Hlavní obsah

Koruny, nebo eura? Placení kartou v zahraničí se může prodražit

Řada lidí si před cestou na dovolenou v cizině nemění peníze a platí většinu útraty kartou či si hotovost vybírá na místě. To se jim ovšem může prodražit. Důvodem je služba zvaná DCC, tedy dynamická měnová konverze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S ní se člověk setkává třeba v okamžiku, kdy platí nějaké zboží a obchodník mu na terminálu ukáže, aby si vybral, zda chce danou částku zaplatit v korunách nebo v měně dané země. Třeba v eurech. I když použití koruny v této souvislosti láká, je výhodnější volit eura.

„Pokud člověk zvolí platbu v korunách, probíhá kurzovní převod DCC kurzem, který stanoví provozovatel terminálu,“ uvedl Filip Hrubý z České spořitelny. Ten je obvykle méně výhodný než kurz určený domácí bankou zákazníka.

Podpojištění hrozí u domu už za pár let

Finance

Podle Michala Kuzmiaka z Air Bank jsou poplatky u provozovatelů terminálu obvykle o pět až patnáct procent horší než u českých bank. Podle Terezy Kaiseršotové z Raiffeisenbank je to pak mezi dvěma a deseti procenty.

To samé může člověka potkat i při výběrech z bankomatu. „Některé bankomaty v zahraničí navíc mohou účtovat poplatky za použití. Ty, které poplatky neúčtují, by měly být označeny nápisem no fee či free of charge,“ upozornila Michaela Průchová z ČSOB. Lidé by si podle ní měli také předem zjistit, jaké poplatky si za výběr v zahraničí bere jejich banka.

Výjimka v exotice

Podle Filipa Hrubého by se ale nemělo DCC zavrhovat automaticky. „Může být výhodná při výběrech v exotických destinacích, kde se kurz mezi místní měnou a korunou přepočítává přes vícero měn,“ řekl.

Například v Japonsku z koruny na euro, z eura na britskou libru a teprve z britské libry na japonský jen. „Pro běžného klienta je pak velmi komplikované vypočítat přesnou částku v korunách, která mu po výběru jenů v hotovosti bude stržena z jeho korunového účtu,“ dodal.

Řetězce nešetří falešnými slevami. Největší pokuty dostal Albert

Ekonomika
Související témata:
Dynamická měnová konverze (DCC)

Výběr článků

Načítám