Článek
Každý druhý Čech se v průzkumu agentury Ipsos pro společnost Meriton pozastavil nad tím, že kvalita potravin nabízených v supermarketech neodpovídá jejich vysoké ceně. Čtvrtina si postěžovala na nedostatek kvalitnějších potravin, každému šestému pak chybí větší nabídky zdravých potravin.
„Češi stále více přemýšlejí o tom, co jedí. Oproti době před pěti lety se o kvalitu potravin více zajímá 87 procent lidí. V supermarketech ovšem často kvalitnější produkty nenacházejí. Proto roste obliba řemeslných výrobků nebo třeba lokálně pěstované zeleniny. Řetězce přitom z jedné strany tlačí na výrobce, aby srazili ceny produktů, čímž je de facto nutí snižovat kvalitu. Z druhé strany se snaží maximalizovat vlastní marži a zákazníkům produkty zdražují na hranu únosnosti,“ uvedl Martin Řezáč z investiční společnosti Meriton.
Něco tady nehraje, řekl Nekula k cenám potravin
Za kvalitu si připlatí i prodlouží cestu
Zájem o kvalitnější potraviny potvrzuje i to, že pro téměř 70 procent lidí je důležitý jejich původ. U kvalitnějších a zdravějších potravin pak při výběru hledí především na jejich složení (60 procent), cenu (45 procent), zemi původu (41 procent) či například značku (33 procent).
Češi také v převážné většině případů čtou složení potravin, které nakupují. Nezajímá se o ně jen třetina oslovených.
„Že si Češi více čtou složení, je bohužel dané i tím, že produktům ze supermarketů nemůžou důvěřovat. Na druhou stranu je ale dobrou zprávou, že o kvalitě potravin více přemýšlí a nenakupují pouze podle toho, co je právě ve slevě,“ doplnil Řezáč.
Anketa
Lidé jsou také ochotni za kvalitnější potraviny sáhnout hlouběji do peněženky, což potvrdilo sedm z deseti oslovených. Dvě třetiny klidně zaplatí až o polovinu více, pět procent pak dokonce dvojnásobek.
Vzhledem k tomu, že kvalitních potravin, především pak pečiva, je podle mínění oslovených v supermarketech nedostatek, jsou více než čtyři pětiny lidí ochotni si pro ně zajet i do vzdálenějších obchodů. Nejčastěji, což uvedlo 42 procent lidí, si cestu klidně prodlouží o čtvrt hodiny, každý sedmý i o půl hodiny.
Nejoblíbenějším pečivem je mezi Čechy zcela nepřekvapivě chléb, pravidelně jej nakupuje 85 procent lidí. Rohlíky si běžně hází do košíků téměř dvě třetiny dotázaných, ovšem housky jen necelé dvě pětiny. Mezi Čechy jsou více než housky oblíbené kaiserky, které nakupuje téměř každý druhý.
Jaké druhy pečiva Češi běžně nakupují? |
---|
Chléb – 85 procent |
Rohlíky – 65 procent |
Kaiserky – 48 procent |
Sladké pečivo (koláče, croissanty atd.) – 37 procent |
Housky – 37 procent |
Bagety – 33 procent |
Slané pečivo (sýrové rohlíky atd.) – 26 procent |
Jen 4 procenta Čechů žádné pečivo nenakupují |
Zdroj: Průzkum Ipsos pro Meriton |