Hlavní obsah

Na slevy zapomeňte. Majitelé bytů přestávají ustupovat kupcům

Na trh s byty se po dvou letech vyčkávání naplno vrací kupci. Zájemci o nemovitosti se snaží stihnout jejich pořízení dříve, než výrazně zdraží. Šance získat slevu však postupně klesá. Lidé, kteří poptávají byt nyní, mohou při vyjednávání uspět jen ve specifických případech. I tak je pravděpodobné, že dohodnuté zlevnění bude spíše symbolické.

Foto: Ruml Miloš, ČTK

Ještě loni šlo na pražském sídlišti dojednat statisícové slevy. Nyní už mají výhodu opět prodávající.

Článek

„Slevy u developerských novostaveb dnes prakticky neexistují, alespoň co se Prahy týká. U starších bytů bývá sleva možná pouze v případě, že inzerovaná cena neodpovídá tržní ceně konkrétního bytu. To se pozná například tak, že je v nabídce několik týdnů a zájemci se nehlásí,“ řekl Leo Gabriel, realitní makléř společnosti Century 21.

Takový byt se může nacházet například v horší lokalitě, o kterou lidé standardně nemají velký zájem. Případně může mít nějaké vady, které je nutné na vlastní náklady opravit.

„Také samozřejmě záleží na typu nemovitosti a její obrátkovosti. Jinak se jedná o slevě třeba většího rodinného domu v nepříliš atraktivní lokalitě, než by tomu bylo v případě malometrážního bytu v Praze,“ konstatoval Štěpán Gjurič, makléř z kanceláře RE/MAX Horizont.

Průměrný byt bude každý rok zdražovat o statisíce, předpovídá ČNB

Ekonomika

V případě atraktivnějších realit jsou ale slevy už minulostí. Podle Gabriela se naopak opět stává, že je díky většímu množství zájemců možné prodat nemovitost dráž, než majitelé původně zamýšleli.

Pokud už se podle makléřů lidem podaří slevy vyjednat, většinou nebývají nijak velké. Konkrétní výše záleží na tom, jak moc se původní cena odchylovala od reality. Rozdíl ale může činit jen desetitisíce korun. Ještě zkraje loňského roku přitom kupci například na pražských sídlištích získávali slevu v řádech statisíců.

„Asi nikdy nenastane na trhu extrémní situace, že by buď žádná sleva nebyla možná, nebo naopak byla možná vždy. Ale samozřejmě realitní trh prochází různými fázemi a ta současná spíš nahrává prodávajícím než kupujícím,“ řekl Gjurič.

Majitelé si říkají o víc

Na to, že výhoda kupců zmizela, ukazuje i nálada mezi prodávajícími. Data největšího českého inzertního serveru Sreality ukazují, že se majitelé pokoušejí prodávat své nemovitosti citelně dráž než před rokem.

Například v Praze vzrostly průměrné nabídkové ceny, tedy ty zobrazené u inzerátů, meziročně o 7,7 procenta na červnových 136 308 korun za metr čtvereční. V praxi to znamená, že 70metrový byt prodejci nabízí za 9,5 milionu.

Další krajská města zaznamenala ještě prudší růst. V Brně stouply nabídkové ceny takřka o 13 procent, v Ostravě dokonce o 16 procent. Za zmíněný 70metrový byt tak v Brně chtějí asi osm milionů korun, v Ostravě necelé čtyři miliony.

Prudký růst nabídkových cen ještě neznamená, že takto silně bude růst i skutečná hodnota nemovitostí. Data založená na inzerátech vzhledem ke své takřka okamžité dostupnosti umí zachytit trendy, ovlivňují je ale představy prodávajících i zmíněné předražené „ležáky“, o něž není zájem.

Vývoj skutečné hodnoty bytů lépe zobrazují data z katastrálních úřadů. Ta obsahují informace o částkách, za něž se nemovitosti opravdu prodaly. Vzhledem k administrativním procesům ale bývají k dispozici s větším zpožděním.

Na vlastní bydlení dosáhnou Češi v příštích letech rychleji. Zdražování bytů navzdory

Finance

Výběr článků

Načítám