Článek
Firmy, které chtějí svým zaměstnancům přispívat na stravu, mohou od počátku letošního roku místo stravenek (papírových či stravenkové karty) zvolit i tzv. stravenkový paušál. Jedná se o peněžní částku, o kterou se navýší příjem zaměstnance, a která zároveň na rozdíl od mzdy nepodléhá povinným odvodům a daním do zákonem stanovené výše.
Firmy však zatím o novou podobu benefitu velký zájem nejeví, jak ukázala anketa Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS), z níž vyplynulo, že v současné době ze zhruba 600 oslovených firem na stravenkový paušál přešlo jen devět procent z nich.
Každý druhý zaměstnavatel (54 procent) o zavedení stravenkového paušálu ani neuvažuje. Naopak 46 procent firem tento benefit zvažuje.
Paušál není viditelným benefitem
Firmy se vyjádřily k hlavním nevýhodám, které jim brání v poskytování stravenkového paušálu.
„Za největší bariéru v zavedení stravenkového paušálu označují dvě třetiny firem skutečnost, že není viditelným benefitem a pak také, že nemotivuje zaměstnance k pravidelnému stravování, což zmínila více než polovina firem,“ uvedl Vít Jásek, výkonný ředitel UZS.
Pro řadu firem je výraznou nevýhodou i to, že paušál je daňově výhodný jako stravenky pouze do výše denního příspěvku 75,60 koruny. Firmy, které svým zaměstnancům přispívají více, ho pak budou muset celkově danit sazbou 59,8 procenta, zatímco u stravenek je to jen 19 procent.
Daňový expert: Stravenkový paušál mnohdy ztrácí své výhody
Každý pátý zaměstnavatel vidí nevýhodu paušálu i v tom, že může podléhat exekuci. Tyto obavy potvrdil i daňový expert Martin Bortlík ze společnosti Apogeo: „V souvislosti se zavedením stravenkového paušálu vyvstala otázka jeho exekuovatelnosti, která přináší řadu názorových rozporů. Minimálně do ustálení správní praxe doporučujeme se stravovacímu paušálu u osob postižených exekucí raději vyvarovat.“
Snížení administrativních nákladů
Nespornou výhodou, které firmy na stravenkovém paušálu oceňují, je snížení administrativních nákladů. V anketě ji zmínily téměř tři pětiny zaměstnavatelů. „Trochu paradoxní je druhá největší výhoda stravenkového paušálu, kdy za něj 52 procent firem považuje fakt, že si za něj zaměstnanci mohou koupit cokoli. To ale nepovažujeme za správný přístup, protože cílem by vždy mělo být zajištění kvalitní stravy zaměstnancům,“ doplnil Jásek.
Třetina firem považuje za výhodu i to, že nemusí platit provize stravenkovým firmám.
Hodnota nejvýhodnější stravenky se opět zvýšila, činí 137 korun
Zavedení paušálu už dříve podporovala například Asociace hotelů a restaurací, dále pak Asociace českého tradičního obchodu, stejně tak většina členů Hospodářské komory. Kritický postoj k němu naopak zaujala Asociace provozovatelů poukázkových systémů. Upozorňuje na to, že bude využit k optimalizaci mezd.