Hlavní obsah

Na dovolenou se psem či kočkou? Musí mít pas a očkování

Řada lidí stojí každé léto před dilematem, zda má jet na dovolenou a svého zvířecího miláčka odložit u známých, nebo s ním zůstat raději doma. Řešením je vzít ho s sebou, ale i to má při cestách do zahraničí svá pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

„Především musí být zvíře očipované, musí mít pas a zejména u psů, koček a fretek musíme být schopni doložit očkováni proti vzteklině, přičemž cestovat s těmito zvířaty je možné až 21 dní po jeho provedení,“ řekla ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

V případě cesty do Irska, Finska nebo na Maltu musí být pes odčervený 120 až 24 hodin před vstupem a odčervení musí být potvrzeno veterinářem do jeho pasu.

Nižší mzdy, více práce, vulgarity. S diskriminací na pracovišti se setkává přes milion lidí

Finance

Dále je nutné věnovat pozornost pravidlům, která uplatňují jednotlivé země, zvláště pokud se nacházejí mimo Evropskou unii. Před cestou je proto nutné důkladně ověřit pravidla a omezení konkrétního státu, ideálně se informovat u tamní instituce, která v zemi vykonává veterinární správu.

Se zvířetem by měla cestovat osoba, která je v pasu uvedená. Pokud jede někdo jiný, musí ho písemně zmocnit.

V autě psa upoutejte

Při cestě autem by pak měl být pes upevněn. Je možné použít různé kšíry, které se upínají jako bezpečnostní pás, klece či přepravky. Při cestě do ciziny je pak opět nutné ověřit požadavky dané země.

Pro cestování letadlem některé aerolinky povolují přepravu zvířat přímo na palubě, zejména těch menších. Je nutné je přepravovat v uzavíratelné přepravce či tašce, které splňují limity pro příruční zavadlo. Při překročení povolené hmotnosti musí zvíře být v nákladovém prostoru. „Lze doporučit dobrou přípravu, například trénovat, aby si zvíře zvyklo na přepravku,“ radí Hekšová.

Anketa

Berete s sebou na dovolenou psa nebo kočku?
Ano, pravidelně.
22,3 %
Ano, ale jen někdy.
13,3 %
Zkoušel(a) jsem to a už nikdy více.
1,8 %
Nikdy jsem zvíře na dovolenou nebral(a).
62,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 957 čtenářů.

Jak nárokovat škodu způsobenou při dovolené? Vše raději zdokumentujte

Finance

Související články

Nebojte se cestovat se svým psím miláčkem

Máte doma psího miláčka a váháte vzít ho sebou na dovolenou? Do cestovních kanceláří se pravidelně chodí ptát na možnost cestování se psem každý dvacátý...

Při cestě do ciziny lze pojistit i zvířata

Psi, kočky a fretky je možné zdravotně pojistit při cestě do zahraničí. Pojištění nákladů na veterinární léčbu zvířete v zahraničí je možné uzavřít v rámci...

Výběr článků

Načítám