Hlavní obsah

Nižší mzdy, více práce, vulgarity. S diskriminací na pracovišti se setkává přes milion lidí

Více než čtvrtina zaměstnanců, 28 procent, má šéfa, který diskriminuje zaměstnance. Při přepočtu je to přes milion osob. Dotýká se to přitom nejen lidí s jinou barvou pleti nebo sexuální orientací, ale i těch s nadváhou či na samém dně firemního „žebříku“. S nepříjemným chováním ze strany nadřízeného se pak setkává desetina zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Diskriminace v práci může postihnout skoro každého. Třeba v podobě většího množství práce za nižší mzdu než u kolegů.

Článek

Častěji diskriminaci uvádějí lidé bez maturity a lidé s nízkým příjmem. „Z toho usuzujeme, že je typičtější na pozicích, kde pracují. Tedy na manuálních nebo méně kvalifikovaných pozicích,“ uvedla výzkumná agentura STEM/MARK, která data na základě svého průzkumu zveřejnila.

Z jednotlivých diskriminačních situací zaměstnanci včetně těch agenturních či na dohody uváděli nejčastěji platové znevýhodnění, 18 procent, styl komunikace, 18 procent zaměstnanců, a kariérní možnosti, taktéž 18 procent.

Desetitisíce lidí žijí z týdne na týden a potřebují zálohy na mzdu

Finance

Další je znevýhodnění při úpravě pracovní doby, jako je volba směny, začátku, konce a rozložení pracovní doby a podobně. Tuto formu diskriminace uvedlo čtrnáct procent zaměstnanců. „Desetina respondentů vnímá diskriminaci při rozhodování o tom, kdo půjde na školení či jinou formu vzdělávání nebo při náboru zaměstnanců,“ konstatovala výzkumná agentura.

Nespravedlnost v odměňování a v komunikaci vnímají častěji lidé nad 59 let, v úpravě pracovní doby častěji lidé ve věku 45 až 59 let, v odborné přípravě a kariérním postupu častěji lidé bez maturity a s nízkým platem.

Postiženi jsou ženy, cizinci i handicapovaní

Z odpovědí respondentů vyplývá, že terčem diskriminace jsou ve firmách zejména ženy, matky s dětmi, cizinci, lidé s jinou barvou pleti, lidé na nejnižší úrovni firemní hierarchie, lidé v určitém věku, lidé se zdravotním omezením, lidé s nadváhou, lidé s menšinovou sexuální orientací a další skupiny osob. „Zranitelnější jsou osoby s kombinací více specifik,“ konstatovali autoři průzkumu.

Spokojenost na pracovišti ovlivňuje také chování nadřízeného. S jeho nevhodným nebo nepříjemným chováním vůči zaměstnancům se setkává desetina zaměstnanců, byť to nemusí být jejich osobní situace.

Častěji se s ním potkávají lidé ve věku nad šedesát let a ti s nízkým příjmem. Podíl zaměstnanců, jejichž nadřízený vystupuje vysloveně agresivně nebo šikanujícím způsobem, je sice jen jedno procento, ale v absolutním vyjádření to představuje zhruba 40 tisíc lidí trpících zbytečným stresem navíc. „Jako projevy agresivního chování respondenti uvedli aroganci, vztek, hrubé jednání, vulgarity a jiné,“ zakončili autoři průzkumu.

Anketa

Setkal(a) jste se někdy na pracovišti se šikanou nebo vyloženou diskriminací?
Ano, ale netýkalo se to mě
16 %
Ano, bohužel jsem byl(a) její obětí přímo já
55,7 %
Ne
28,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2940 čtenářů.

Zaměstnancům přidala téměř polovina firem, ale jen minimálně

Finance

Výběr článků

Načítám