Hlavní obsah

Nejméně utratí lidé za oběd v Olomouci, nejvíce pak v Praze

V průměru zaplatili Češi minulý měsíc za polední menu 160 korun, o 10 procent více než v polovině minulého roku. Nejlevněji vyšel oběd strávníky v Olomouci, zaplatili v průměru 143 korun. Pražané už si ovšem dopřáli, oběd je přišel v průměru na 179 korun. I tak ale útraty za obědy ve srovnání s jejich cenami dramaticky klesají.

Foto: Profimedia.cz

Lidé šetří, kávu po obědě už mnohdy v restauraci vynechají.

Článek

Ceny v restauracích se v červnu meziročně zvýšily o 23,5 procenta. A tak i přesto, že Češi meziročně za obědy utrácejí více, jak ukázala data Ticket Restaurant Card Indexu, růst útrat je velmi pomalý.

V květnu rostly ceny v restauracích o 11,6 procenta rychleji než útraty, v červnu byl již rozdíl 13,4 procenta.

Češi tak již pravděpodobně narážejí na strop finančních možností a v utrácení proto brzdí.

Z jídelníčku si vybírají čím dál levnější jídla, neobjednávají si nápoje ani poobědovou kávu a navštěvují i restaurace s nižšími cenami.

Oběd v restauraci stojí o 28 Kč více než v roce 2020

Ekonomika

Poloviční návštěvnost 

Někteří už ale do restaurací na oběd přestali chodit, což dokazují data o návštěvnosti.

„Restaurace mají v porovnání s předcovidovým obdobím aktuálně pouze 53 procent obědových hostů. Nezdá se, že by tato letní sezona – jak tomu bylo třeba při prvním covidovém rozvolnění v létě 2020 – restauratérům výrazně pomohla nahradit ztráty,“ uvedla Aneta Martišková ze společnosti Edenred.

„Situaci navíc zhoršuje skutečnost, že lidé jsou kvůli probíhající inflaci nuceni stále více šetřit. Na obědy se proto chodí méně často, a pokud ano, pak si jídla vybíráme zejména podle ceny. Je to přesný opak toho, na co jsme si v posledních letech, když rostla kupní síla, zvykli,“ doplnila.

Vývoj průměrné útraty za oběd (restaurace + rozvážkové služby)
Městočerven 2020červen 2021červen 2022poměr 2020/2022poměr 2021/2022
Praha150,90165,80179,1018,7 %8,0 %
České Budějovice136,60144,50164,1020,1 %13,6 %
Plzeň135,30153,90167,6023,9 %8,9 %
Karlovy Vary129,20138,30147,2013,9 %6,4 %
Ústí nad Labem128,10136,40148,9016,2 %9,2 %
Liberec134,90144,20159,1017,9 %10,3 %
Hradec Králové133,40141,20158,8019,0 %12,5 %
Pardubice132,80142,30159,7020,3 %12,2 %
Jihlava124,50136,20144,5016,1 %6,1 %
Brno141,90154,70170,7020,3 %10,3 %
Zlín128,30133,10148,1015,4 %11,3 %
Olomouc124,00129,40143,3015,6 %10,7 %
Ostrava125,60134,90157,4025,3 %16,7 %
Česká republika135,30145,50160,2018,4 %10,1 %
Zdroj: Ticket Restaurant Card Index

Nejvyšší útraty mají nyní v restauracích Pražané, v průměru 179 korun. Vyšší obědové útraty mají i obyvatelé Brna (v průměru 171 korun) a Plzně (v průměru 168 korun).

Méně než 150 korun za oběd v průměru utratí lidé v pěti krajských městech v Česku. Nejlevněji se dá najíst v Olomouci (v průměru za 143 korun) nebo Jihlavě (v průměru za 145 korun).

Výběr článků

Načítám