Hlavní obsah

Na vlastní bydlení dosáhnou Češi v příštích letech rychleji. Zdražování bytů navzdory

Pořízení vlastního bydlení bude letos a příští rok o něco snazší. Na koupi bytu či domu lidé v Česku ušetří zhruba o půl roku dříve než loni. Nic na tom nezmění ani očekávané zdražování nemovitostí kvůli vyšší poptávce. Ceny by měly růst pomaleji než mzdy.

Foto: Envato

Na průměrný byt mohou Češi ušetřit až o dva roky dříve než v době doznívajícího realitního boomu. Ilustrační foto

Článek

S takovým vývojem počítá Česká národní banka ve své nejnovější zprávě o finanční stabilitě. Už dříve publikovala její část, z níž vyplývá, že doba poklesu cen skončila. V příštím roce a půl bude bydlení zdražovat asi o pět procent ročně. Pro průměrný 68metrový byt to představuje nárůst zhruba o 300 až 400 tisíc korun v závislosti na lokalitě.

„Aktuální informace naznačují, že trh nemovitostí už pravděpodobně překonal své dno. To se nacházelo v polovině roku 2023,“ komentovala zprávu členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

V úplném znění zprávy nicméně centrální banka nabízí optimističtější pohled. Mzdy porostou ještě o něco rychleji než ceny bytů a domů. Letos přibližně o sedm procent, příští rok asi o šest.

Průměrný byt bude každý rok zdražovat o statisíce, předpovídá ČNB

Ekonomika

ČNB realitní trh sleduje kvůli možným dopadům na komerční banky. Do úvahy bere jak byty, tak rodinné domy. Vychází přitom mimo jiné z údajů v katastru nemovitostí, inzertních webů nebo soukromých projektů.

Informace doplňuje o vlastní šetření. Například se dotazuje bank na podrobné údaje o poskytnutých hypotékách a jejich zajištění. V nové zprávě pracuje s daty ke konci loňského roku.

Na byt 11,8 ročního platu

Podle prognózy mělo být letos v polovině roku na pořízení bytu o velikosti 68 metrů čtverečních nutných zhruba 11,8 průměrné roční mzdy. Ještě v prosinci by šetření na byt trvalo 12,2 roku.

Na konci příštího roku by lidem mělo stačit 11,6 roční mzdy. To by znamenalo, že Češi na pořízení vlastního bytu ušetří o dva roky dříve než před dvěma lety během doznívajícího realitního boomu provázeného masivním zdražováním.

Výpočet nezahrnuje další výdaje, například nutné náklady na jídlo nebo dopravu. Zároveň do statistiky nepromlouvá cena hypoték. „Pokud budou vysoké úroky, kupující budou muset zaplatit více peněz za vlastní i nájemní bydlení a jeho dostupnost bude horší,“ řekl realitní makléř Petr Bulan ze společnosti Century 21.

Realitní experti se s ČNB na prognóze vývoje shodují. „Očekáváme, že růst cen nemovitostí bude na úrovni šesti procent ročně, zatímco mzdy by měly růst až o osm procent. Tento trend by měl být podporován především silným trhem práce a pokračujícím ekonomickým růstem,“ uvedl Jan Hrubý, generální ředitel sítě realitních kanceláří RE/MAX pro Česko a Slovensko.

Hrubý dodal, že růst cen nemovitostí budou i nadále brzdit přísná pravidla pro poskytování hypoték a jejich vyšší úrokové sazby. Ty by se měly podle odhadů analytiků pohybovat zhruba na úrovni čtyř procent. S návratem k extrémně nízkým hodnotám kolem dvou procent nepočítají.

Dostupnost bydlení v Česku ovšem může i přes mírné zlepšení zůstat nejhorší z okolních zemí. Například v Německu podle dat ČNB šetřili na konci roku na byt lidé v průměru asi osm let. Na Slovensku a v Polsku to je přibližně 10 let. Data za Rakousko centrální banka neuvádí.

Anketa

Plánujete si pořídit vlastní bydlení?
Už ho mám
70,1 %
Chystám se na to
15 %
Neplánuji to
14,9 %
Celkem hlasovalo 4504 čtenářů.

Vláda schválila zákon, který má více než milionu lidí pomoci s bydlením

Domácí

Výběr článků

Načítám