Hlavní obsah

Kapesné na tábory přesáhne i tisícovku na týden, desetina dětí ale nedostane nic

Na tábory a podobné letní pobyty letos zamíří více než dvě třetiny dětí. Rodiče si přitom budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, nejenom co se týká vybavení, ale i kapesného. To se bude pohybovat okolo 752 korun na týden. Téměř desetina dětí ale nedostane vůbec nic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to průzkumu Banky Creditas mezi 500 rodiči dětí mezi šesti a sedmnácti roky věku. Podle něj se bude průměrná výše kapesného lišit v závislosti na věku táborníka. Ti mezi šesti a jedenácti roky dostanou na prázdninový pobyt průměrně 456 korun na týden nad rámec svého běžného kapesného.

Děti ve věku 12 až 14 let dostanou průměrně 851 korun, mladiství ve věku 15 až ⁠⁠17 let pak 1102 Kč na týden. „Celkově průměrné kapesné na jeden týden pobytu činí 752 korun, což dětem umožňuje pokrýt základní potřeby a zábavu během jejich prázdninových aktivit,“ uvedla banka.

Z dětí, které někam takto jedou, ale osm procent nedostane žádné peníze navíc,“ doplnila její ředitelka komunikace Lucie Brunclíková. Osm z deseti dětí pak dostane peníze na tábor v hotovosti, 5,5 procenta na účet a zbytek kombinovaně.

Dvanáctiprocentní nárůst

Na pobyty přitom děti dostanou výrazně více, než je jejich běžné kapesné. To se v průměru pohybuje kolem 640 korun, ovšem na měsíc. Nejmladší děti dostávají průměrně 342 Kč, na druhém stupni 516 Kč a ve věku mezi 15 a 17 roky už 1054 Kč měsíčně.

V porovnání s loňským rokem dětem kapesné vzrostlo o dvanáct procent. Nejzásadnější položkou, za niž děti kapesné utrácejí, jsou napříč věkem pochutiny a občerstvení.

Anketa

Posíláte tento rok děti na letní tábor?
Ano
29,8 %
Ne
32,4 %
Nemám děti
37,8 %
Celkem hlasovalo 3663 čtenářů.

Zrušení letního tábora si lze pojistit, zahrne to i úrazy dětí

Finance

Výběr článků

Načítám