Hlavní obsah

Na penzi si spoří více lidí než loni, ale začínají s tím pozdě

Na stáří si v Česku spoří 45 procent lidí, oproti loňsku jejich podíl mírně vzrostl. Nejčastěji jde o částku do 2500 korun. Určitým problémem ale je, že si peníze na důchod začínají odkládat až po 45. roce života, spoří si pak zhruba dvacet let, vyplývá z průzkumu finanční gramotnosti provedené Českou bankovní asociací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Na důstojný život v penzi si častěji spoří lidé s vysokoškolským vzděláním, uvádí průzkum. Zhruba 31 procent lidí si podle něj spoří tisícovku měsíčně, 33 procent do 2500 Kč, šestnáct procent pak do čtyř tisíc. Nad pět tisíc měsíčně si odkládá osm procent a nad deset tisíc sedm procent respondentů. S rostoucím věkem přitom výše úložky roste.

Desetitisíce lidí žijí z týdne na týden a potřebují zálohy na mzdu

Finance

Dvě pětiny lidí mají jako formu zajištění na stáří penzijní spoření, 64 procent dům nebo byt, šestnáct procent akcie nebo zlato.

Odborníci přitom upozorňují, že čím dříve si člověk začne na důchod spořit, tím méně do toho musí vložit. Uspořená částka se totiž každý rok zvyšuje o úročení, takže při dlouhodobém horizontu snáze roste. Často také volí špatnou formu.

„Češi na důchod spoří až v momentě, kdy se penze blíží. To spolu s preferencí konzervativních spořicích produktů nepředstavuje nejšťastnější strategii,“ řekl Petr Mederly z Generali Investments CEE.

Z hlediska přípravy na důchod jsou dynamické investiční instrumenty nejvhodnější a nejmladší ročníky z nich díky dlouhému investičnímu horizontu mohou vytěžit nejvíce. Na druhou stranu jsou výrazně rizikové, takže se nedoporučují lidem ve vyšším věku, protože se akciové trhy mohou propadnout a trvá i několik let, než se vzpamatují a výše investice se vrátí na původní úroveň.

Déle s úsporami vydrží starší lidé

Daleko více než na stáří si lidé spoří na nepředvídané situace. „Peníze stranou si každý měsíc odkládá pro případ nečekané události nebo výpadku příjmu šest z deseti Čechů,“ uvedla bankovní asociace.

Částky jsou ovšem o něco nižší než u spoření na stáří. Čtrnácti procentům lidí by rezerva vydržela maximálně měsíc. „Častěji se to týká žen a lidí od 36 do 44 let,“ konstatovala asociace.

Čtvrtina vydrží tři měsíce, čtvrtina půl roku a třináct procent rok. Déle než rok by z rezerv přežila necelá pětina lidí. Častěji se to týká starších lidí nad 66 let věku.

Anketa

Kdy jste si začali dodatečně spořit na důchod?
Po 20. roku věku
31,6 %
Po 30. roku věku
24 %
Po 35. roku věku
11,4 %
Po 40. roku věku
8,4 %
Po 45. roce věku
4,8 %
Po padesátce
6 %
Nespořím si
13,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1805 čtenářů.

PŘEHLEDNĚ: Co všechno od července zdražilo

Finance

Výběr článků

Načítám