Článek
„V dobách před karanténou jsme v restauracích vesele utráceli o třetinu více než před rokem. To odráželo velmi vysokou spotřebitelskou důvěru, růst mezd a nízkou míru nezaměstnanosti. Nicméně během karantény došlo k prudkému propadu, a to na polovinu loňských čísel,“ uvedl David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny. V posledních týdnech karantény se propady zmírnily a držely se mezi 30 a 40 procenty.
Kde se během pandemie sotva drželi nad vodou a kde se naopak dařilo
Jen díky tomu, že mnohé restaurace otevřely výdejní okénka a zákazníkům pokrmy i rozvážely domů, se další pokles útrat neprohluboval. Očekáváné zlepšení situace pak přinesla možnost provozovat venkovní zahrádky.
„Ve srovnání s minulými týdny zaznamenaly platby kartou v restauracích v týdnu od 11. května zlepšení. Pokles se zmírnil na minus 19 procent meziročně. Za tím samozřejmě stojí otevření zahrádek,“ dodal Navrátil.
Restaurace, které se přizpůsobily situaci, dokázaly minimalizovat škody
K normálu se vrátíme nejspíš až na podzim
Průzkum mezi majiteli také ukázal, že čtvrtina podniků se po osmitýdenním omezení provozu možná již znovu vůbec neotevře. Kvůli obavám z nákazy se navíc neočekávají návaly zákazníků odpovídající polovině května minulých let.
Restaurace plošně zlevňovat nebudou
„I zkušenost v Číně ukazuje, že spotřebitelé jsou po znovuotevření provozoven ve službách opatrní, a aktuální vývoj naznačuje návrat k předkrizovému chování až někdy na přelomu léta a podzimu. V Praze a dalších centrech, které stojí na zájmu zahraničních turistů, bude nižší poptávka přetrvávat i kvůli omezení cestování,“ doplnil Navrátil.
Průměrný Čech před pandemií utratil téměř 16 tisíc ročně
Projekt Evropa v datech ukázal, že stravování a ubytování patřilo v Česku ještě před pandemií mezi nejlevnější v Evropě, přičemž nejnižší částky platili hosté na Balkáně.
V průměru tak Češi za stravování v restauracích, hospodách či jídelnách utratili 15 850 korun na hlavu ročně.
Lidé se snaží zachránit své oblíbené hospody. Poslali už 7,6 milionu korun
„Ještě v lednu nejvíce za oběd platili Středočeši s mediánem útrat ve výši 160 korun. Nejméně pak lidé v Moravskoslezském kraji s mediánem transakcí ve výši 130 korun,” uvedla Adéla Denková z analytického projektu Evropy v datech.
Vůbec nejméně během oběda utráceli mladí do 17 let. Pokud už platili kartou, medián jejich útrat činil 90 korun. Naopak nejvyšší útraty kartou měli v době oběda důchodci, a to průměrně 158 korun.