostane komora okamžitě informaci a začne situaci řešit,“ uvedla komora v tiskové zprávě.

Zpřísnit se má i kontrola advokátů

Opatření proti možné zpronevěře má i advokátní komora. Pro úschovu peněz každého klienta musí advokát zřídit zvláštní samostatný účet a údaje pak hlásí do elektronické knihy úschov. I zde by se měly kontroly zpřísnit.

Ministerstvo spravedlnosti letos přišlo s tím, že spolu s Českou advokátní komorou hodlá v zákoně o advokacii zakotvit například povinnost banky vyplácet peníze pouze na číslo uvedené ve smlouvě o úschově, zřídit garanční fond pro případné odškodnění či zakotvit pravomoc komory úschovy kontrolovat.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v červnu v České televizi nicméně uvedl, že chce schvalování změn zákona oddálit za horizont letních prázdnin. V principu podle svých slov souhlasí s tím, aby banky mohly kontrolovat, jestli advokát neposílá finanční prostředky jinému člověku než tomu, který je dal do úschovy. „To ale nejde vždycky,“ uvedl s tím, že někdy podle něj není předem známo, kdo peníze nakonec dostane. Je proto nutné vymezit, jakých konkrétních transakcí se budou úpravy týkat.

Soudkyně další šanci nedostala. Potopily ji bizarní postupy, kárný senát ji zbavil funkce

Krimi
Související témata:
Úschova

Výběr článků

Načítám