Hlavní obsah

Měsíční náklady na cestu do práce? Pět tisíc není výjimkou

Cesty do zaměstnání vyjdou téměř dvě pětiny lidí maximálně na tisícovku měsíčně. U necelé čtvrtiny měsíční náklady na dopravu odkrojí z jejich měsíčního rozpočtu částku do dvou tisíc korun. U šestnácti procent se pak pohybují mezi dvěma a pěti tisíci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační cesta

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Amazon provedla agentura Ipsos. Úspory se v dopravě do zaměstnání snaží aktuálně hledat 18 procent z dotázaných Čechů. A to ať už se jedná o levnější druh dopravy, sdílenou dopravu například s kolegy či známými, anebo možnost více pracovat z domova.

Čtvrtina dotázaných pak uvedla, že už v této chvíli využívá ten nejlevnější možný způsob dopravy, který může.

Daň z nemovitosti lidi šokovala, platí i pětkrát víc než loni

Ekonomika

Nejvíce Čechů, 58 procent, dojíždí do práce pětkrát až šestkrát týdně. Sedmnáct procent pak třikrát až čtyřikrát, vyplynulo z výsledků průzkumu.

Čtrnáct procent pak nedojíždí vůbec. Buď pracují z domova, nebo mají pracoviště v docházkové vzdálenosti. Přímo z domu pracují nejčastěji zaměstnanci z Olomouckého a Pardubického kraje.

Téměř dvěma pětinám trvá cesta do půl hodiny, necelé třetině pak do hodiny. Dvě procenta dojíždějí déle než dvě hodiny.

Jihočeši chodí pěšky

Z průzkumu Amazonu dále vyplynulo, že Češi volí pro dopravu do práce nejčastěji vlastní motorové vozidlo, MHD anebo chůzi pěšky. Pokud se jedná o výběr dopravního prostředku, mezi nejdůležitější faktory patří časová flexibilita, finanční náklady a rychlost. Podstatnou roli ale hraje také lokální dostupnost a pohodlnost. Nejméně důležitým faktorem je ekologie.

Anketa

Jak dlouho vám trvá cesta do zaměstnání?
Maximálně 15 minut
25,2 %
Maximálně 30 minut
31,5 %
Maximálně hodinu
27,1 %
Více než hodinu
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8425 čtenářů.

Výrazně nejčastěji využívají městskou hromadnou dopravu v hlavním městě, kde se jejím prostřednictvím do práce dopravují téměř tři čtvrtiny lidí. Naopak vlastní motorové vozidlo v Praze využívá nejméně zaměstnanců ze všech krajů, jen 22 procent.

Prvenství v pomyslném žebříčku chození pěšky do práce drží se 37 procenty Jihočeši. V Karlovarském kraji více než čtvrtina lidí jezdí do zaměstnání na kole nebo koloběžce. Nejvíce lidí zde také využívá sdílenou dopravu, tedy společnou jízdu autem se spolupracovníky nebo známými.

Z kradených aut se vrátí jedno z deseti

Finance

Výběr článků

Načítám