Hlavní obsah

Nízkopříjmové domácnosti musejí počkat, populární dotace vyschly

Zájem nízkopříjmových domácností o dotace na opravy rodinných domů byl tak velký, až vedl k dočasnému pozastavení programu Nová zelená úsporám Light. Na uspokojení poptávky nestačilo ani dosavadních devět miliard korun. Ministerstvo životního prostředí v něm navíc plánuje změny.

Foto: Isover

Peníze z Nové zelené úsporám Light se dají využít například na zateplení rodinného domu

Článek

„Po navýšení alokace z Modernizačního fondu bude příjem žádostí v červnu opět otevřen,“ konstatoval v prohlášení Státní fond životního prostředí, který dotace administruje.

Program slouží k opravám rodinných domů, například zateplení fasády. Peníze z něj mohou čerpat senioři, invalidé 3. stupně, příjemci příspěvku na bydlení nebo přídavku na dítě. Tedy ti, kteří by si ani při využití standardní Nové zelené úsporám nemohli modernizaci svého bydlení dovolit.

Od spuštění NZÚ Light loni v lednu si o dosud vyhrazené peníze požádalo 79 tisíc domácností. Výhodou programu je, že dotaci vyplácí zálohově. Lidé tedy nemusejí opravy platit ze svého a následně čekat na proplacení. Zároveň je v něm také možné získat příspěvek na sto procent přímých výdajů.

Stát chystá nové dotace na dřevostavby. Zařadí je do oblíbeného programu

Finance

Stát chystá úpravu pravidel Nové zelené úsporám. Bližší informace ale úřady zatím nesdělily. Podle informací Novinek by však mělo jít spíše o drobné změny. „Nové podmínky budou zveřejněny v nejbližší době,“ uvedl fond.

Už potvrzené je, že se Nová zelená úsporám Light od září rozšíří o dotace na výměny kotlů. Nahradí tak dosavadní takzvané kotlíkové dotace. Příspěvek na ně ale stát omezí. Zatímco nyní je možné získat až 180 tisíc korun, nově to bude v závislosti na typu zdroje tepla o tisíce až desetitisíce korun méně.

Nemá to budoucnost. Kotle na uhlí by měli vyměnit všichni, plánuje ministerstvo

Ekonomika

Výběr článků

Načítám