Hlavní obsah

Kdo chce vyšší příspěvek u důchodového spoření od července, měl by si pospíšit

Kdo chce u penzijního spoření vyšší podporu od státu už za červenec, měl by o tom svoji penzijní společnost informovat do konce června. Už za pár dní, přesněji od začátku července se totiž změní podmínky státní podpory. Jednak se zvýší práh pro čerpání příspěvku z 300 na 500 korun měsíčně a zároveň se zvedne horní hranice úložky účastníka, nad níž už se příspěvek státu nebude zvyšovat.

Foto: Profimedia.cz

Nově od července člověk dosáhne na nejvyšší státní podporu při uložených 1700 korunách měsíčně

Článek

Dosud byl vyplácen příspěvek už od úložky 300 Kč měsíčně, přičemž při této částce činila měsíční podpora 90 Kč. A maximální příspěvek byl stanoven na 230 Kč za úložku minimálně tisíc korun měsíčně.

Nově od července člověk dosáhne na nejvyšší státní podporu při uložených 1700 korunách a stát mu přidá 340 Kč, stejně jako k jakékoliv vyšší úložce.

Zvýšení měsíční úložky na 500 korun, aby bylo možné od státu dostat aspoň stokorunu měsíčně, se podle mluvčího Asociace penzijních společností Jana Sedláčka týká až milionu lidí. Ještě víc lidí si nyní dosud odkládalo tisícikorunu, aby dosáhli na maximální státní podporu. Pokud chtějí nově inkasovat od státu 340 Kč místo 230 Kč, měli by si výši úložky rovněž upravit a zároveň o tom penzijní společnost informovat.

Kdo spoří méně než 500 korun, nedostane nic. Podpora penzijního spoření se mění

Finance

Penzijní společnosti zdůrazňují, že pokud chce účastník začít čerpat zvýšený státní příspěvek hned od začátku, tedy už od července, musí jim změnu výše své úložky sdělit do konce června.

Pokud klient zvýší svůj měsíční příspěvek v červnu, aniž by to oznámil penzijní společnosti, tedy jednoduše začne platit vyšší částku, tak pro nárok na státní příspěvek je mu počítána hodnota původního příspěvku.

„Tato hodnota je nahlašována na ministerstvo financí. A podle ní ministerstvo vyplácí státní příspěvek. Navýšení příspěvku či jakákoli jiná změna na smlouvě je platná od prvního dne měsíce následujícího po doručení žádosti o změnu na smlouvě. Tedy pokud si chce klient zvýšit příspěvek od 1. července, musí k nám doručit informaci o této skutečnosti do konce června,“ vysvětlila mluvčí penzijní společnosti Uniqa Eva Svobodová.

Pokud změnu člověk neoznámí, a přesto v červenci uhradí navýšený příspěvek, obdrží státní příspěvek za červenec a případně za další měsíce, až do doby, než oznámí navýšení příspěvku – buď na papírovém formuláři, nebo přes portály penzijních společností – ve stejné výši jako před navýšením příspěvku.

Podporu nejde nárokovat zpětně

„Například v červnu klient platí 300 Kč při současném nároku na státní příspěvek 90 Kč, v červenci klient zašle příspěvek 500 Kč, ale tuto skutečnost nám neoznámí. Nárok na státní příspěvek potom za červenec nemá,“ uvedla Svobodová.

Když pak klient oznámí změnu výše svého příspěvku v červenci, změna bude platná od srpna. „Jakmile klient v srpnu uhradí příspěvek 500 Kč, bude mít nárok na státní příspěvek za srpen. Za červenec zpětně už nikoli,“ dodala.

„Pokud nám klient navýšení příspěvku neoznámí, ale pošle si rovnou vyšší příspěvek na spoření na penzi, může získat jen státní podporu odpovídající výši měsíčního příspěvku aktuálně vedené na smlouvě,“ potvrdil i manažer produktů a portfolia NN Penzijní společnosti Vratislav Málek.

Ačkoliv státní podporu nelze nárokovat zpětně, vzniklý přeplatek klienta se podle Málka použije na úhradu příspěvků v následujících měsících.

Podobné to je v Allianz. „Pokud klient začne platit více, je rozdíl mezi zaplaceným a sjednaným měsíčním příspěvkem zaúčtován jako předplatné na budoucí příspěvky,“ podotkla mluvčí Marie Petrovová.

Důchodci už nové příspěvky nedostanou

Pro nové smlouvy od července se minimální doba spoření, po které bude možné peníze vybrat bez sankce, prodlouží z pěti na deset let.

Státní příspěvky od července už nebudou dostávat důchodci. Podle ministerstva financí se to dotkne asi 750 tisíc ze 4,2 milionu klientů penzijních společností. Některé penzijní společnosti ale důchodcům nabízejí kompenzace, pokud smlouvy nevypoví. Někdy je však pro to zapotřebí splnit určité podmínky.

Desetitisícům důchodců hrozí, že při ukončení spoření přijdou o všechno

Finance
Související témata:

Výběr článků

Načítám